Руският флот провежда едновременно четири морски операции

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 13 December, 2008 · 1 comment

in Aрмия

Военно-морската група на самолетоносача „Адмирал Кузнецов”  от Балтийския флот,  провежда учения край Норвегия и след това ще продължи към Средиземно море;  групата на крайцера „Петър Велики”  е в района на Караибите; Тихоокеанският руски флот изпраща два дестроера за учения в Индия; край сомалийските брегове руската фрегата „Неустрашимий” участва в операция срещу пиратите . Корабите са  1 CV, 1 BCGN, 3 DDG, 1 FFG  и няколко други по поддръжката и снабдяването. …  и така, да преброим: това прави 4 операции едновременно. Впечатляващо. Хората, които имат някаква представа от военно дело, могат да си представят натоварването за щабовете, комуникациите и логистиката . Още повече, че 3 от тези операции се провеждат на огромни разстояния от Метрополията.
Да си припомним, че през 2003 година малко преди началото на втората иракска война, Русия се опита да изпрати няколко кораба в Персийския залив. Не успя защото корабите се разваляха един след друг и операцията беше прекратена. Сега ситуацията е съвсем друга и  това е много добре. Корабите трябва да плуват, а не да стоят в пристанищата и екипажите трябва да са в открито море.

Остава да се надяваме, че Русия постепенно ще се реинтегрира в системата за поддържане на сигурността на морските пътища и от показно политически плавания на флота, ще премини към истински не толкова медиатизирани, но необходими операции подобни на тази, която е в ход край бреговете на Сомалия.

{ 1 comment… read it below or add one }

сойер December 16, 2008 at 23:31

четири операции с по един кораб

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: