Нефтените войни в Африка – Нигерия 2008

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 6 December, 2008 · 5 comments

in Африка, Тенденции, Терор и Комунизъм

В Нигерия се води ресурсна вътрешна война.

61jj0x

Отряди на т.н. “Движение за освобождение на делтата на река Нигер”, атакуват непрекъснато нефтопроводите и добивните полета на компаниите Shell и  Chevron. Предполага се, че движението се финансира от Пакистан, но зад него стои Китай. От своя страна западните нефтодобивни компании в Нигерия са разгърнали собствена частна мрежа за сигурност. Те разполагат с малки наемнически армии, които са силно подвижни, осигуряват охраната на тръбопроводите и водят борба с терористите. Както вече писахме в  “Mercenaries never die. They just go to Hell to regroup“, това се превръща в тенденция. Никой не разчита на държавните армия и полиция, които са силно корумпирани. Западните наемнически отряди използват често и пряка военна помощ от френския контингент базиран в Чад. Най-често става въпрос за осигуряване на логистика при специални операции, въздушна подкрепа и военноморска подръжка при транспортиране на “чувствителни” материали.

Тази амалгама от редовни армейски части и наемнически мобилни отряди, които действат заедно и взаимно се допълват, се оказва доста успешна и далеч по-ефикасна от една пряка военна намеса. 

Не е ли това бъдещата успешна формула за държане под контрол на обширни територии от стратегически интерес за Европа

610jx

610x

6y10x

{ 5 comments… read them below or add one }

богоизбраниа December 6, 2008 at 15:22

Правилно, да си напрравим и ние една армиика и да изтребим противниците.

Reply

Ник December 7, 2008 at 3:18

Трагично е, че руснаците твърдо са решили по същия начин да охраняват на наша земя “Бургас – Александруполис”, “Южен поток” и т.н. – Руската дума вече е гласувала поръчания от Газпром закон за охрана на съоръженията. Изглежда наште мекерета нежно са се съгласили….Този път “Губернията” не ни мърда.Единственият ни шанс е срутването на Русия да продължи с бързи темпове, та тези проекти никога да не се реализират. А за това може да помогне само Америка. Дай Боже !!

Reply

Иванов December 7, 2008 at 18:11

Йок СРУТВАНЕ няма вече. Путин го прекрати. Кат Русия няма втора тъй могъща на света, пееше Вазов. Сега се срутиха и продължават да се срутват с всеки минал ден САЩ. Дойде техния ред. Сега са слон с глинени крака. Какво ще стане и остане от тях и Господ не знае. Депресията тепърва почва. Молете са за САЩ момчета, за вашия спонсор и покровител САЩ…
Ще ви се зачете от чичо Сам и Всевишния.

Reply

Иванов December 7, 2008 at 18:24

Богоизбраното попче. Армия има. Няма мерекли да служат. Вие като богоизбрани и идейни войни, е срамото да не отръчкате и се запишете на часа да служите под знамето БА. Тя има страшна нужда войнствени бойци като вас. Кокво само почуквате по клавиатурките и се сражавате с устата, с думички. Там на фронта, в Авганистан ще покажете, какви е деце раждала, ражда и сега, българска майка юнашка.
Айде сукалчета и недорасляци такива. Покажете и докажете че сте мъже, а не някакви педалчета.

Reply

ivo December 7, 2008 at 18:54

Мога да добавя наистина само дай боже. Където стъпи руски ботуш трева не никне. Но все пак ние не сме Грузия, 1916г. сме били Русия а и сме член на НАТО.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: