Паранобелови награди 2008

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 8 October, 2008 · 2 comments

in Икономика, История, Култура, НОВИНИ, Технологии и Наука

Ех, покрай тези Баракомания и кризата на заемите и ипотеките, сривове на борси и цени на суровини, дори и Nature не са публикували нищо за Алтернативните Нобелови награди (паранобелови)! А наградените ги обявиха още на 02 октомври в Харвард.

Наградите са присъждат „за постижения, които първо карат хората да се СМЕЯТ, после ги карат да МИСЛЯТ

Winners of the Ig Nobel Prize 2008

For achievements that first make people LAUGH then make them THINK 

Да му мислят вегетарианците
Награда за мир е присъдена на Швейцарската федерална комисия по етика в биологията, според която „растенията имат достойнство” и е „морално недопустимо” да им се причинява вреда.

Баят чипс в комплект с кучегон
Награда в науките за храненето е присъдена на италианец и англичанин. Те модулирали през аудио система звука, който се издава при „действието дъвчене” на картофен чипс и така го пускали на въпросните дъвчещи. Колкото по-силен и остър (честота от 2 до 20 kHz) е модулираният звук, толкова по-хрупкави и пресни се струват пържените картофки на участниците в експеримента. Така, значи стар и омекнал чипс ще се продава в комплект с евтин кучегон – при работна честота 20-25 kHz – максимално удоволствие.

„Прасето на Хувър” отново под ножа
Награда за археология се дава на двама бразилци от Университета в Сан Пауло, които обясняват защо при археологически разкопки може да се окаже, че откритият череп се намира на доста необичайно място спрямо останалите кости. Виновни са броненосците. Именно те разместват ценните исторически останки, ровейки се за храна. Всъщност, по времето на Голямата Депресия (1929) Президентът Хърбърт Хувър препоръчва на тотално обеднелите американци вместо „пиле във всяко блюдо” да ядат броненосци и нещастните животинки стават известни като „Прасето на Хувър”. Дали ще се намерят достатъчно броненосци за сегашната финансова криза?

Анимал Олимпик Геймс
Наградата за биология е дадена на трима френски ветеринари, които установяват, че кучешките бълхи скачат почти двойно по-високо от котешките.

По-скъпо = по-лечебно
Наградата за медицина е спечелена от трима американци и един сингапурец. Те доказват, че плацебо на стойност 10 цента лекува по-малко, отколкото плацебо на стойност 2.50 долара хапчето.

Менструални цикли в икономиката
Оказва че, обикновенният хонорар за стриптизьорка, който е $250 за петчасова работа, нараства до $400 в дните на пикова фертилност. Това откритие има и практична стойност – танцьорките вече съобразяват работния си график със дамското си календарче.

Струнната теория и Великият възел
Награда за физика е дадена за научното доказване на добре известното правило, че всичко, което се състои от нишки, непременно се заплита на възел.

Кока кола – 2 в 1
Химия. Според пуерториканско-американски екип Кока кола е ефективен спермицид когато се приема под формата на душ (трепач на сперматозоиди), но според тайванските токсиколози е точно обратното. Наградени са и двата екипа.

Ти си негодник!
Награда за литература на англичанина Дейвид Симс, както се вижда от името и съдържанието, „с любов” е написал книгата „Ти си негодник! Литературно изследване на опитите да се нанесе обида в организации”.

Плесен – математик
Когнитивни науки. Екип от японци и един унгарец. Според тях слузестата плесен е способна да решава пъзели!!! Йеее!!!
Слузеста плесен Physarum polycephalum е отглеждана върху чист агар-агар гел. Ако храна е разположена на две различни места, плесента обхожда цялата територия и така променя формата на псевдоподите си, че да свърже двата източника. Изводът е, че въпросната плесен „има способността да открие решението на задачата за минимално разстояние между две точки”. Ако успее и с mn-минимизацията, направо да я слагаме вместо процесор – биокомп в действие.

Подходящо клипче за плесени и гъби: “Time lapse video of unusual looking molds and mushrooms erupting” (Via boingboing)

Слузеста плесен в настъпление

Слузеста плесен в настъпление

{ 2 comments… read them below or add one }

timber October 8, 2008 at 14:32

добри попадения.нобеловите награди силно девалвираха откакто започнаха да се използват за политическа реклама.

Reply

Ринги Рае July 1, 2010 at 14:50

ПРоба

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: