Руският “самолетоносач” Адмирал Кузнецов не само че пуши като печка на въглища, но бил и само с 4 самолета на борда, от които 3 са вече небоеспособни. Остава само един.

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 15 November, 2016 · 8 comments

in Близък изток, Военни конфликти, Русия

maxresdefault

Това което виждате на горната снимка не е пожар, не е и учение с използване на димна завеса. Това, скъпи приятели, е нормалното състояние  на двигателите на супер руския самолетоносач Адмирал Кузнецов. На тези облаци от черен дим може да завиди парен кораб от 19 век.

Тук обаче всеки русофил може да контрира: “Пуши, но кара много самолети и има голяма ударна мощ!” Оказва се, че това въобще не е вярно. Както става известно от последните публикации в пресата, руското вундервафе Кузнецов е имал на борда само  ЧЕТИРИ(4) самолета. От тях един вече безславно катастрофира, един не успя да се приземи и е кацнал в Сирия, а още един е с дефект открит по време на пътуването.

В момента руският “самолетоносач” Адмирал Кузнецов разполага с цифром и словом с ЕДИН изправен самолет, но му е забранено да лети защото не е ясно дали ще успее да кацне обратно.

Ето това е пример за руска военна мощ – един самолетоносач с един самолет!

По известным данным, на тяжелом авианесущем крейсере “Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов” в настоящем походе находятся два одноместных истребителя МиГ-29КР (синие бортовые номера “47” и “49”) и два двухместных МиГ-29КУБР (синие бортовые номера “52” и “53”). По неофициальным сведениям, ранее в походе один самолет из перечисленных уже вышел из строя по техническим причинам и не совершает полеты. Номер потерянного 13 ноября борта пока что неизвестен, хотя сообщают, что это был МиГ-29КР.

{ 8 comments… read them below or add one }

123 November 15, 2016 at 17:18

„В момента руският “самолетоносач” Адмирал Кузнецов разполага с цифром и словом с ЕДИН изправен самолет, но му е забранено да лети защото не е ясно дали ще успее да кацне обратно.“

Що за глупост, моля ви се?! Разбира се, че ще успее да кацне! Историята не познава случай самолет (да не говорим пък за самальот), който да е останал във въздуха!

Reply

аз November 15, 2016 at 18:40

Да ама не е задължително да кацне. Може и да се разбие и да не остане във въздуха. ;-)

Руските тенекии очевидно имат проблем с кацането на самолетоносач.

Reply

Бинокъл November 15, 2016 at 23:57

Отвори си зъркелите, бе моряк!

Reply

Стига Русия В България November 16, 2016 at 15:09

Пушекът е нарочно. Това е руската форма на стелт. Така вражеските сили няма да могат да видят могъщият руски самолетоносач и неговят един самолет.

Reply

Anonymous November 16, 2016 at 15:30

“What goes up, must come down” както са казали древните Египтяни. Няма значение по какъв начин и къде :-)

Reply

георгиев December 1, 2016 at 19:18

Ами т0я самолет ако излитне, после как ще намери пистата за кацане!? ха ха ха ха ха Руска работа ха ха ха ха

Reply

Бате Влади December 2, 2016 at 9:36

Според последните информации на сериозни специалисти, този дим е, защото “авионосния” крайцер е с двигатели, предназначени да работят на север, в полярните морета.
Сега се сещам за моя стар Трабант. Сигурно е правен и той по същата философия, ама в България нямаме такъв студ, освен от време на време, ма той и тогава си пушеше.

Reply

Константинов December 18, 2016 at 18:23

Това е “авианесущий” кораб, какво искате пък вие, самасьотите се носят на него, няма защо да искате и да летят – питайте нашия въздухоплавател преди да е заел новата си длъжност

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: