Съветските бомбардировки над България. През 1941 г. руснаците се опитват да разрушат Добрич, Русе, Казанлък, Стара Загора и Горна Оряховица

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 14 May, 2016 · 5 comments

in България, История

54820ed8c94ded35d4c2ae4a523e88e8През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето – „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.

Само че на датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.

Днес много хора, търсейки геополитически аргументи цитират англо-американски бомбардировки над България, като забравят тези на СССР над Добрич от 22 Юни 1941, както и тези над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември същата година. Тъжното е, че властта, която идва след 09.09.1944 г е по-жестока към пилотите, бранили българското небе от снарядите на враговете.

{ 5 comments… read them below or add one }

Anonymous May 15, 2016 at 19:22

Патриарх Евтимий е изпратил Киприян с богослужебни книги в Киев и Москва и оттогава се ЗАРАЖДА руското самосъзнание и разнородният коктеил от народности , населяващи необятните и неосъзнали се територии се УЧАТ на общ език! Българите са си създали вечните “освободители”, които оттогава се опитват да поробят българите, представяйки се за доброжелатели! Ето защо “руският ” език е толкова лесен за разбиране от българите. Той е черковният език на българите от 14-ти век. Храни куче да те лай! е казал народът ни.

Reply

Stefan April 26, 2019 at 0:57

НЕ САМО КИПРИЯН ОКУЛТУРЯВА ВАРЯГИТЕ. ПЛЕМЕННИКЪТ МУ, ГРИГОРИ ЦАМБЛАК ПОЕМА ПОДОБНА МИСИЯ В КИЕВ.

Reply

Georg June 25, 2017 at 12:27

За тези, които са обременени със комунистическата идеология и митология с кухи мозъци, зомбирани от болшевишките читанки ще сметнат, че това не е верно, пропаганда и т.н. Жителите на Добрич мислят друго, не по различно е и 17 години по рано когато руския флот атакува българските крайбрежни градове Варна и Балчик. След агресията срещу Полша, Финландия, Литва , Латвия и Естония просто ние бяхме наред. Само нападението на Хитлер срещу СССР забавя окупацията на страната станала 3 години по късно.

Reply

X June 26, 2017 at 1:35

Иванов ти си един безродинк и отровен в кръвта човек. Благодарение на такива продажници като тебе България е на такъв хал. Твойте съветски псета са избили 100 пъти повече хора в България отколкото англичаните, американците, французите и всички други, БЕЗСРАМНИК ТАКЪВ.

Reply

Иван May 19, 2019 at 11:23

Жертвите от българския кораб Струма са близо 800 и то до един евреи, бягащи от холокауста на германците 1942 година, от Констанца. При това руснаците са знаели много добре, че на борда са евреи, бягащи от германците, защото Стума е бил задържан над два месеца в Истанбул и изпратен обратно в Черно море. Съответно в турската преса е писано почти всеки ден за съдбата на Струма и съдбата на хората – раждания, самоубийства…. Фактически съветите причакват кораба и го потапят.
Не знам кой е по безсрамник. Руснаците един германски кораб не можаха да потопят цялата война, румънски баржи – набързо съоръжени с оръдия им потопиха целия черноморски флот. Съветите, обаче, успяха да потопят два пасажерски кораба – Струма и Вилхелм Густлоф. Голяма слава, голямо нещо.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: