През 2000 г., Иван Костов отказва на Симеон Сакскобургготски съвместно дясно управление. Царят е принуден да се коалира с ДПС

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 11 November, 2014 · 2 comments

in НОВИНИ

simeon  В книгата на Симеон Сакскобургготски “Една необикновена съдба”, има един много интересен пасаж. На практика    през 2000 г., Иван Костов ламти за още власт и отказва коалиция с НДСВ. Последствията не закъсняват.

През 2000 г. пожелах да проведа поверителен разговор с министър-председателя Иван Костов, който ме прие в една от резиденциите в Бояна.

По време на дискусията му подхвърлих идеята за тандем между неговата партия и моето движение с цел постигане на по-внушителен резултат. Мислех, че можем да се разберем и да стигнем до сходни гледища относно развитието на България, което в крайна сметка беше единствената ми политическа цел. Намерението ми бе да създадем дясноцентристка коалиция, за да има приемственост в положителните неща, които бе осъществило предходното правителство, но тръгвайки от радикално обновена позиция: една централна власт, която да не е прекалено авторитарна и която да не е зависима от силата на мръсните пари.

Аз съм благосклонен към коалиционните правителства, които принуждават представителите на различните партии да постигат разбирателство. Той стана, за да сложи една цепеница в камината, обърна се към мен и рече: “Не, аз имам нужда от още един цял мандат, а след това ще видим”. Ето как ми даде да разбера, че отхвърля моето предложение… “В такъв случай г-н премиер ще видим какъв ще бъде резултатът от изборите” – отговорих му аз.

Ние спечелихме и той и досега не ми го е простил. Неговата консервативна партия доста утежни живота ни в парламента по време на моя мандат.

Решението да продължа политическата си дейност, изпълнявайки неблагодарната функция на премиер не беше взето от днес за утре.

Симеон Сакскобургготски , Цар на България и бивш Мин. председател

{ 2 comments… read them below or add one }

patilan November 29, 2014 at 18:46

С години се присмивах на хората, или по-скоро (червени) фанатиците крещящи “Костов е виновен.” Преди година реших понауча малко повече за лицето Костов…. след което с ръка на сърцето мога да изкрещя – “Костов е виновен”.
Това лице е най-голямият боклук на прехода!!!
А това което е написано по-горе е ясно не всеки средно интелигентен човек. По времето на горните събития бях на 19г. и още тогава нещо ми вунеше… На 30г. реших да понауча малко повече за Костов – и се оказа смръдня.

Reply

Hemy VARNALIUS I CORMORAN November 30, 2014 at 18:02

ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД – НАЗАД КЪМ ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЯ.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: