Какви са реалните загуби на руската армия в Грузия?

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 9 September, 2008 · 24 comments

in Европа, Терор и Комунизъм

afgan4 По време на боевете в Грузия, руската 58ма армия е загубила 1789 войника, 105 танка, 45 бронетранспортьора, 81 други машини, 10 устройства за залпов огън “Град” и 5 “Смерч”.

Тези цифри отразяват загубите само на 58 армия. Неизвестни остават загубите на Псховската и Новоросийската въздушно-десантни дивизии. Тези данни са засекретени от ФСБ.

В двете направления на нахлуването в Грузия, южноосетинското и абхазкото, са били ангажирани съответно 34 000 и 32 000 руски войника. Т.е. за 7 дни сражения, руската 58ма армия е загубила безвъзвратно 2,8% от ефективите си.

В Южна Осетия са унищожени 8% от силите на метежната република. От 500 бойци на най-боеспособния отряд на президента Кокойта, след боевете с грузинската армия са останали живи само 5 човека.

Мир на праха на загиналите, а живите да не забравят, че който меч вади може от меч да умре …

{ 23 comments… read them below or add one }

MARFI September 9, 2008 at 19:24

Без споменаване на източници, това виси като клюка. Нищо лично, навик от Университета.

Reply

Веселин September 9, 2008 at 19:52

марфи, първата част на поста е кликабъл

Reply

богоизбраниа September 9, 2008 at 21:40

“Такие данные приводит агентство “MediaNews”. ”
Не ги намерихме нещо тия данни, а и цифрите са определено завишени, със със сигурност не е имало сблъсъци между руската армия, а а със руснацте миротворци и осетинците.

Reply

сойер September 9, 2008 at 22:06

да бе, ти знаеш. нема начин да не знаеш повече от в дали са завишени.
най-тъпото е че нямало сблъсъци между руската армия и грузинците

Reply

сойер September 9, 2008 at 22:07

пич, ти за хайпърлинк чувал ли си?

Reply

2012 September 10, 2008 at 21:10

Какви са реалните загуби на грузинската армия?

РТР. Трофеи войны. Часть 2.
http://rutube.ru/tracks/991919.html?v=7db259ee6a9e7550a64639055b44bbb3

Reply

Иванов September 11, 2008 at 3:46

Руснаците да спрат с тези лъжи бре. По кротко. Стават и смешни и жалки. Щом се показаха грузинците, руснаците побягнаха като зайци, като изоставиха и позици и техника.

Reply

rrr September 16, 2008 at 19:26

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=545422
Във войната загубите на Грузия бяха 215 убити и над 1200 ранени, а тези на Русия 64 убити и 323 ранени, според данните и на двете правителства
http://money.ibox.bg/news/id_1462419688

Reply

rrr September 16, 2008 at 19:29

Хей приятелче нито ти нито аз знем броя,не изнасяй данни който
си сънувал.Това не са ти числата от тото-то

Reply

GMailDrive September 17, 2008 at 1:57

Хе-хе, къде е източника, който цитира такива загуби от руската армия ? Да не си ги прочел погрешно и да се отнасят за загубите на хамериканската армия през първата седмица в Ирак ?
Такива загуби руската армия може да получи, ако се бият в окопите, а те просто гърмяха по грузинците с артилерия и авиация. Би било наистина странно ако руснаците имаха такива загуби, при положение,
че министъра на отбраната на Грузия е на 29 години … най-вероятно това е новият Александър Грузински ….

Reply

Anonymous September 18, 2008 at 19:09

ее не ако гмаилдраив пак влезе тук моля да остави скаип или тел. зя вразка супер луд пи4 мноо ма кефи

Reply

Жеков March 28, 2009 at 10:47

Абе тоя дето е писал тези глупости знае ли какво е “Смерч”, че 58-ма армия била загубила цели 5?
Ей големи смешници, ей.

Reply

petya May 28, 2009 at 18:08

Занятную тему для вордпресса поставили. Сами делали или стандартную какую брали? :)

Reply

Boris October 26, 2009 at 15:49

Страшни данни, ясно е, че тези сайтове не се пишат от професионалисти, бихте могли да заблудите обикновените хора, но не и тези, които разбират военното изкуство! Факт е, че операцията срещу Южна Осетия бе разработена от натовски специалисти, факт е, че армията на Грузия бе подготвяна по натовски образец, факт са огромните загубина Грузия за 5 дневната война, в плен бяха отведени огромно количество танкове и друга военна техника изоставена от бягащите грузинци, операцията от страна на Русия бе проведе повече от перфектно, за 5 дни Грузия бе изтласкана от ЮО, а районът бе спасен от куманитарната катастрофа, която инак би била неизбежна, ако не бяха светкавичните реакции на 58-ма армия. Тези, които обстрелваха с ракетни системи Град мирни жители посред нощ си получиха урока. Грузия бе пред пълен разгром и оставена без флот /който се интересува от войната може да прочете написаното в Уикипедия./ А загубите са естествено преувеличени- ако ги питате грузинците сигурно ще кажат, че са свалили повече и от 100 руски самолета:))))))))))))))))))

Reply

Boris October 26, 2009 at 17:26

“а живите да не забравят, че който меч вади може от меч да умре”
Може, може, да стреляш със залпови ракетни системи по мирните жители,жени и деца, в южноосетинската столица си е нещо повече от вадене на меч!За жалост подобно деяние в 21 век е потресаващо-хората си спят, а те ги засипват с ракети……много демократично и хуманно, цивилизационен избор…:)))))))))))))))))))))

Reply

БОРИС October 26, 2009 at 22:45

тук и в много подобни сайтове има нещо ГНИЛО/като чели се поддържат от едни и същи люде/, така устремено да наричаш бялото черно…или са ти наплатили яко, за да си кривиш душата, или не можеш да прецениш, кой е агресорът, но това го прецениха и децата в трети клас??!!!!! Ето интересен линк за това как телевизиите манипулираха войната и се мъчиха да изкарат руснаците лоши, голяма излагация!:))))Ето ги лъжите на медиите
http://vbox7.com/play:64a931a8

Reply

БОРИС October 26, 2009 at 22:50

Ето ви и застрелян американски инструктор в осетия!
https://www.vbox7.com/play:ca64a673

Reply

Българин October 26, 2009 at 23:08

Не вярвам да знаеш-твърде тъпичък си и не само оскъдно, но и тенденциозно информиран

И все пак -ПРЕДПОЧИТАМ един гризещ си вратовръзката президент при мисълта че страната му -обект на агресия от превъзхождащ противник -, НЕ ПОЛУЧАВА подкрепа от естествените си съюзници ….на теория и по приказки !….пред любимото ти като на всеки мимикриращ комуноид нашенско Гоце !

Да сменим декорите и ситуацията и за миг си представим,че утре 700 хилядната турска армия нападне България ,чиято армия е също 30 хилядна като грузинската с тази разлика,че от тези 30 хиляди……… ХИЛЯДА И ЧЕТРИСТОТИН( 1400) СА ЦИВИЛНИТЕ лапачи в Министерството на отбраната ! и ОСЕМСТОТИН(800 ) -отборите мошенници вт.н.социална агенция на МО !

В тази презумтивна ситуация аз не мисля,че любимият ти Гоце Архарски ще “изпадне” до там да гризе вратовръзката си !

Мигом ще стане Гоце ефенди или по-вероятно -мигом ще се озове в любимата на теб и него Рассея ,за да получи полагащия му пост в Газпром.

Прочие той рано или късно ще стане газпромовец(естествено на далеч по-ниско ниво от Шрьодер) но ти що се хабиш и тук и другаде за да правиш проруска пропаганда ?

Я,я сподели какво ти е възнаграждението за тъй-безобразното ти и рускодупедавско бираморничене в този “клуб” ?

Или пък какви ти са “бонусите” ?

Не бъди лош сподели ги……кой знае може пък да се преподкова ?

ПС- предварително се ужасявам от мисълта,че правиш това ….съвсем безкористно ! …макар ,че е възможно по принцип.

Но тогава трябва да си УЖАСНО ПРОСТ И ТЪП !

Reply

Обективен October 26, 2009 at 23:10

Започвам от края-“само не разбирам защо грузинците са ти толкова мили или пък бъркам, просто не харесваш руснаците”

1) Грузинците не са ми “мили” и откровено казано до войната единственият ми “мил”спомен за тях е приятната като мелодия и текст “Старинна грузинска песен” изпълнявана от Б.Окуджава.

При това ще отбележа ,че никога не съм я слушал в грузинско изпълнение и предпочитам кавър-версията й ,изпълнявана на полски и руски от полски дует

Можеш да го чуеш на Piesn gruzinska http://www.youtube.com/watch?v=t7uDoBfzhLM&feature=related-

2) Не мразя руснаците -даже ми е тъжно за този народ .И не си прави погрешен извод от крайно негативното ми мнение за техните генерали и полковници.
Ми тъпи са…….. а и не им пука за войниците им.

Второто няма да аргументирам …поне сега ! Само второто.Виж биографиите на руския генералитет с активно участие във руско-грузинската война -като почнеш от началника на Генщаба-армейски генерал Н.Макаров,през командващия СКВО ген.полковник С.Макаров ,бившия командващ 58 армия от СКВО- ген.лейтенант Хрульов ,през командирите на 19,20 и 42 дивизии и техните полкови командири и бездруго ще стигнеш до извода,че те до един са завършили ТАНКОВИ училища.

И понеже „какъвто попа такава е и епархията“,нямаме основания за никакви съмнения,че от същите ТАНКОВИ училища произхождат и техните първи помощници,като началник щабове,началници на оперативни управления ,отдели и отделения ,всевъзможни „замове“ и пр.също са ТАНКИСТИ.

Е,чудно ли е тогава,че в отдавна създадения и отработения на юлските учения „Кавказ-2008 „план за нападения над Грузия ,ОСНОВНАТА ИДЕЯ за Цхинвалско-Тбилиско направление е „ТАНКОВ БЛИЦКРИГ“предвиждащ начален и светкавичен марш-маньовър на танкови и механизирани съединения през високопланински терен и водене на бойни действия на среднопланински терен със средна височина между 1000-1500 м.над м.р.?

Точно тази нереалистична идея предопредели и провала на руските войски в периода 8-11 август и непропорционално високите по време и интензивност на БД загуби на руските войски в личен състав и бойна техника.

Чудно ли е ,че поради увереноста в успеха на танковия блицкриг в базата в незаконната руска база Урканганда (няколко клм.северозападно от Джава ) и почти съвсем неизвестна база на руските миротворци на 2 клм северно от с.Галуанта (на Зарския път) са складирани предимно танкове (80 броя)ГРАД-ове ,БМП-та ,артилерия и пр.бойна техника и ТВЪРДЕ МАЛКО гориво и боеприпаси ?

И ако се съмняваш ,потърси в гугъла статията на Марина Невзорова от 6 август 2008 г. Хард-путинофилка( между другото) която с кеф пише ,че като минавала по Транскам към Цхинвали на 6 август( !!!) лично видяла безброй танкове и друга техника между Нижний Зарамаг и Рокския тунел

Сега по другите ти въпроси

Лично аз считам,че най-добре ще е да започна с подготовката за войната от 2004 г. но това е дълга история и не за 1 и 2 постинга.

За това започвам по реда на въпросите ти -от № 1

Пишеш
1. Жертвите не са обявени ли!?! Пак цитирам по спомени от тогавашните новини, а иманно, че за целия конфликт жертвите на руската армия са стотина човека!? Това руска спекулация ли или аз бъркам?! Ако е така за какви разгроми говорим?!

Разбира се ,че жертвите са обявени ! Но достоверни са само данните на грузинците ! Защото Грузия е демократична страна и няма как да се крият.

Сравнително достоверни са и данните на осетинците .Обаче по друга причина ! Те сами влязаха в капана на путинско-медведевската лъжа за „геноцида“ и избитите 2000 осетинци !

Да ама …няма ги съответните гробове ! И никак не върви да правят „кенотафи „ тоест фалшиви гробове без покойници .По тези и други причини за които сам можеш да се сетиш те си клекнаха и признаха,че имат между 160-170 убити .
Е,вярно преди това със съдействието на Северна Осетия се поопитаха да припишат към жертвите на „грузинския фашизъм“де що имаше починали от естествена смърт в Северна Осетия през август 2008 г…..но и този номер не хвана дикиш.

Най-интересен е въпросът за руските загуби .Уж убитите били 64, а ранените към 200 !

Груба лъжа !

Опровергава се от РУСКИТЕ данни за събитията от 8 и 9 август в т.н.Верхний гарадок където от 1 юни 2008 г“миротворческа“ мисия изпълнява 2 батальон от 135 МСП/19 МСД с к-р подполквник Тимерман.и с максимална численост по Дагомиските съглашения -500 души !

По НЕГОВИТЕ думи кьм вечерта на 7 август имал на разположение в гарадока 250 души -управлението и щаба на батальона,1 мотострелкова рота,минохвъргачна батарея ,свързочен взвод и пр.обслужващи подразделения на батальона.
Останалите 250 души били по миротворческите постове на грузинска и южноосетинска територия.

Разбира се като редовно постсъветско човеченце Тимерман -ЛЪЖЕ !

В миротворческите постове може да е имало 250 души ,но в гарадока е имало ПОВЕЧЕ от 250 души !

Там е имало неизвестен брой спецназовци от 22 ОбрСН .Ако са били един отряд-това са към 15 души …а ако са били 2,3 и повече отряда ?

Че са били там е извън всякакво съмнение-не само защото да тях пишат военните лекари командировани на 14 юли в гарадока ,но и защото има и твърде любопитни видеоклипове доказващи присъствието им .
Най-любопитният от тях е на А.Викторов в блога му „Автономка“- нощ,шосе на около 1,5-2 клм от Гарадока,стоящ грузински камион с изтекло масло и ….хвърлен в карусерията труп на грузински офицер с фино…..прерязяно гърло.

Освен 15-те по N спецназовци(15-30-45 ?) от 22 ОбрСН в Гарадока е имало и неизвестен брой осетинци от т.н.армия на Южна Осетия. Справка-пак клип на А.Викторов -личат си по емблемите на десния ръкав с герба на т.н.Република Южна Осетия.

Присъствието им се обяснява от сателитната снимка на Гарадока,от която личи че само на МЕТРИ от медицинския пункт се намира „укрепен възел“от бандитската „армия“на Кокойти..

Освен тях е имало и други руски военнослужещи от състава на 58 армия които са осъществявали от началото на август 2008г. насочването на руската и южноосетинската артилерия от наблюдателната вишка на покрива на казармата върВерхний гарадок.

Един от тях е майор Тимур Зарифович Валеев ,който е и първият убит в Гарадока с танков изстрел към 06 20 часа на 8 август ,след като грузинското инструментално артилерийско разузнаване установява СЪС СИГУРНОСТ ,че огъня на руската и южноосетинска артилерия и ГРАД-ове върху Цхинвали и грузинските части се направлява от …..наблюдателен пункт върху покрива на казармата в “миротворческия“ Гарадок.

Сутринта на 9 август към „безсмъртния арнизон“ на подполковник Тимерман се присъединяват и екипажите на 4-те оцелели танка от състава на 141 отделен танков батальон/19МСД (15 души ) ,унищожен като войскова единица от грузинците през 8 август.
Танковете са унищожени от грузинския огън или взривени от екипажите,които се укриват в подземията на казармата.

От 14 юли в Гарадока са командировани минимум 2 лекари и 2 медицински сестри.

В обобщение- още към вечерта на 7 август в Гарадока е имало минимум 300 души ,които сутринта на 9 август се увеличават с 15 танкиста.

В късният следобед на 8 август са евакуирани около 20/30 -на ранени ,а по „признанията“ на участниците в Гарадошката епопея е имало убити САМО 13 “миротворци“.

ОБАЧЕ ! Обаче по признанията на „защитниците“ в бягството през следобеда на 9 август(около 16 часа)участвуват само……ПЕТДЕСЕТ(50 ) души ,

Въпрос ! КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 250 И ПОВЕЧЕ ?

Приемаме,че от това число между 33-43 са убити и евакуирани на 8 август ранени плюс 50 спасени(тоест избягали) стигаме до обяснение за съдбата на 83 до 93 „миротворци“

Но те са били минимум ТРИСТА(300) ?!

Къде са липсващите минимум 207 до 217 ?

Нека приемем,че поне ЧАСТ от спецназовците ,неподчинени на Тимерман са действували по свой план и са напуснали Гарадока (тоест спасили са се )в неизвестно време(

Нека допуснем-МАКАР ЧЕ ДАННИ ЗА ТОВА НЯМА-, че част от подчинените на Героя на РФ ,Тимерман са плюли на военна клетва и пр.и са напуснали Гарадока „самосиндикално“

И все пак ! И все пак ! Губят се доста души от числата 207-217 в сравнение с 50 спасили се !?

Какво е станало с тях ?

Естествено руската страна ,печално прочула се по времена руско-грузинската война с фрапиращите ЛЪЖИ на жалкия генерал-полковник Ноговицин,по стар маниер изпитан в продължение на 64 години след края на Втората световна война , НИКОГА няма да даде съответните ИСТИНСКИ данни.

И това налага да четем „между редовете“….като например що значат думите на руските военни и медици от Гарадока,че към 8 часа на 8 август грузинците унищожили ЕКИПАЖИТЕ НА ДВЕ БМП-та от гарнизона ?

Въпрос -що значи“екипаж на БМП(Бойна машина на пехотата) ?

Дали само командирите и механик-водачите на 2-те БМП-та ……или натоварените в тях ДВЕ отделения руски бойци в общ състав между 16-20 човека ?

Предвид всичко писано по-горе аз считам,че това число от 16-20 ИЗГОРЕЛИ в 2-те БМР-та руски младежи , обяснява поне част от дефицита на данни за МИНИМУМ 207 до 217 загуби от гарнизона на Верхний городок.

…..А има още и още ,и още РУСКИ ЛЪЖИ

Reply

Обективен October 26, 2009 at 23:13

НИЩО НЕ ТИ Е ЯСНО ЗА РУСКАТА АГРЕСИЯ !

И това безупречно проличава от писаните от теб малоумности за ІV И І бригади на Грузинската армия

Както и от представа ти, че нещо е зависило от матрьошката Медведев

Грузинската армия за ДВА ДНИ еба мамата на 135 и 693 полкове и 141 танков батальон на 19 руска дивизия.

Разказа играта и на други руски полкове !

Да не говоря за изпарилите се в небитието или спасили се със зайчи бяг фашисти на Кокойти

Само за справка тъпчо- по числен състав и бойна техника САМО разбитите от Грузинската армия руски полкове съотвествуват на ПОЛОВИНАТА от участвуващите в БД грузински войски !!!!

Именно грузинската ПВО ,доведе до там работата, че още на 9 август руските пилоти от щурмовия полк в Будьоновск ОТКАЗАХА да летят !

И това НАЛОЖИ излитането сутринта на 9 август на командира(полковник Кобилаш) и зам.командира на полка…..И ДО СВАЛЯНЕТО НА САМОЛЕТИТЕ ИМ МИНУТИ СЛЕД ИЗЛИТАНЕТО !

“Подтискащото превъзходство” още от началото на войната е на страната на Русия изпратила 80 хилядна армия (достигаща със състава за логистична подкрепа -над 100 000 ) срещу малочислената грузинска войска ,която ЦЯЛАТА в т.ч. и с чистачките от Министерството на отбраната наброява 30 000 души.

Само на оперативното направление Цхинвали-Гори-Тбилиси действуват три руски дивизии-19,42 и 20 и няколко отделни бригади-две от които са “спецназ” на ГРУ( 10 и 22 ОБрСН )

Всеки от полковете на тези дивизии с числен състав между 2200-2400 души.

ЧЕТИРИ дни ,а именно 8,9,10 и 11 август 2 (две)руски мотострелкови дивизии -19 и 42 -,усилени с крупни части от 2 (две) въздушнощурмови дивизии (76 и 98 ) ,както и с десетки отряди спецназ от състава на 45 ОПСН,10 и 22 ОБрСН
се биха за да……..завладеят Цхинвали

От тези 4 дни първите два -8 и 9 август са дни на истински позор за руската армия командвана от тъпи генерали и полковници .

На 8 август в боеве водени в района западно и северозападно от Цхинвали беше разгромен и разпръснат 135 МСП от 19 МСД и напълно унищожен (без 4 танка) 141 отделен танков батальон на същата дивизия.

През същия ден останалите части на същата дивизия ,както и навлизащите през Рокският тунела части на 42 МСД бяха блокирани в района на гр.Джава от огневото грузинско въздействие върху пътната отсечка Джава-моста на р.Лиахва при с.Диди Гупта.

9 август

Пълен провал на опита на руските войски през целия предиобед на 9 август да навлязат в Цхинвали по Зарския път(от запад) с целия 693 МСП и остатъците от 135 МСП ,а с 503 МСП от север -по Транскам през грузинския анклав Диди Гупта-Тамарашени.

Вбесен от неуспеха и хайкан по свръзките от командващия СКВО и началника на Генщаба ,командващия 58 армия генерал Хрульов към 15 00 часа ,решава лично да застане начело на спешно формирана колона от 693 МСП и остатъци от 135 МСП плюс части от 76 ВЩД и самоходна артилерия с цел да постигне това което не е успял до 15 00 ч.-да навлезе в Цхинвали от Запад по Зарския път

ОТНОВО РАЗГРОМ ! Като част от колоната е буквално разстреляна в западната част на Цхинвали ,а самият Хрульов ранен (а след оздравяването му-безславно изхвърлен от редовете на армията)

Научавайки за разгрома и загубили още сутринта 4-те достигнали до тях танка от 141 ОТБ оцелелият гарнизон от 50-на души на т.н.Верхний гарадок (броящ на 8 август сутринта 250 души ) напуща гарадока през оградата и бяга през царевичните ниви към горският масив на северозапад от Цхинвали.

В скоби – бягството става под прицела на грузински спецназ и екипажа на 1 грузински танк.Но те НЕ ОТКРИВАТ ОГЪН НА ПОРАЖЕНИЕ защото като цивилизована армия стриктно спазват заповедта да НЕ стрелят по “миротворци”, освен когато миротворците ги предизвикват със стрелба и други видове бойни действия.

През целия 9 август частите на 42 МСД-70 и 71 МСП,усилени с формирование от 98 ВЩД НЕ МОГАТ да пробият отбраната на грузинците на изток от Цхинвали и завземат стратегическата височина Паяк.

За руснаците към вечерта на 9 август положението е отчаяно -западната им групировка съставена основно от 19 МСД е разбита и разстроена ,а източната (основно от 42 МСД)спряна от грузинците и то на километри от височината Паяк.

Както градчето Джава ,така и трасето на Транскам от Джава ,през Рокския тунел ,та чак до Нижний Зарамаг в Северна Осетия е ЗАДРЪСТЕНО от войски ,бронетанкова и специална техника ,и артилерия.

В тунела Роки войниците припадат от газовете на двигателите поради несъвършенната му по руски терпип вентилационна система……и поради остарелите си противогази

Всеки опит за придвижване извън трасето на Транскам ,поради високопланинския терен води до изчисляващи се с” десетки” катастрофи и аварии .

Със своя несекващ огън грузинците ,през целия ден 9 август блокират отсечката Джава -Диди Гупта

Всичко това принуждава руските генерали вечерта на 9 август да се обърнат с открит текст по радиото до грузинските началници с молба да прекратят огъня уж само да си евакуирали ранените.

Грузинците се съгласяват …..и естествено правят груба грешка .

Руснаците използват затишието за да отпушан пробката и наблъскат колкото се може повече войска в районите западно,северно и източно от Цхинвали.

Но както е известно обратната страна на типично азиатска руска хитрост е традиционното късоумие.

Иначе казано руските генерали забравят,че за водене на съвременната война са необходими и други неща освен неизчислимо количество ивановци и танкове.

НАПРИМЕР НЕОБХОДИМО Е ГОРИВО за няколкостотинте танкове и САУ ,е хилядите БТР-и др.техника.

Необходими са и боеприпаси за успешна контрабатарейна борба срещу отлично подготвената грузинска артилерия.

Но и едното и другото ГО НЯМА в района за БД.

Просто руските генерали не се сещат затова при увлечението си да използват наивноста на грузинските им колеги.

За това на 10 и до следобяд на 11 август руснаците не успяват да “освободят”Цхинвали

Едва надвечер на 11 август си показват рогцата на юг от Цхинвали с една колона формирана от части на 19 МСД , 76 ВЩД и чеченци ,която обаче
е ударена в село Земо Никози(само на 300 метра от Цхинвали И СПИРА !

Така вечерта на 11 август -тоест ВЕЧЕРТА НА ЧЕТВЪРТИЯ ДЕН -предната линия на руските войски преминава по линията Хетагурово-Земо Никози -Ергенети.

В обобщение-в продължение на 4 дни -8,9,10 и 11 август- предварително подготвения и отработен на юлското учение “Кавказ 2008″ план за действия на руските войски по направление Цхинвали-Гори-Тбилиси БУКВАЛНО НЕ СРАБОТВА !

На 4-я ден те е трябвало да са в Тбилиси и около Тбилиси и оказват “братско съдействие ” на новосформирано колабрационистко правителство в унищожаване на сетните остатъци от “фашисткия режим” на Саакашвили.

Но ръждясалата руска бойна машина от първото десетилетие на ХХІ век ,не е способна да реализира на практика този план на ръждясалите мозъци на руските генерали -да водят танков !!!! блицкриг във високопланинска местност прикрайно ограничена пътна инфраструктура.ТОВА Е ИДИОТИЗЪМ НА КВАДРАТ !

Reply

Anonymous October 26, 2009 at 23:16

Грузинската армия за ДВА ДНИ еба мамата на 135 и 693 полкове и 141 танков батальон на 19 руска дивизия.

Разказа играта и на други руски полкове !

Да не говоря за изпарилите се в небитието или спасили се със зайчи бяг фашисти на Кокойти

Само за справка тъпчо- по числен състав и бойна техника САМО разбитите от Грузинската армия руски полкове съотвествуват на ПОЛОВИНАТА от участвуващите в БД грузински войски !!!!

Именно грузинската ПВО ,доведе до там работата, че още на 9 август руските пилоти от щурмовия полк в Будьоновск ОТКАЗАХА да летят !

И това НАЛОЖИ излитането сутринта на 9 август на командира(полковник Кобилаш) и зам.командира на полка…..И ДО СВАЛЯНЕТО НА САМОЛЕТИТЕ ИМ МИНУТИ СЛЕД ИЗЛИТАНЕТО !

Reply

Boris October 28, 2009 at 10:55

Не, просто в мен тече и руска кръв, което леко може би ме прави пристрастен, но се опитвам да не се влияя от този факт.
Повдигна въпроса за турската армия-следва да ни бъде помогнато от братята хамериканци в такъв случай. Въпреки че Турция е главен стратегически партьор, а ние сме….спомни си Кипърската криза. Чия страна ще вземат Големите? Май не нашата…трябва да се уредят много неща, за да няма проблеми “утре” и у нас! А Осетия си беше друго нещо-борба за контрол в Кавказ между Големите, Грузия просто беше “жертва” или маша, с която да се вадят от огъня горещите картофи! Жалко…

Reply

Boris October 28, 2009 at 14:42

Интересно какво се разбира под адекватна помощ за Грузия? Военнна помощ ли, официално изпращане на натовски войски в Кавказ ли? Това щеше да създаде големи, много големи проблеми, не подценявайте руската вяра, воля и сила! Мисля, че след този конфликт стана ясно, че с Русия “базици” не може да си прави никой! Настана завой в отношенията към Русия, ПРО бе преструктурирано и бе отправено запитване към Русия за съзаване на общ ПРО с НАТО, явно силовите действия срещу Русия са глупаво нещо! И то е естествено, най-добрите ракети за противовъздушна отбрана са руска разработка-говоря за с-400!

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: