БЮР Македония направи за бизнеса това, което в България не успяваме вече 23 години. Дуинг бизнес 2014

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 6 November, 2013 · 0 comments

in Балкани, Икономика

В доклада на Световната банка България се е закотвила на 58 място докато нашата подценявана съседка заема двадесет и пета позиция.

mac

fyrom

bg23

Добрият достъп до кредити, подобрената защита на инвеститорите, съкратеното време за получаване на разрешения за строеж са само част от реформите в областта на бизнеса, в които Македония е постигнала напредък през изминалата година, пише скопският в. "Дневник". Затова в последния доклад "Doing business" за 2014 г., който Световната банка публикува преди дни, Македония е сред десетте страни с най-голям напредък в подобряването на бизнес климата.
Според Световната банка Македония е спечелила добрата си позиция сред "топ реформаторите" благодарение на напредъка си в шест области – кратките срокове за издаване на разрешения за строеж, за свързване с електрическата мрежа, за регистриране на имот, лесния достъп до кредити, защитата на ивеститорите и плащането на данъци. Най-добри резултати страната е показала в достъпа до кредити, където е класирана на трето място. В частта за започване на бизнес Македония е на седма позиция, а в защитата на инвеститорите е на 16-о място.

Най-лоши резултати отчита Македония в частта за сключване на договори, където е на 95-то място, във външнотърговската размяна и в процеса на регистриране на имот, където е съответно на 89-о и 84-о място. От страните от бивша Югославия Македония има най-добри позиции. След нея са Словения на 33-о място, Черна гора на 44-о, Косово на 86-о, Хърватия на 89-о и Сърбия на 93-о място. "Още веднъж се доказа, че Република Македония е лидер в региона по подобряване на бизнес климата, съдейки по доклада Doing business, коментира Татяна Проскурякова, директор на представителството на Световната банка в Скопие. Финансовият министър Зоран Ставрески изтъкна, че правителството е доволно от класирането на Македония сред десетте топ реформатори в света. Той оцени, че докладът е обективен и показва, че бизнес климатът в страната е на високо ниво.

economynews.bg

Leave a Comment

Previous post:

Next post: