Как Иван Костов разстреля българската индустрия чрез бандитската приватизация. Само фактите

by ExtremeCentrePoint on Tuesday, 30 April, 2013 · 31 comments

in България

Управлението на Иван Костов – с него започна и приключи деиндустриализацията на България. Човекът, който разпродаде държавата на безценица, сега отново се е вторачил към властта и призовава българите да му гласуват доверие.

Но причините да остане „с пръст в уста" на изборите, са много и повече от основателни. А всяка една от тях е подплатена с неопровержими факти.

Като този, че големият подем на РМД-приватизацията започна тъкмо по време на правителството на Костов.

През 1998 година например една от гордостите на социалистическата индустрия – толбухинският завод „Добрич" бе продаден на работническо-мениджърското дружество „Добрич 98". То плати 266.6 хиляди долара – задължителните 10% от цената, пише вестник Банкеръ.

После всички останали плащания бяха преустановени, предприятието спря да работи, активите му се оказаха недостатъчни, за да покрият натрупаните задължения и се стигна до фалит. Сега се чака на територията му да „цъфне" нов търговски център.

Може би най-христоматийните примери за скандални раздържевявания по схемата на РМД-тата, за които се изписа и изговори много през годините са тези на Винпром „Дамяница" и завода „Каолин".

Първото дружество е включено в списъка за приватизация през лятото на 1997-а и договорът за продажба на РМД „Изба Дамяница" е подписан още в края на същата година. Без общо събрание и без правоимащите от РМД-то изобщо да разберат, акционер във винпрома става един от издателите на вестник „Капитал" – Филип Харманджиев, който е назначен и за изпълнителен директор. Изискването за две години служба е заобиколено с издаден документ, в който се казва, че Харманджиев е бил експерт в „Дамяница". А защо тогавашното министерство на промишлеността намалява чрез анекс цената на сделката наполовина – от 3 млн. на 1.5 млн. щатски долара, сигурно завинаги ще остане загадка за широката публика. Няма да се спираме и на факта, че в избите на „Дамяница" за новия собственик остават 2 400 000 бутилки вино, всяка на цена от 1-2 долара. По-важното е, че според закона новият собственик е трябвало да плати още в деня на сделката 10% от цената, или 150 хиляди долара, но са дадени само 60 хиляди, а остатъкът е изплатен по-късно с дългосрочни държавни облигации.

От регистъра за следприватизационен контрол пък се разбира, че цялата сума от 1.5 млн. долара е платена окончателно на 22 декември 2000 година, но не се посочва по какъв начин е станало това, пише Банкеръ.

Явно заварените бутилки са осигурили добри приходи. Същият този регистър разкрива и една друга любопитна подробност – приватизаторът не е изпълнил нито един от ангажиментите си за инвестиции в периода 1998-2002 година. Само че всички съдебни дела по въпроса стигат до задънена улица и държавата не получава никаква компенсация.

Междувременно всички мажоритарни притежатели на акции в „Дамяница" са изхвърлени от голямата игра с неколкократно увеличение на капитала за сметка на големите шефове.

Впечатляващ удар е и сделката за „Каолин". Схемата, която се прилага, е почти същата. Още през 1997-ма единственото по рода си на Балканите предприятие за полезни изкопаеми е изискано от известната белгийска фирма „Сибелко", която дава добра цена – 20 милиона долара, за учестието си в съвместно дружество заедно с държавата. Но вместо да привлече стратегическия инвеститор и да вкара в хазната сериозната сума, кабинетът на СДС решава да даде „Каолин" на братята Иво и Александър Прокопиеви и на няколко техни съдружници. Договорът с РМД „Каолин 98" е сключен на 10 януари 2000-та. Тогава 75% от завода са продадени за смешните 7.2 млн. лева като в брой са платени едва 10 на сто, а останалото е издължено с компенсаторки.

Следват няколко увеличения на капитала и само за година компанията на Иво Прокопиев „Алфа финанс холдинг" става собственик на 83.33% от „Каолин", а РМД-то отива в седма глуха с едва 12.5 на сто.

Такива сделки по време на синьото правителство има много. Но всички опити някой да се зарови в тях и да потърси отговорност за безогледното ограбване на държавата все пропадаха. През 2002-ра година прокуратурата откри нарушения в РМД раздържевяването на едни от най-големите български предприятия – „Арсенал" – Казанлък, „Хлебна мая" – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус ер" – София, „Елните" – Несебър, хотелите „Санкт Петербург" в Пловдив и „Средец" в Слънчев бряг.

Малко по-късно държавните обвинители се заеха и с приватизацията на обувния завод „Добрич" и „Каолин". Но реален резултат така и не последва. Делата или завършваха с оправдателна присъда , или бяха забутвани някъде по архивите.

Същите съмнения за игра с нагласени карти има и при останалите сделки, но и при тях нищо не е доказано. На челно място в „списъка" безспорно е друга гордост на социалистическата металургия – „Кремиковци". Комбинатът бе „продаден" по време на кабинета „Костов" /14 юни 1999 година/, на „Дару Металс" АД /по-късно преименувано на „Финметалс Холдинг/ за символичната цена от 1 долар срещу обещания да покрие дълговете му, оценени тогава на 645 млн. лева и да инвестира още 300 милиона долара през следващите 6 години. Почти нищо от тези големи заявки не бе изпълнено, пише Банкеръ. А след серия промени в собствеността съмнения за източване и бързо забогатяване на хора от ръковоството му през 2011-та „Кремиковци" бе даден за скрап на „Елтрейд къмпани" срещу 316 млн. лева.

Много по-откровен бе обирът на „Авиокомпания Балкан". Националният авиопревозвач беше продаден на израелската „Зееви груп", собственост на Гад Зееви, на 30 юни 1999 година. Договорената цена бе повече от скромна – 150 хиляди лева, а обещаните инвестиции – 100 млн. долара.

Но се оказа, че израелецът със звучното име е специалист по ликвидация на подобни дружества, а не по оздравяването им. Скоро след „операцията" полетите на „Балкан" бяха спрени. При продажбата авиокомпанията имаше 18 самолета Ту-154, а година и половина по-късно – само един.

Малките пътнически и товарни самолети също бяха разпродадени, както и слотовете по международните летища. По експертни оценки Гад Зееви е спечелил над 300 млн. долара от цялата работа. Но така и не бе потърсена отговорност от продавачите, позволили да се стигне до катастрофата с превозвача. Поне се отървахме „сухи" от 12-те иска, които нахалният евреин заведе срещу страната, претендирайки за неустойка от 250 млн. долара.

Кабинетът „Костов" ще се запомни и с продажбата на „Нефтохим" ЕАД на руската „Лукойл" срещу 101 млн. долара. Наистина тя е повече от успешна, ако я сравним с разграбването на плевенската рафинерия „Плама" – единственият нефтохимически комбинат в света, доведен до фалит.

В момента „Нефтохим" работи добре, снабдява страната и региона с гориво, отчита печалби и внася немалки данъци в хазната. Но е почти пълен монополист на пазара на течни горива у нас, което в определени ситуации, както неведнъж вече видяхме, се оказва сериозен негатив.

Като говорим за Костовата приватизация, не може да подминем и тазседмичното словоизлияние на бившия му партиен съратник Едвин Сугарев, който публично запита: „Кой продаде „Електроимпекс" на Борислав Дионисиев, „Машиноекспорт" на Петър Манджуков, „Булгарлизинг" на Димитър Тадаръков и „Химимпорт" на ТИМ?"

Източник: http://plovdivchanin.com

Виж също:

Биография на Иван Костов такава каквато никога няма да я прочетете на сайта на ДСБ и защо Гаргамел не почете жертвите на комунизма на 1 февруари 2012 година

{ 31 comments… read them below or add one }

Константин May 1, 2013 at 16:50

Получих следното писмо:

Уважаеми господин Константинов,
Мечтата ни беше да бъдем свободни от комунизма и да живеем като европейци.
Убеждаваха ни, че комунизмът бил погребан още преди 20 години и че ще сбъднат синята ин мечта за 800 дни. Мнозина повярваха. Помогнаха на Сакскобургготски и на Борисов. Повечето замълчаха, дори когато последният реабилитира Тодор Живков, само и само да не дойдат пак комунистите.
Вече 12 години разграждат построеното от нас. Направиха България страна на мафиоти и олигарси. Затова днес сме най-мизерстващите европейци. Комунизмът оживя. Иска Путин, национализация, народен съд и да няма партии. Запали Конституцията и знамето на Европейския съюз.
Сините сме първите обвиняеми. Обявиха делото ни за пълен провал, за криминален преход. Какво отговаряме ние, които първи тръгнахме срещу властващите комунисти само със синята си идея и които спасихме България от провалите на Луканов и Виденов? Къде сме след провала на Борисов?
Днес не е време да се връщаме към взаимните обиди. Какво са нашите конфликти пред лицето на истинската опасност?
Дойде време да защитим идеята на живота си! Да спасим мечтата си! Ако не успеем да я реализираме, да не я погребваме, а да я оставим на децата си!
Затова ви тризоваваме – да работим заедно. Да се организираме, да сме силни. Да разкажем на всички. И да поведем България, стъпка по стъпка, в посоката, която всички ние знаем, че е правилната.
Иван Костов

Аз съм горд, че писмото е пратено до мен. А който иска, нека си прави екзерсизите за това, кой им е виновен за хала и на кого да си изкарват резултатите от некадърността – никой не обича кибиците.

Reply

Този дето не харесва Костов May 1, 2013 at 17:18

Делото им наистина беше пълен провал. Как може да с екаже, че се гради като се рушеше. Ама нали всички са си от един сорт. Каква е мечтата му: да приватизира още! Че то не остана неразграбено. Този, който руши не става за алтернатива. Няма разлика между него, Станишев, Виденов и компания. Колко жалко, че даже Живков е бил по-градивен от него. Чудно как Чехия, Полша успяха. Запазиха си индустрията, запазиха мн. други неща. Само ние не. Ама тези страни имаха наистина истинска алтернатива на миналото. А нашите нищо. Че даже БСП по-струват от Костов. Герб също. Костов разби надеждите на хората. НАтези хора, които наистина искаха промяна. Разби това което се мислеше за демократична алтернатива. Рзби нацията. Разби селото. Разби армията. Разби….разби…разби….

Reply

ЯГОДА January 3, 2015 at 1:41

Е, подробности- нали себе си е уредил!

Reply

Константин May 2, 2013 at 10:17

Полша бележи двуцифрен икономически ръст в условията на глобална икономическа криза защото братята Качински направиха онова, което правителството на Иван Костов започна да прави. Само че в Полша никой не си спомня с носталгия за Едвард Герек за разлика от топлите чувства, които предизвиква споменът за Тошо у мързеливите плямпала тук. БСП е алтернатива, казвате – да ви се връща, аз при комунистите съм прекарал голяма част от живота си, знам как да се оправям, вие да му мислите.

Reply

Атанас Нейков May 4, 2013 at 7:35

до Този дето не харесва Костов.

Другарю, как може да кажете и твърдите че крадеш нещо когато то не дава дивиденти а генерира само дългове??? Кой крадец ще открадне нещо от което няма да има полза от което няма да спечели, а само ще загуби? Всички тези предприятия за които непрекъснато пишете са били едни генератори на борчове за държавата. Това да не можеш да си платиш тока при условие че би трябвало продукцията да ти покрива разходите, че и да има печалба какво ви говори? На мене ми говори че просто никой не ти купува произведеното. А за да се случи това явно продукцията или не струва или поросто не е конкурентна поради ред причини.
Така че преватизацията беше единсвеното правилно решение. Тя целеше в тези загиващи предприятия да се налеят свежи пари, да се модернизират и да излязат на печалба. Според мене тези предприятия трябваше да се обяват във фалит и да бъдат закрити това е моето мнение. Но Костов е политик и той мислеше за това къде щяха да отидат хората ако няма какво да работят. С преватизацията той им осигури работа за още доста години. Така че хайде да се спрем с тези помии които които непрекъснато излизате върху него. Не разбрахте ли че ли вече че това не работи. Ние му вярваме. А вие сте тези които искате едниствено власт, за да продължавате са си въртите далаверите и да крадете. Стига ви толкова!

Reply

Anonymous July 11, 2016 at 10:04

Ако мислите че Иван Костов е приватизирал всичко това безвъзмездно трябва да сте пълен наивник.Към партийните каси са летели едни парична потоци.

Reply

Anonymous January 7, 2018 at 16:31

Нещастен господинчо, в кой свят живееш? Ние живеем в същата тая България и се пържим на същия огън , който Костов и комунистите ни наклдаха. Събуди се и престани да говориш врели некипели. Още малко и ще представиш Костов за канонизация.
Истинския проблем на България е, че след промените БКП/БСП,/ не беше забранена и осъдена. За съжаление създаденото от Луканов СДС, бе пълно с ченгета и доносници т.е.втория ешалон на БСП. На пръсти се брояха истинските АНТИКОМУНИСТИ и те нищо не можеха да направят, особено след като неуспялия да влезе /и след поредния опит /в БКП Иван Костов , овладя СДС.
Малко шанс е, че истинските антикомунисти, бяха изтласкани встрани и не можаха да поемат власта в свои ръце .
Като толкова много харесваш Костов, отговори , защо след като имаше цялата власт и подкрепата на народа, не направи лустрацията , защо не осъди с нарочен закон престъпниците за тъй наречения “народен съд” и лагерите на смърта, за хилядите избити без съд и присъда? ЗАЩО? Най вероятно нищо не можеш да кажеш, защото натрупали милиони Иван Костов, щедро плаща на клакьори, кото тебе . Само че ще ти кажа едно нещо, Българите прогледна а и не се хващат на подобни празни приказки и внушения.

Reply

Владимир Помаков May 5, 2013 at 11:27

Атанас Нейков и другите костовисти,
“Другарю”, Вие сте просто или напълно незапознат с икономическата ситуация по времето на Костов или сте един лъжец! Не е вярно че всички предприятия, които Костов набута без пари в ръцете на разни комсомолски секретари и друщги изроди наричани днес олигарси са били единствено генератори на загуби! Хайде да вземем Кремиковци, ей-така, на случаен принцип: години наред на входа и изхода на Кремиковци стоеше бандата Мултигруп на дебила Илия Павлов, т.е. той внасяше суровини за комбината и му ги продаваше на каквито цени поиска и той купуваше готовата продукция на цени каквито кажеше. И стана мултилиардер. Е, това не можеше ли да го прави държавата? Сигурно ще кажете – не! Павлов обираше именно българската държава! Ще се съглася временно с вас, но отсега ви казвам че не е така! Да вземе още един пример – Българска външнотърговска банка. За колко лева я продаде Костов, чме не си спомням сега на Уникредито? И докато се водеха преговорите с италианеца, директорът на ВТБ Чавдаров многократно публично протестира като заявяваше на всеуслишание че е”престъпление да се продава една банка която носи годишно чиста печалба в хазната 400 милиона долара”! Но Костов я продаде за да уреди една от дъщерите си да следва в Италия за сметка на Уникредито – просто като фасул и типично за манталитета на един хитър и образован циганин! За БГА “Балкан” и “Банкеръ” пише макар и накратко. Но да допълним – олигофрените като вас твърдят че “Балкан” бил потънал в дългове (сигурно Костов е твърдял това – типично за цигански търгаш!), 5 или 10 милиона долара! Ами че само един хотел “Плиска” от веригата подобни хотели (Космос) щеше да покрие 4 пъти по-голям дълг, да не говорим за многото други активи за които споменава “Банкеръ”. И т.н. и т.н. – списъкът е много дълъг и само хора с мръсна, кирлива съвест, мошеници и вагабонти, които са се облажили, но недостатъчно по време на премиерството на Иван костов се натикаха в партията му с надеждата при едно следващо негово управение да се накрадат донасита! Нали си спомняте за вицепремиера му Евгений бакърджиев, Бъките, комсомолския секретар, вонливо лайно майкар може би и не циганско? Как преди няколко години му откраднаха 200 000 евро в брой от нощното шкафче? Плюс други неща на горе-долу същата сума. Всичко се замаза и никой от властта тогава не попита “Алоо, откъде такива пари, бе серсем!” Как ще запита? За политическите мръсотии които надроби Костов също може да се пише много, но ще спомена само че той разруши СДС! И тук ще коригирам “Банкеръ” – Едвин Сугарев беше от основателите на СДС, а Костов никога не е бил седесар чак малко допреди 1997, когато по негово настояване СДС беше разтурено и бе образувана политическа партия СДС. Тогава Сугарем му каза “Иване, правиш голяма грешка – унищожаваш СДС такова каквото бе създадено!” На Циганина му беше през оная работа – той трябваше да изпълни поръчката на кукловодите и толкова. И оттогава СДС няма, а има разни чучела, които добре си вършат работата – накараха хората да забравят какво искаха в началото на 90-те и никой вече да не ги смята дори за хора… Но това е дълга история и иска по-академично описание…

Reply

Веселинка May 2, 2015 at 15:14

Всичко написано от Владимир Помаков е точно така!Не защитавайте Костов – защото твърдението,че той е в основата на разграбването на държавата е абсолютно вярно!

Reply

Борис Ташков May 6, 2013 at 8:54

ПуМакОв, пак си се разпенил по тема, която неразбираш и не познаваш!
ПЪРВО, индустрията ни бе скапана в 97-98%!
Зазводите ни бяха от манифактурен тип без в тях да може да се въведе така наречения ГАПС!
Учатвал съм в проектантски колективи в няколко института и ,ъжа са цитатите!
Затова в София бяха закрити и сравнени със земята повече от 15-20 завода – бисери и гордост на комунистическата власт!
Колкото до БГА БАЛКАН съ направил група във ФЕЙСБУК и ще разбереш кой срина БГА БАКЛКАН, а КОСТОВ го СПАСИ!

Reply

Хансен May 7, 2013 at 1:14

Спаси???…

Reply

Атанас Василев February 27, 2016 at 18:33

Ташков, ти кажи защо изкарахте само един мандат. Или мислите, че народът не виждаше кражбите? И като “големи специалисти” докъде докарахте икономиката на България? Прав е Помаков, че требва да бъдете душени бавно и мъчително. (Шегувам се, разбира се, не е нужно да бъде бавно…)

Reply

Станински May 23, 2016 at 10:31

Ташков- преди години, при посещение в Брюксел , няколко пъти минавах покрай представителството на БГА”Балкан”. Известно ли ти е колко е струвала реално тази импозантна сграда в центъра на Брюксел? И за колко е продадена, барабар с цялата компания? Ако си забравил Манго Костов, твоят идол както разбирам. я продаде на “Гадът” Зееви, на цената на един апартамент в София. Вие почитателите на Костов се оляхте, в буквални смисъл на думата. Очевидно доволно сте с накльопали, благодарение на грабежа по негово време! И да не забравя, срамувам се от такива крадливи лекета, като него и тебе, унищожили една добре уредена държава, за нула време!

Reply

chobi44 October 19, 2013 at 9:12

I koi of balgarckite zavodi proizvejdashe konkyrentna prodykcj
a.. rabotex v zzy Plovdiv, proizvejdaxme printer I goliami kolkoto Edna maca,bavni I poctoianni defekti

Reply

krastyu vecelinov March 5, 2014 at 18:54

От 76 заводя приватизирани от и.костов 73 продьлжиха да работят,Всички те имаха дьлгове които не можеха да вьрнат.Пример’, завода за пишешти машини пловдив,дойде Бисер Димитров//племенник на Огнян Дойнов и гушна 25мил $.С 1мил купи завод който така и не трьгна.Дьлговете за завода останаха.Правехме принтери 45кг. 4500лв.Дойде демокрациятя и тарикат с пари от запада накупи стари принтери ,лазерни бързи 6 кг 200лв кой ще купи заводи с остаряло произвотство и оборудване

Reply

byrobocop May 5, 2014 at 10:16

Не само Българската индустрия разстреля този тъпанар
а с една реплика разстреля целия български народ.
На журналистически въпрос по случай 100 дни правителство на СДС
“С какво ще привлечете чуждестранните инвестиции в България ”
той разстреля народа ни с отговора си
1. _______________________
2. _______________________
3. “И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО
С ЕВТИНАТА , МНОГО ЕВТИНА
РАБОТНА РЪКА В БЪЛГАРИЯ”
ако бях някъде наблизо до него
бих го удушил, да умира бавно и
мъчително

Reply

ЯГОДА January 3, 2015 at 1:50

Който продава народа си на безценица, няма как да заслужи доверието му втори път и заслужено беше отсвирен!

Reply

veselinov January 5, 2015 at 16:48

Нейков, вместо да пишеш такива глупави коментари попитай двете протежета на Костов – Бисеров и Цонев, как му носеха куфарчетата с парите от далаверите!!! Истината е, че РМД-та бяха създадени от Костов и всички заобикалящи го, само с една единствена цел – разграбването им. Колкото до тези две дружества – за Винпром “Дамяница” и “Каолин” и двата договора бяха подписани при схема за плащане – 10% пари в брой и 90% в компенсаторки, като само” Каолин” плати цената по такъв разбойнически начин!!! Другите отидоха на съд, но докъде са стигнали и идея си нямам.

Reply

Anonymous March 21, 2015 at 13:29

Посланици от бремето на Костов отишли в Аржентина и разпродали имотите БЪЛГАРСКИ На посолството на там !!! Мизерия подиграва ни се цял свят от тази срамна гедка -а те са на свобода и си харчат на воля като другите държаници тлъсти!!

Reply

User March 30, 2015 at 18:43

НЕКА 300- ТЕ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРХА ДА СИ ВЪРНАТ 150 МЛРД НА БЪЛГАРИЯ ! КОСТОВ ТОВА ТОЙ ОНОВА -АМА КОЙТО И ДА БЕШЕ НА НЕГОВОТО МЯСТО КАК БИ ПОСТЪПИЛ С МУТРИТЕ ? КОЙ ДРУГ БИ РИСКУВАЛ ДА ОБЕРЕ ПИШКИРА?

Reply

Мурджо May 1, 2015 at 17:26

Костов е политика ,който трябва да бъде съден от народен съд за разрухата на българската икономика.Много добре знае ,че да създадеш основно средство за производствени нужди се влагат средства, а той с лека ръка създаде ликвидатори за
закриване на заводи и селскостопанските ни кооперативи. Селското стопанство го срина
до такава степен, че 70 % от земята пустее, срамна гледка е да гледаш по българските полета магарешки тръни срам за всички управляващи а най голямата вина за тази гледка е правителството на Иван Костов.

Reply

Anonymous May 1, 2015 at 17:54

Костов локвидира Пластхим и Чавдар Ботевград защото не искаше Белгийско-Холандската компания “Фанфария ванЛет да купиПластхим и назначи протежето си. Цветков да го ограби.Него го б

Reply

Anonymous May 1, 2015 at 18:05

Костов локвидира Пластхим и Чавдар Ботевград защото не искаше Белгийско-Холандската компания “Фанфария ванЛет да купиПластхим и назначи протежето си. Цветков да го ограби.Не преведе от бюджета парите за 10те градски автобуса продадени на Бургас и още толкова иза София.Завода беше започнал да прави немските МАН и СЕТРА и той се постара и ликвидира завод започнал като карусерийна работилница в далечната 1921 г.от Рачо Джамбов

Reply

Anonymous December 20, 2015 at 11:43

За да има обединение трябва пречистване от всички боклуци от 26 години насам.в затворите и пълна конфискация.всичко друго е ала-бала.Костов е само част от пъзела.

Reply

Атанас Василев February 27, 2016 at 18:09

“В момента „Нефтохим” работи добре, снабдява страната и региона с гориво, отчита печалби и внася немалки данъци в хазната. ”

Наистина ли авторът не знае, че нефтохима или това, което той сега представлява не внася и един лев данъци в хазната и това – от пет-шест години?

Reply

Атанас Василев February 27, 2016 at 18:11

Въпреки милиардните обороти, които отчита всека година?

Reply

Историк February 29, 2016 at 16:38

А на Вас, кой Ви каза, че сме имали развито земеделие и промишленост? Да сте чували, че през 1989г. имахме 14млрд. щатски долара и 25 млрд. лева съответно външен и вътрешен дълг??!! Костов ли го натрупа?

Reply

Anonymous August 7, 2016 at 22:58

Историко,няма ли кой да ти цапне два Шамара на тъпата ,селска мутра!.

Reply

Ralitsa March 2, 2016 at 11:32
Anonymous July 22, 2016 at 0:10

Тъпи дърти комуняги, нямате срам крадливи мишки такива

Reply

Александър Йорданов January 29, 2019 at 10:50

С Ванката Костов ограбихме България, а на тъмносините активисти оставихме да крякат “Кой не скача е червен”.
Докато има балъци, ще има и тарикати!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: