Турция се опитва да затвори Проливите. Да се готвят Родопите

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 16 August, 2008 · 15 comments

in България, Европа, Терор и Комунизъм

caucasus_region_mod

За мен пъзелът около войната срещу Грузия започна да се подрежда. Лошото е, че изглежда нещата са далеч по-сериозни от предполаганото. Очертава се скелетът на новите съюзи, които могат да бъдат изключително опасни за България. Вчера написах следното:

” Според мен, Русия и Турция са искали да си поделят Грузия в краткосрочен план. Турция взима Батуми и Аджария, а Русия останалото. След това Азарбейджан ще падне сам както предупреди полският президент Качински. В резултат: Русия + Турция + Иран = някаква форма на съюз( в средносрочен план), получават общи сухопътни граници и затапват всякаква възможност за подвоз на петрол от каспийския басейн –> постепенно удушаване на ЕС.

 Ердоган каза в Москва, че Русия е имала право да влезе в ЮО.

Което означава че Турция има право евентуално да влезе в Родопите в удобен момент и Русия ще я подкрепи. Последните събития свалиха картите на масата за Путин и Ердоган, а посещението на Ахмадинежад в Турция вчера доизясни нещата. Обаче Грузия сложи прът в колелото, а Путин го достраша да превземе Тбилиси. Руснаците провалиха собствения си план и завлякоха Турция със себе си.”

Днес, в потвърждение на моите думи дойде новината, че за да помогне на Русия, Турция се опитва да затвори Проливите. Дали ще успее е друг въпрос, но факт е че заявената и подръжка за руската инвазия в Грузия се материализира в конкретни действия.

Турция закрыла военным кораблям США вход в Чёрное море через проливы Босфор и Дарданеллы

Как сообщает американское издание Mcclatchy Newspapers, ссылаясь на официальный источник американской администрации, турецкие власти сорвали таким образом поручение Джорджа Буша подключить к доставке «гуманитарных грузов» в Грузию корабли ВМС США.

Ако някой се интересува защо съм написал в заглавието “Да се готвят Родопите”, а не Северен Ирак например. Много просто: Защото Родопите са населени с турско население, а Северен Ирак с кюрдско. Кюрдите не са турци. Веднъж след като Турция даде право на Русия в казуса ЮО(където Русия претендира, че се притичва на помощ на гражданите си), Русия ще подкрепи Турция в подобна ситуация за Родопите. Пито платено.

Но до тогава ще мине още време.

В близките дни ще се реши бъдещето на този план. Падането на Тбилиси и грузинското правителство е ключов момент.

Картите са на масата, Гостода и бъдещето не изглежда никак оптимистично.

{ 14 comments… read them below or add one }

2012 August 17, 2008 at 0:29

Путин и Ердоган се обединяват, защото имат могъщи врагове. Съюзник на Грузия може да стане Иран!

Iran gambles over Georgia’s crisis
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/JH16Ak01.html

Reply

Lemmy August 17, 2008 at 4:05

Е, айде пак конспиративни теории…

The United States is considering a lot of actions” to help Georgia amid its conflict with Russia over South Ossetia, the spokeswoman of the US embassy in Ankara, Kathy Schallow, told AFP.

“But as far as I know, we have not made a formal decision about sending those two ships,” she said, adding that “a formal request” for their passage to the Black Sea via the Dardanelles and Bosphorus straits was not made either.

Reply

Lemmy August 17, 2008 at 4:43

Що се отнася до Родопите, нали помните какви сърцераздирателни писъци бяха когато Сава Демир Доган чертаеше пътя на България към Европа през Стамбул. Нещо такова да се случи? Не, разбира се. Само така за гипсиране на електората – както турския, така и гоцевите национал-путриоти. Селски номера от ченгеджийски оперативки.

На всичкото отгоре днес Турция е отперила жъден поглед към ЕС, където ние вече имаме думата. А и времето е друго. Многобройните бежанци от 80-те години с желание подновяват българските си паспорти като граждани на Европа. Следователно нямаме реални причини да пищим за Родопите.

Виж, руската пета колона у нас е много по-опасна за нацята. Колко руски граждани придобиха напоследък българско гражданство или право да живеят у нас? Няма точни данни. Освен Станишев, казват, многобройна руска паплач била почти колонизирала Варна и други места. Към това прибавяме руската компрадорска олигархия тип Сашо Дончев, Валентин Златев, Тим, Мим и тути кванти мафиоти от империята на злото, които от името на Кремъл контролират солидни сектори в българската икономика. Като черешка на тортата е третата група – троянските коне – българите с руско етническо съзнание. Като започнем от президента Гоце-гонореята и завършим с последния каскет от бузлуджанските кебапчийници, руските подлоги са навред у нас.

Ето защо ми се струва, че заплахата България да бъде завлечена някъде из дивашките азиатски цивилизационни модели идва от Русия, нежели от Турция.

Reply

Албена August 17, 2008 at 8:30

Мисля, че грешиш! Турция и Русия никога не могат да бъдат съюзници!

Reply

българин August 17, 2008 at 9:43

а передстави си колко ще бъде опасен за българия съюза между руската и турската пета колона.

Reply

българин August 17, 2008 at 9:44

никога не казвай никога!основно правило във външната политика.няма нито вечни врагове нито вечни приятели

Reply

Anonymous August 17, 2008 at 10:02

може и да излезеш прав: “Турските военни съобщиха, че турски бойни самолети са нанесли успешен удар по цел на кюрдските бунтовници в Северен Ирак, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Самолетите са атакували късно вчера пещера в района Авасин-Басян, Северен Ирак, в която се укривала голяма група членове на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), която се готвела да започне офанзива в Турция.”

Reply

Албена August 17, 2008 at 10:38

Турция си има достатъчно вътрешни проблеми /кюрдите/ за да заиграе по свирката на Русия. Освен това Турция никога няма да направи и една стъпка без одобрението на Франция.

Reply

Веселин August 17, 2008 at 10:45

Цялата тая теория страда от някои проблеми:

– Държавите износителки на петрол крепят богатството си върху постоянния износ на петрол и никоя от тях няма интерес да спре да го изнася. Важи както за Русия, така и за Иран.

– Турците като цяло ни харесват. Заветът на Кемал Ататюрк е доста пробългарски, а и там имаме сериозно лоби от изселници – български турци, както и от увиснали в турция помаци от българските региони в Турция.

Reply

айсайдер August 17, 2008 at 16:01

Та Русия и Турция отдавна има стратегически интерес(още от 2004-аджарските събития)против Саакашвили.Русия тогава не реагиря на влизането на грузинските войски в Аджария и флотата в Батуми и това заблуди Саакашвили,че никой няма да реагира и на влизане в Цхинвали.Турция има право да навлезе в Грузия съгласно Карския договор и съгласно договореностите от преди това с Грузия.През събитията 1920г.Турция зае проабхазка и проосетинска позиция,заради войната обаче с Гърция тогава Турция не се намеси в Грузино-осетинския конфликт.Що се отнася до събитията 89г-на река Аракс,тук ирано-руския интерес си е ясен!Тук пък Иран и Русия ще да са против Турция!Ако Русия се изтегли от Кавказ-какъвто акъл дават “политолози” ще се изостри отново карабахския конфликт и петролопровода Баку-Джейлан ще е затворен поне 1-2 години(докато Алиев заедно с Турция и Грузия,решат окончателно”арменския въпрос” а Саакашвили реши”абхазкия”+осетинския”въпроси.Не знам как някой гщи мислят събитията в Кавказ и виждат бъдещия мир дето щял да дойде след изтеглянето на Русия!?!Бе хора всякакви…

Reply

богоизбраниа August 17, 2008 at 16:48

Най добър анализ на бохната ситуация и най добре съставени карти на военните действия.
http://reytar.livejournal.com/27495.html

Reply

Vladimir Pomakov August 20, 2008 at 8:44

Това което авторът казва – че Родопите са населени с турци – е глупост и човек може само да се чуди каква е целта му. Турци има само в Източните Родопи, но там има и доста българи. В Централните и Зап. Родопи населението е етнически българи – християни и мохамедани. Нещо го е подгонила параноята вашия автор.
Помака

Reply

Римл@нин August 20, 2008 at 11:48

Южна Осетия също беше населена и с грузинци и това не попречи на Русия да влезе и да я омиротворява, а след това и да окупира страната.

Присъствието на българомохамедани и българи в Родопите не може да попречи на Турция, при определени обстоятелства и интерес, да приложи осетинската схема и да се притече “на помощ” на гражданите си. България позволява двойното гражданство.

Така че, ако нещо е глупаво, то то е да се изключва този сценарии и да се успокояваме със заклинания, че това не може да се случи. Може. При определена конюктура може. Вече има и прецедент, на който евентуално Турция може да се позове. НАТО не може нищо да направи в такава ситуаци. Както не можа и в случая с Кипър.

Що се отнася до целта на автора, той пък може да се запита каква е вашата цел да “забравяте”, че и ЮО беше населена със смесено население както и Родопите.

;-)

Reply

Иванов August 21, 2008 at 16:46

Римлянино, римлянино. Не плаши кокшките по Родопите.Не си слагай грях на душата, че ще престанат да снасят. Турците и насън не се виждат там. Босненците отделиха ли се от Сърбия? Референумче и готово. ЕС и САЩ-може, браво. Така било законно и редно. Абхазците и осетинците отдавна са гласували…че не искат да имат нищо общо с Грозия. Ама не може, не могат да се отделят. Защото да не може. Това, което е възможно за Босна, е два пъти по възможно за тях. Искат да са към Русия. Кой ще ги спре. Сакашвили опита с война. Тепърва ще го гази руската мечка. СЕГА е ред на друг да опита. ЕС, САЩ, ако им стиска…
АБХАЗЦИТЕ И ОСЕТИНЦИТЕ са мохамедани и стари турски познати. Докато с грузинците турците имат стари сметки, и са нацията, която много мразят. Ердоган си подкрепя единоверците, които са абсолютно прави в желанието си да се отделят от Грузия. Няма закон и сила, която да ги спре. Правото е на тяхна страна.
Интереса клати феса. В случая интересите на Турция и Русия съвпадат. Геостратегическия, главата ти не може да горазбере. И такива чудеса стават в политиката.САЩ по-далечко от Кавказ. КЪДЕ СЕ НАВИРАТ ЯНКИТЕ.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: