Откриите приликите: България 1886 и Грузия 2008

by ExtremeCentrePoint on Monday, 11 August, 2008 · 13 comments

in България, Русия, Терор и Комунизъм

Това е телеграмата на руския генерал Каулбарс до Император Александър III от “Строители на съвременна България” на г-н Симеон Радев. Ние българите вече сме сърбали руската попара и знаем какво е руски камшик:

“Тази телеграма трябваше да е предизвикала у Александра ІІІ някои от тия страшни вълнения, които избухваха у него в големите случаи и караха да затреперва целият царски двор; наистина той заповяда, щото веднага няколко военни параходи да заминат за Варна. На 27 септември Гирс телеграфира Каулбарсу:

Телеграмата на ваше превъзходителство с вчерашна дата имах щастието да докладвам на негово величество императора. На негово величество било угодно да даде височайшата си заповед на генерал адютанта Вановски по искането на ваше превъзходителство немедлено да отправи военни параходи във Варна за защита честта на руския флаг в България и интересите на живущите там руски поданици и намиращите се под наше покровителство. На командира на Черноморския порт му е дадена заповед за приготовление на първо време на три военни парахода с боеви припаси за бомбардирване и заемане на гр. Варна. В случай на повтаряне на каквито и да било неприязнени действия от страна на българските незаконни власти по отношение нашите поданици или към тези лица, които са под наше покровителство, аз съм решен веднага да взема още по-строги мерки.

Най-покорно моля ваше превъзходителство да благоволи и съобщи на одеския временен генерал-губернатор за времето по ваше усмотрение кога да отправи във Варна нашите военни параходи, а тъй също да уведомите и мен.”

130 години по-късно се вижда, че Русия е си е останала същата агресивна, нагла държава, каквато беше по времето на царя.

Не напразно Захари Стоянов е писал:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886

Кураж Грузия!

{ 12 comments… read them below or add one }

Стойчо August 11, 2008 at 12:26

Добра находка:-)

Reply

Атанас Илиев August 11, 2008 at 19:46

Двете събития нямат нищо общо, по-скоро можем да сравняваме политиката на Сащ в момента с тази от телеграмата, която сте публикували.

Reply

Александър August 11, 2008 at 20:51

Имат

АГРЕСОРЪТ И В ДАВАТА СЛУЧАЯ СЕ НАРИЧА РУСИЯ!!!!!

Reply

Момчилчо August 12, 2008 at 8:33

Е, двамата малопишковци над мен сигурно друга песен ще запеят, ако става въпрос за Грузия, родината на Сталин.

Всъщност, важното е да се хвърля кал по Русия. Нищо, че американците са 5-та година в Ирак без причина – за това си траем, за това нямаме гръбнак, нали?
Всъщност, това, което се нарича ислямски фундаментализъм и поражда ислямски тероризъм го видяхме нагледно в Чечня и Беслан. Но това е повод същите тия безгръбначни, към които принадлежат и постващите над мен да се обясняват какви демократи са и какъв световен цербер е Русия.

Кат Русия няма втора, тъй могъа на света …

Reply

Nina August 12, 2008 at 8:36

Агресорът не е Русия, а САЩ-защо се месят където не им е работа?! Май интересът им е само в нефта в Южна Осетия и дотам.

Reply

ExtremeCentrePoint August 12, 2008 at 9:09

Ъъъъ? Искаш да кажеш, че грузинската армия воюва с американците?
Очевидно съм го пропуснал.

:-)

Reply

македонецо August 12, 2008 at 16:53

Руски имперски апетит е още жив и хвала на нашите управляващи тогава, през 1886 г, че са упели да преодолеят заселването на повече руски граждани след войната от 1878 иначе сега щяхме да сме на мястото на Грузия.

Reply

Момчилчо August 13, 2008 at 8:23

Малко известно на някои юнаци е, че от всички колониални империи единствено Русия и САЩ са просъществували 20 век и продължават в 21. Само че САЩ, като бивша колония, не наричат новоколонизираните земи “колонии”, “територии”. Това им дава право да изпращат войски във всяка точка на света с мотив да защитават “свободата и демокрацията”, а всъщност да защитават имперските си интереси.

Защо това да бъде забранено за Русия?
Като сте толкова юначни, защо не заминете доброволци за Грузия, бийте се срещу руските имперски интереси? Или само една жена в България се оказа мъж, който замина за Ирак и се постави като жив щит пред лицето на американските агресори?

Кат` Русия няма втора, тъй могъща на света …

Reply

Anonymous August 13, 2008 at 9:31

сигурно по същата причина не са в грузия, по която и ти не си фанал калашника да се биеш за сърбетата и русняците

Reply

Ринги Рае August 18, 2008 at 11:01

На руските войни
Иван Вазов

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошле на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чутовен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.

За тоз кумир ния се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!


О, колко ви, братя, желая!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам, и за нея,
кат нас да живейте и мрете!

_____
Първата му публикация е в “Мир” (XXV, бр. 5005) от 11 ноември 1916 г. под заглавието “Написано при първото появяване на русите в Добруджа като съюзници на румъните”. То има дата 7 септември 1916 година.

_____
Извинявам се да двойното постване, мисля че тук е по-подходящото място на вазовото стихотворение. Моля администраторът да изтрие дубъла под статията на Армагедон за руските варвари.

Reply

:D August 18, 2008 at 11:24

Мога само да си представя, какво щеше да искаш да правиш с Русия, ако тя беше човешко същество (макар и с душа на изверг).
Много добре си представям и позата ти и щастието изписано на лицето ти

Reply

:D August 18, 2008 at 11:26

Много на място и в двата случая!

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: