Метрото, строителство каквото София не е виждала никога в хилядолетната си история

by ExtremeCentrePoint on Wednesday, 8 August, 2012 · 0 comments

in България

Като се направиха покривната плоча и шлицовите стени, строителите изкопаха под защитата на плочата 24 м дълбок трап с ширина 21 м. Като го гледахме, ни обхващаше инстинктивен страх от големите обеми, въпреки че знаехме колко добре оразмерена, сигурна и стабилна е конструкцията.

Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД

zx500_1881978

zx500_1882006

Метростанция 11 на втори метродиаметър е само с българско финансиране, както и станция 8. При кандидатстването за еврофинансиране Европейската комисия не е била склонна да отдели средства за буферните паркинги поради предложената тогава форма за експлоатация – концесия. По тази причина те са отделени от останалия проект, за да им се осигури българско финансиране. По-късно при осма станция паркингът отпада, но при 11-II паркингите остават.

untitled

Според данни на петербургския метрополитен изграждането на една станция в последните години им отнемало средно по 5 години.
Значи българското е едно от най-бързо построените – за години градим направеното от други за десетилетия.
Количеството обаче не е за сметка на качеството – и затова председателят на Еврокомисията Барозу и еврокомисари идват на инспекции и откривания и отново ще дойдат – в края на август, за пуска на втори метродиаметър.

Източник: Строителство

Leave a Comment

Previous post:

Next post: