В Хамбара – СОВЕТСКИЙ ФАКТОР В ВОСТОЧНОЙ ЕВРОПЕ 1944-1953

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 2 August, 2008 · 5 comments

in България, Европа, Терор и Комунизъм

Добавих нещо, което ще заинтересува всеки интересуващ се от историята на тези тъмни времена.

 Съветският фактор в Източна Европа 1944-1953

 

СОВЕТСКИЙ ФАКТОР В ВОСТОЧНОЙ ЕВРОПЕ; Т. 1 ;1944-1948

СОВЕТСКИЙ ФАКТОР В ВОСТОЧНОЙ ЕВРОПЕ; Т. 2; 1948-1953

Много интересен набор от секретни документи от бившия СССР за периода 1944-1953. Много от тях отнасят пряко или непряко към налагането на червения терор в България. Очевидна става и функцията на руския агент Георги Димитров, който действа по заповед на Кремъл. Интересни документи касаещи връзките на Българската православна църква с руските комунисти. 

ПП: Файловете са в PDF. Ако желаете да ги съхраните на диска си – кликнете с десния бутон на мишката върху линка и изберете “Save Target As …”.

{ 5 comments… read them below or add one }

тома August 2, 2008 at 13:41

голямо благодарско за сборниците. такива неща не се намират лесно.

Reply

Балтазар Иванович August 2, 2008 at 14:17

Нещата отдавна са известни.Като започнем от това,че Г.Димитров след Лайпциг прекарва повече от 2 петилетки в СССР и междувременно става член на съветския парламент,както и шеф на Коминтерна,не може и да бил друго освен съветски агент и проводник на просталинската политика в България.Всъщност непосредствено след 9 септември в България и в другите “освободени” Източно-Европейски държави се правят опити за маскиране на налагащият се съветски модел,чрез някакви абсурдни форми на управление,наричани “народни демокрации”.Самата комбинация между народна и демокрация за мен лично е повече от нелепа,като се има превид значението на двете думи.След това всички знаем какво се случва-и за лагерите знаем,и за политическите убииства със или без присъда,и за кражбата наричана национализация…

Все прилагане на съветски практики.

Reply

ExtremeCentrePoint August 3, 2008 at 9:44

Някои неща са били известни, а други не. Но не това е ценното в сборниците. За пръв път се публикуват реални автентични документи за ролята от първоизточника. Ако досега е имало интерпретации на събития по слухове спомени и предположения, то сега всичко това е подкрепено с исторически документи. Това е голямата разлика.

Reply

ExtremeCentrePoint August 3, 2008 at 9:46

Наистина не е лесно. На доста хора публикуването им не е особенно приятно …

Reply

ExtremeCentrePoint August 3, 2008 at 9:50

Документът на Димитров(писмото) до Сталин, в което обяснява какво е “народната демокрация” е също в сборника. Има и други негови писма, където личи че е сатрап. По негова инициатива са били политическите убииства, а от руснаците е получавал разрешение, но инициативата е негова.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: