Поп агент на ДС откраднал Паисиевата история от Гърция. За награда го направили владика

by ExtremeCentrePoint on Monday, 23 April, 2012 · 4 comments

in България, История, Терор и Комунизъм

vladika-kiril

До къде е стигало падението на българските православни свещеници! За да угодят на господарите си от ДС, по вътрешно убеждение са крали културни артефакти от чужди държави. Ето какво разказва бившият шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов:

- Какво имате предвид, като казвате, че 14-и отдел на Първо Главно управление на ДС е бил по-скоро за международна културна… конфронтация?
- Те не извършваха легална дейност по опазване културно-историческото наследство. Те си “търсеха” с всички способи и средства нашите паметници в чужбина, противодействаха на чужди подобни структури, които работеха на българска територия. Да вербуваш агентура в Гърция, Италия, Турция – легално ли е?!
Задачата им беше да набират информация и по възможност да откупуват, да получават като подарък и дори да откраднат един или друг артефакт, който има определена културно-историческа стойност за нашата държава.
“Паисиевата история”, прибрана от агенти и сътрудници на този отдел,

е емблематичен случай в дейността им. Част от тях бяха огласени сега от Комисията по досиетата като членове на Светия синод!

- Значи и митрополити са се занимавали с това?
- Така е, да. Има митрополити, които имат много сериозна заслуга за прибиране на ценни паметници, средновековни главно, от Гърция, Турция Македония…

- Кои?
- Дядо Кирил, варненският и великопреславски митрополит. Ако не беше неговият църковен сан, щях да кажа, че е голям мъж и пич! И не само той! Възхищавал съм се от русенския митрополит Неофит, от видинския митрополит дядо Дометиан – достолепен мъж, ерудит, знаете ли колко витален и колко жизнен е търновският – дядо Григорий…
- С тези хвалби от вашата уста май не им правите услуга…

- Не съм имал нищо общо с тях, ние от 6-и отдел не сме вербували сътрудници в църквата, имаше си специален отдел.

Източник Блиц

{ 4 comments… read them below or add one }

Константин April 25, 2012 at 14:58

А в другиден секретният сътрудник ще посрещне куратора от РПЦ Кирил. Ще настанат едни целования и сплитане на бради, едни песнопения и благословии по линия на тайните служби – направо рамазан за русофилите.

Reply

sdgrt April 26, 2012 at 5:59

Наистина ли? Ужас… Удивяваме Европа, ЕС. Направо очебийно се поддържа руската тайна служба: и църквата-православният център в Париж и консперативната квартира на убийците от ФСБ в Германия и ред други инициативи. Всички знаят че кирил е генерал-майор на тайна служба, но посрещат го на Запад… А нашите… още по обидно

Reply

Християнин May 2, 2012 at 22:35

А дали в други държави свещениците не са сътрудничали на службите? Що за тесногръд мироглед? Дали свещениците открай време не са проводник на официалната доктрина и политическа линия на държавата? Дали конкистадорите не са били рамо до рамо с йезуитските проповедници, дали американските евангелизатори не са навсякъде със съдейстдието на ЦРУ и подопечните му фондации, дали ходжите не са на издръжка на саудитски фондации на емира? Или представата за свещеника като монах, умиращ от глад, молещ за коричка дервиш, или някакъв медитиращ дядо на върха на планината като някакво супер тъпо клише е дотолкова навлезло с брейнуошинга, че няма отърване? ;))

Reply

atm June 6, 2012 at 16:58

От цитираното се разбира, че този 14 отдел на ДС е работил така както е трябвало да работи-не за партийните интереси на БКП, а за интересите на българската нация, по начина по който работят подобните служби във всяка държава по света: “Задачата им беше да набират информация и по възможност да откупуват, да получават като подарък и дори да откраднат един или друг артефакт, който има определена културно-историческа стойност за нашата държава…. “търсеха” с всички способи и средства нашите паметници в чужбина, противодействаха на чужди подобни структури, които работеха на българска територия.” Днес обаче, за жалост, едва ли има кой да защищава националния интерес в областта на опазване културно-историческото наследство било то у нас, било в чужбина…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: