Как в Чехия отглеждат бъдещия елит на страната

by ExtremeCentrePoint on Saturday, 4 February, 2012 · 2 comments

in Европа, Икономика, общество

1

Докато в страните от Третия свят олигархията купува дворци, яхти и коли, умните хора в средно богатите страни инвестират в образование.

Чешкият милиардер  Петр Келнер плаща за образованието на бедните деца в частно училище, което самият той е построил. Open Gate  е сред десетте най-добри учебни заведения в Чешката република и почти 50% от неговите възпитаници постъпват в университетите в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други страни. Останалата половина намира реализация в чешките университети.

В училището са наети най-добрите учители от Чешката република и други страни (директор е англичанинът Питър Ницше) Сега учениците са 290 души. От тях 112 в началното училище, 178 – в гимназията. Всяка година броят им се увеличава с около 20-30 души. До 6-ти клас на обучението задължителен е чешки и английски език, след шести клас –  уроците са изцяло на английски език. Задължителен е и втори чуждестранен език.

Директорът на училището Питър Ницше казва:

“Философията на нашето заведение е позитивната социална дискриминация. Ние не искаме децата на богатите родители да живеят в златна клетка. В нашето училище влизат само деца издържали изпитите. Богатите плащат, а за бедните плаща фондът Келнер.”

Пълният пансион струва 20000 евро годишно за ученик в гимназията. Около 30% от учениците са на издръжка от семейството си, а останалите получават стипендия.

Училището е с модерна утилитарна структура и има два учебни корпуса, стадион, басейн, спортна зала, общежития, мини-зоопарк и селскостопанска ферма. То само покрива около 55% от разходите си. Останалите пари идват по линия на Фонда Келнер.

2

Униформите за ученици и преподаватели са задължителни.

3

Заместник директорът Петер Хара преподава урок по макроикономика на английски език.

11

Дори в началното училище децата са с красиви униформи. Работи се на групи от 5-6 деца.

13

Стадионът на училището.

830

Клуб и библиотека.

8832

Основният учебен корпус.

91

Фермата

DSC_9174

Вътрешния двор

76

Коридорите

{ 2 comments… read them below or add one }

Sturmmann February 6, 2012 at 22:56

Пълен кошмар, да учат на чужд език, извратена работа.

Reply

Иван February 10, 2012 at 10:57

И нас това ни чака. Нашите ученици също учат прекалено много английски от много рано – от първи клас. После хиляди безмислени уроци и предмети. Не им остава време да играят, а за децата играта е основното нещо, което ги учи как да опзонават света. Униформите са тъпо нещо, изтриват индивидуалността. А тези деца на четвъртата снимка с тия бели ризки и жълти вратовръзки приличат на някакви сектанти.
На шестата снимка вижте, кои знамена са окачени.
Интересно дали козата и овцата знаят английски.
Това е по скоро инвестиция за денационализиране на тези деца. То и коминтерна искаше нещо подобно. Явно старите идеи не са загинали.

Като гледам накъде вървят нещата в света ми се струва, че пак сме в някой голям политически експеримент. Този път май американски.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: