Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
Биография на Иван Костов такава каквато никога няма да я прочетете на сайта на ДСБ | ExtremeCentrePoint

Биография на Иван Костов такава каквато никога няма да я прочетете на сайта на ДСБ и защо Гаргамел не почете жертвите на комунизма на 1 февруари 2012 година

by ExtremeCentrePoint on Friday, 3 February, 2012 · 97 comments

in България

На 1 февруари 2012 година, България се поклони пред паметта на жертвите на комунистическия режим. Иван Костов не уважи събитието. Очевидно, че за него това не е нито важно, нито тези жертви заслужават присъствието му. Президентът Росен Плевнелиев беше там. Там беше и Мартин Димитров. Защо Гаргамел не се появи ще разберете от биографията му.

rhiv

”В политиката може да се издържи дълго, ако си безочлив и разчиташ на късата човешка памет.”

„Оставете ме на мира, не мога да се занимавам с политика, защото съм в една фирма на КНСБ. Искам да работя за пари. Ако се занимавам с политика, ще остана гол.”

Иван Костов

Иван Костов е роден е на 23 декември 1949 г. в гр. София. Няма данни от какво семейство произлиза и за икономическото им състояние и политически убеждания. До 1969 г. е работник в Слаботоковия завод в София. Военната си служба отбива в Кърджали. След 1970 г. той кандидатства за летец в БГА ”Балкан” и заминава на школа в Кременчук, Украйна, където пребивава около два месеца. Когато научава, че е резерва в списъка на кандидат студентите във ВИИ ”Карл Маркс”, той се връща в България. Приет е за редовен студент и през 1974 г. се дипломира със специалност ”Политикономия”.
Започва работа като началник „Планов отдел” в завод за преработка на хартия, Гара Искър, а след това е началник „Планов отдел” на ДСО Вторични суровини.

През 1982 г. завършва вечерно висше образование в СУ ”Св. Климент Охридски”, физикоматематически факултет, магистър по математика, със специалност ”Математическо моделиране на икономическите процеси”.

В периода 1982 – 1984 г. Иван Костов е слушател в Института за повишаване на квалификацията в Москва. Като свободен аспирант защитава дисертация на тема „Икономически растеж: структура и фактори в производствената сфера” и става кандидат на икономическите науки.

След Москва, Костов работи като асистент във ВМЕИ „Ленин”, катедра ”Политическа икономия” на Центъра по идеологически дисциплини. През 1985 г. защитава докторат по икономика и е назначен на работа като научен консултант в Научно изследователски институт по „Прогнозиране на социално – икономическото развитие на България”. Институтът работи за Държавна планова комисия и Министрески съвет и участва в разработването на прогнози за развитието на Националния стопански комплекс. Това е много отговорна работа дори и за партиен член, а Костов е безпартиен и му се гласува голямо доверие.

”През 1988 и 1989 г. Иван Костов упорито прави опити да стане член на БКП. Във връзка с партийната му кандидатура, той е проучван от Държавна сигурност и тръгват слухове за негови идеологически отклонения. Проф. Илиев – ръководител на катедра „политикономия”, където Костов е асистент, казва: „Иван Костов е политикономист с твърде солидна подготовка. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма – ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система”.

В края на 1989 г. и началото на 1990г., когато вече е създаден Съюзът на демократичните сили, в партийния вестник ”Работническо дело” Костов публикува две статии, в които съветва БКП как да елиминира опозицията.

На Кръглата маса, Иван Костов е нещатен експерт на казионната КНСБ, която участва в преговорите с групата на БКП. Като такъв той иска да седне на местата определени за БКП, но Луканов не разрешава, казвайки: ”Абе не сме изпаднали до асистенти, разполагаме с професори по политикономия”. Това пише Желю Желев в своя книга.

Друг един изявен седесар и участник на Кръглата маса – Венцислав Димитров казва: „Убеждавах Костов да работи за СДС, но той ми отказа. На „Раковски” 134 бях събрал 50 – 60 души икономисти, независимо какви са били преди това, но Костов не дойде. Каза ми: „Оставете ме на мира, не мога да се занимавам с политика, защото съм в една фирма на КНСБ. Искам да работя за пари. Ако се занимавам с политика, ще остана гол”. От изказването на Венцислав Димитров се разбира, че на СДС липсват подходящи кандидати за депутати във ВНС. Затова така ухажват Костов.

Заедно с проф. Беров и Емил Хърсев, срещу заплащане Иван Костов участва в изготвянето на икономически анализи за Кръстьо Петков – председател на КНСБ.
Явно Костов е направил впечатление на БСП като икономист. Статията му „Анатомия на илюзиите” е отпечатана в списание ”Отечество” на 11 юли 1989 г. и има широк отзвук. Тя е публикувана само няколко месеца преди преврата и е използвана от Андрей Луканов в доклада, изнесен на 13 юли 1989 г. на разширено заседание на Политбюро на ЦК на БКП. Това е приносът на Иван Костов в борбата на реформаторите в БКП начело с Андрей Луканов. Очевидна е връзката на Иван Костов с Андрей Луканов и БСП.

Костов вече е назначен за щатен експерт на КНСБ и като такъв присъства на Кръглата маса в групата на БСП, наблюдавайки отблизо борбата между политическите партии. Улисани около многото проблеми на преговорите, Желю Желев и синята групата около него, не разбират за контактите на Иван Костов с хората на БКП и желанието му да се хареса на Луканов. Желев казва: „Ние продължавахме да го убеждаваме да се кандидатира от името на СДС за депутат.” Няколко дни преди да предадем листите, през май 1990 г. му казах: „Иване ще се явиш ли или не” Той ми отговори: ”Дайте ми три дни да питам жена си”. Аз, Любо (Любомир Павлов) и Софиянски се спогледахме. „Погледнах го очудено, сигурно вече е бил получил отказ от другите”(БСП), пише Желю Желев в книгата си ”Въпреки всичко”. След два дни Иван дойде и каза ”Добре, жена ми каза Да”. Тогава Желев не е могъл да предполага, че това е негово преднамерено поведение и тактита.
Иван Костов е включен на пето място в пропорционалната листа на СДС в гр. Пловдив и е избран за депутат във Великото народно събрание.

След време Желю Желев ще пише: „Сега разбирам, че с тези личностни качества той изобщо не е за политик. Много държи на жена си, която си е една партийна секретарка”. За съжаление, това е една много грешна преценка, защото Иван Костов преднамерено се показва не такъв, какъвто е в същност.
Следейки политическите спорове и игри в хода на Кръглата маса, Костов прави много точна преценка на политическата ситуация и вижда обречеността на социалистическата система, усещайки и нейния край. Той показва прикривани досега качества – реална оценка на обстановката в страната, съобразителност и нюх. И взима важно решение – да премине на другата страната – на страната на опозицията.
Политическата метаморфоза у Иван Костов, става без особени морално – психологически сътресения и прикрито. Депутатът във Великото народно събрание Иван Костов е избран за председател на икономическата комисия в парламента. Очевидно, той не само е показал професионална компетентност, но е успял да спечели доверието на депутатите от СДС, без да загуби разположението на БСП, които са болшинство в парламента. И тук се чувства невидимата ръка на Луканов.

В книгата си ”Въпреки всичко” Желю Желев след време ще пише,че Иван Костов не притежавал никакви качества на политик. Не е ясно дали Желев разбира грешката си, но той е човекът, който направи Костов депутат от СДС и му даде възможност да заблуди всички с миналото си, сливайки се със синята идея. Желев вкарва в СДС поредния „пребоядисан” политик и му предостави възможност да се развива и прави кариера.

В края на 1990 г. Иван Костов става министър на финансите – един от тримата представители на СДС, заедно с Димитър Луджев и Иван Пушкаров, в коалиционното правителство на Димитър Попов.
Д-р Тренчев, единствен се е обявил срещу номинацията на тримата за тези постове. Никой друг от лидерите на СДС, включително и Желев – вече президент, не са показали, че са против или че имат резерви по отношение на някой от кандидатите..

Иван Костов остава финансов министър и в правителство на СДС, начело с Филип Димитров. Там се налага като авторитетна и дори авторитарна личност, поведение, което недвусмислено показва, че в действията му до сега е имало добре прикрита демагогия и поза. Авторитарното качество у Костов много бързо ще се развие. Все по – често ще го прилага, за да демонстрира своето превъзходство, сила и власт и след време той ще бъде наричан ”Командирът”.

След загубата на изборите през 1994 г. Филип Димитров подава оставка като лидер на СДС и Иван Костов, вече наложил се трябва да заеме неговото място. Но по време на избора на Костов за лидер през 1995 г., се разбира, че в същност той не e член на СДС. За да се смегчи гафът, политическа отговорност за кандидатурата му поемат Стефан Софиянски и Едвин Сугарев. После признават, че това било най – голямата глупост, която извършили.
Очевидно, Иван Костов е придобил изключителната способност за политическа мимикрия и демагогия. Овладял е и силното оръжие да манипулира и заблуждава, след като е успял да се издигне до кандидат за ръководител на СДС, без да е член на партията. Той вече се е утвърдил като лидер, придобил е голяма популярност и е спечелил много привърженици на синята партия. Дали Костов наистина дълбоко е погребал социалистическата си „закваска”? Може би това ще се разбере по – късно.

Иван Костов не дава ни най – малък повод за съмнение, че някога е споделял друга идеология. Привържениците на синята идея, обхванати от еуфорията на повторното им възраждане през 1997 година, забравят или не знаят миналото на Иван Костов и го величаят, понасяйки го „на ръце” към властта, без да се колебаят и без да знаят какви ще са последиците.

На 19 април 1997 г. се провеждат изборите за обикновено Народно събрание. Обединените демократични сили (ОДС) начело със СДС печелят убедително. В Народното събрание, със 137 депутати те ще имат пълно мнозинство. Основният политически противник – БСП, печелят едва 58 гласа. Болшинството на ОДС в парламента дава големи управленски възможности на бъдещото правителство. То трябва да извършва тежки и болезнени реформи, за да измъкне България от „блатото”, в което е вкарана от управлението на БСП. Тази тежка задача ще падне на раменете на бъдещия премиер Иван Костов.

Преди да направим анализ на Костовото управление, ще проследим неговото развитие до премиерския му пост, защото пътят на неговата метаморфоза е сложен. Тя минава през две идеологии ,а може би и през някакви тайни архиви на служби, които винаги стоят на „тъмно”. Освен мнението и оценките на Желю Желев – създателят на СДС и бивш лидер на синята партия, който е издигнал и работил с Костов, ще разкрием мненията и на други известни деятели на синята идея.

Емблематичната фигура на българския преход и един от създателите на СДС, несменяемият председател на КТ ”Подкрепа”, д – р Константин Тренчев, с огорчение и мъка казва: „Идеята СДС вече е овъргаляна в калта, от онези, които я приватизираха”. „Когато създавахме СДС, нямаше нито Иван Костов, нито Александър Божков, нито Муравей Радев. За нас СДС беше голяма мечта, която съвпадаше с тази на народа. Защо се стигна до това да напуснем – защото ние не сме изгонени, отлюспени или изключени. Когато правителството на Филип Димитров трябваше да смени това на Андрей Луканов, ние настоявахме в кабинета да не бъдат включени три имена – Димитър Луджев, Иван Пушкаров и Иван Костов. Бяхме работили с тези хора и знаехме техните качества и настроения и си давахме сметка, че те с политиката си не обслужват идеалите на СДС. Конгресът ни от февруари 1992 г. излезе с декларация искаща оставките им. От този период започна и оттеглянето ни от СДС. Поискахме статут на наблюдател, защото беше започнало завладяването на съюза от онези, които нямаха нищо общо с него”. Тренчев никога не е имал аспирации към постове или власт в СДС.

Друг известен създател на СДС, убеден привърженик на синята идея и ползващ се с щирока популярност – Едвин Сугарев, пише в отрито писмо до Костов: „Г-н Костов, нямате морално право да претендирате нито за каузата, нито за политическия дух на СДС, защото това е каузата, която потъпкахте и политическия дух, който „поругахте”. „Страшно е да застанеш очи в очи с излъганата вяра” – пише Сугарев в отвореното си писмо до Костов.

Желю Желев, макар и със закъснение също разбира, че Иван Костов е един от главните виновници СДС да измени на своите цели и идеали, което е довело до нейното разцепление. Костов съзнателно отстранява старите кадри на СДС и се огражда с нови, със съмнителен морал, които търсят властта заради парите. Желев не може да прости на Иван Костов изказване, което е направил, опонирайки на Симеон ІІ за нуждата от ”незабавната смяна на политическата система”. Костов казва:
„За тези, които сме изстрадали 10 години преход, политическата система е тази, която пази конституцията на страната. За нас смяната й бе на 14 декември 1989 г., когато на площада искахме да падне чл.1 от бившата конституция – това е преходът от тоталитарна държава към европейска демокрация”.(в-к „24 часа”, 12 април 2001 г.)

На Национална конференция на СДС, лидерът Костов казва: „Ние сме седесарите. Ние още на 18 ноември 1989 г. излязохме на площадите и поискахме свобода и демокрация. Ние извикахме първи „Долу БКП”.

Иска се голяма наглост и липса на политически и човешки морал, за да се правят такива декларации.
По време на събитията през ноември 1989 г., Костов гони кариерата си, преследвайки партийно членство. Неговата подмазваческа статия ”Никаква отсрочка” е написана на 12 ноември 1989 г. и отпечатана на 30 ноември в партийния орган „Работническо дело” и няма лозунги „Долу БКП”, а апел за „силна държавна власт, която трябва да бъде мощно оръжие за осъществяване на реформите”. Държавната власт тогава е в ръцете на БКП и Държавна сигурност.

ИВАН КОСТОВ – Безочливо лицемерие и наглост.

Иван Костов и Андрей Луканов имали среща, на която договорили вота на доверие на правителството на Филип Димитров, който доведе до сваляне на първото правителство на СДС, се твърди в писмо на Николай Гацев, председател на 3-ти Местен клуб на СДС “Оборище”- София, член на СДС до Градския съвет на СДС – София, депозирано снощи, съощи БГНЕС.

В това писмо в метафоричен стил Николай Гацев, който спечели делото пред Върховния конституционен съд за някои оспорвани текстове от устава на СДС, разказва една история, която дълго време е премълчавал. “Много пъти съм искал да разкажа на този беден и излъган десен български електорат, какво съм видял и чул случайно, още като юноша, в един почтен дом, на един почтен възрастен български десен политик /Борис Кюркчиев, бел.ред./ – някъде в София, някъде в квартал “Изток”, някъде в един апартамент на кръстовището на улиците “Чехов” и “Райко Алексиев”. Там се случи превъплъщението на Потър във Волдемор”, пише Гацев и добавя, че за да го наследи по-късно Волдемор трябвало да изпълни своята първа пъклена мисия.

“Трябваше да убеди, онзи първият – “Страхливият” от Азкабан /Филип Димитров, бел.ред./, да си поиска вот на доверие в Парламента и да го подсигури, че вотът нямало да мине…

И ако ме питате, мене – Николай Гацев, тогава обикновен студент от митингите, откъде знам тези неща и откъде знам какво се е случило и говорело там – ами по съвсем битов и не много коректен път – просто седях в кухнята на този апартамент /бях нещо като послушник на възрастния политик/ и забавлявах стопанката на дома – също като мене, изолирана от разговорите. Но панелите не можеха много да мълчат”, пише още синият политик. “Бях много млад и зелен… и бях шокиран да видя заедно бъдещият Волдемор /Иван Костов, бел.ред./ на среща със самия Луцифер /Андрей Луканов, бел.ред. /. После и двамата отричаха, че са се виждали”, свидетелства Гацев: “Аз реших да извърша нещо не много почтено -“Страхливият” беше мой политически кумир – в семейството ми ставахме и лягахме с името му, майка ми дори му каза много нетактично и непосредствено в очите, “….. че не става за Премиер, а за Патриарх на България”. Затова отидох и му казах за срещата на бъдещия Волдемор с Луцифер и всичко, което бе дочуто на срещата им.

“Страхливият” нищо не направи – само ме успокои, че вотът нямало да мине или щяло да има най-много някои козметични промени в правителството”. Резултатът е известен – кабинетът падна и беше сменен с друг, на някакво си ново “динамично” мнозинство, а Николай Гацев добавя, че Луканов дори е наричал Костов “нашето скрито оръжие”. Още от годините в СССР…”. В края на писмото си Гацев в същия метафоричен стил призовава своите съпартийци да се борят с Лорд Волдемор и силите на Мрака.

Иван Костов и Андрей Луканов договорили свалянето на правителството на Филип Димитров

Мястото на Иван Костов е в БСП?

Кольо Парамов

Предложението, което направи депутатът Т.Великов по време на вота на недоверие, Станишев да прибере Ив. Костов в БСП е много оригинално, за което искрено го поздравявам. Това е изключително точно попадение и съжалявам, че не съм се сетил досега за него. Която детайлен анализатор костовед и задкулисен познавач на живота на Иван Йорданов Костов, намирам доста сходства в мисленето и прагматиката на този тъмносин политически титан, близки до тези на Станишев. Ако трябва да конкретизирам, трудно бих бил накратко да изчерпя темата, но все пак някои основни прилики няма как да не ги опиша.
Още повече, че тези дни на среща в Лондон с водещи консерватори, без да подозирам за предложението на г-н Великов, бях категорично откровен: „Дясното в България е толкова измамно и фалшиво, че дори изумруда с многоцветието си не би го обхванал.”
Кормчията Костов е като потъващ „Титатик”, но проявява способности на балкански факир: едно говори, друго подготвя, трето прави, четвърто обяснява, а пето реализира. Непоправим чародей на наглостта, съчетана с безскруполна безнравственост, язвителна и подла човекомразност, политическа безпринципност и хамелеонщина.
Но защо наистина мястото на Иван Костов е в БСП?
Ето пет тези в подкрепа на горното:
1.
Между 11-14.ХІІ. 1991 г. в София в Партийния дом се проведе 40 конгрес на БСП. СДС управляваше България вече втори месец и бяха решили да обявят БСП извън закона, но интелигентно и без сътресения. СДС имаха решение да не се допусне конгреса да се проведе в партийния дом, като начало по извеждането на столетницата от държавната собственост. В БСП знаехме за тези намерения на управляващите и бяхме осигурили Спортната зала в Студентския град за провеждането на конгреса. Ние, тогавашните реформатори, очаквахме, че ако този конгрес се състои извън обичайното място, извън партийния дом, БСП щеше да се разцепи и проживковското крило няма да успее отново да се наложи. Тогава разчетеното социал-демократизиране ва комунистическата партия щеше да стане факт, а й Дертлиев и Европейската левица бяха осъзнали необходимостта от това.
Иван Костов получи задача от БСП и той остави конгреса да се състои в партийния дом. Канцелариите на орг.отдела и вътрешно партийния апарат от времето на БКП овладяха ситуацията и направиха всичко възможно новите политически органи на БСП след конгреса да нямат нищо общо с реформаторите.
По този начин, ние, антиживковистите, останахме с пръст в устата, а Иван Костов осигури запазването на мастодонта БСП и по този начин подпомогна избирането на Жан Виденов.
Първата работа на Жан бе да нарочи по места и в центъра всички онези, които бяха за основната реформа. Той започна и проведе през следващите 60 месеца ожесточена борба с реформаторите в БСП, а остави на пълно спокойствие опозиционера Иван Костов, за да му предаде впоследствие и цялата власт. Затова днес Станишев трябва да приеме Костов в редиците на БСП.
Защото същият Костов има голям, решаващ принос за запазването на БСП в днешния й вид.
2. След случилото се на Боянските ливади през август 1992 г. СДС стартира към своето бъдещо насипно състояние. Тренчев беше успял да хване дирята на сянката на Иван Костов, но нямаше целия инструментариум да я пресече.
Между 15-17 октомври 1992 г. от затвора Андрей Луканов даде указание да задвижим махалото на сътресението в СДС, пазейки прецизно образа на Иван Костов. Иван Йорданов като добър последовател на Макиавели, бързо усети, че идва звездният му шанс и свърши „прекрасната” си разрушителна роля в кабинета на Филип Димитро. Две седмици след това, на заседание на МС, той убеди премиера, че е нужно „ да се предприемат някои мерки, които да докажат, че кабинетът е стабилен”, т.е. да се поиска вот на доверие.
Филип Димитров, омагьосан от разномислието и силата на речта на Алекс Алексиев и омотан от празнодумството на една кохорта псевдокорифеи около него, изглеждаше като марсианец .
Костов бе на крачка от целта си и на 13/14 ноември 1992 г., когато успя да убеди Филип за вота на доверие. На 20 ноември 1992 г. късно следобед на бодрия и празнично облечен като бъдещ министър на войната Христо Бисеров му се прекърши силата. Кабинетът падна и той осъзна, че може би никога няма да стане министър и няма като такъв да остане в историята на България. На Бисеров ще му трябват още цели 8 години, до май 2000 г., за да разбере, че Костов, по схемата на БСП, е съборил кабинета на Ф.Димитров, само с 10 изречения. Без да член на СДС, Иван успя да разбие напълно Съюза на демократите, като по този начин си осигури правото да получи ключа на „Раковски” 134.
Ако Костов, не беше съхранил БСП, Станишев вече
10 години щеше да се лута без работа.
3. След като подрани с кандидатурата си за премиер за първи път /9-12 декември 1992 г./ макар че го предложихме, дори открито от БСП, Костов бе помолен да почака. И той твърде педантично и търпеливо изпълни това изискване. За това търпение на Костов могат твърде добре да разкажат Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Но те едва ли ще пожелаят да сторят това.
По онова време имах някакви, да кажем, сериозни контакти и връзки с лабораторията на Венцел Райчев / без Кънчо и Андрей да знаят/ и мога да докажа как БСП направи Костов лидер на СДС, а после го подготви и за премиер.
През юни 1996 г. Андрей Карлович уреди чрез Джордж Буш-старши приемането на Костов в Белия дом. Посещението бе подготвено старателно и с най-големи подробности, и въпреки разстрела на Луканов – на 2 октомври – в края на ноември 1996 г. посещението бе проведено. Костов замина за САЩ с цялостна, детайлизирана картина за състоянието на банковата ни система, за всички наличности и бъдещи ангажименти по плащанията. Без преувеличение мога да кажа, че Костов знаеше много повече от Жан Виденов и Румен Гечев взети заедно. А пък те и много не се интересуваха от тези неща.
Няколко човека, в продължение на цели 3 месеца, подготвяхме тази пълна информация за състоянието на страната след 18 март 1996 г. за нуждите на Луканов. Информацията обхващаше цялото стопанство, по раздели и отрасли, както и подробни детайли за банковата ни система, включително и преизчисления за модел на валутен борд, които бяха готови още през септември 1996 г.
След смъртта на Луканов, бившият му колега Вакил Ванов ги занесе на Иван Костов, а пред Ванов аз разговарях по телефона целево с Костов. С тези материали, а не с негови изчисления и анализи Командира замина за Америка и без препознат като бъдещ министър-председател.
Днес лъжецът И.Й.Костов, ми приписва виновност за хиперинфлацията в България или за търговските банки, макар че никога през живота си не съм отговарял за банковия надзор. За това какво стана между 6 декември 1996 г. и 7 януари 1997 г.не мога да разкажа, защото ще наруша закона като длъжностно лице. През този период обаче Андрей Райчев и Кънчо Стоев имаха 17 известни на мен срещи с лидера на синята опозиция. Точно на тези срещи е станало ясно как БСП ще осигури премиерския пост на Иван Йорданов Костов.
Две седмици преди да стане президент на СДС, на 20 януари 1097 г., Петър Стоянов едва ли е очаквал, че неговият партиен началник е ръководен от дългата ръка на „Позитано”. Затова днес мястото на бившия Командир е отново в БСП и Станишев трябва да го покани да се завърне при своите.
4. Като прие изцяло задкулисната връзка и гаранциите дадени от Райчев- Стойчев за легитимирането му като бъдещ премиер, Иван Костов успя твърде рано да се отдели от възможността Кольо Добрев директно да го процедира. Тогава Добрев искаше безболезнено да изведе Жан, лансирайки Първанов . Добрев разбираше, че изхвърля Жан на бунището, макар че му се беше много доверил. Но най-важна задача за БСП бе да ограничи амбициите на Костов. Един непрогнозируем, независим и силен министър-председател можеше да разпердушини каймака на БСП и да ги натика в миша дупка за золумите, които направиха в държавата. И след като изхвърлиха независимият и неподатливият на никакво влияние Жан, Добрев и Първанов стигнаха до т.н. „Неписано споразумение” с Ив. Костов.
Това Споразумение е факт и един ден ще бъде обект на голямо изследване от страна на историците. От една страна то гарантира спокойствие на Г.Първанов и Н.Добрев, а от друга даде на Иван Костов пълна власт и наличието на беззъба опозиция за целия мандат. Както и стана.
БСП получи обещаното – косъм не падна от главите на виновниците за хиперинфлацията, която предизвикаха. Не се потърси никаква отговорност от никого, жестокият антикомунист Костов осигури на елита на БСП пълна ненаказуемост. Заведоха едно наказателно дело срещу Кирил Цочев, най-добрият министър на Жан Виденов и го елиминираха от управленски възможности за цели 15 години.В същото време не бе отменена нито една фалшива приватизационна сделка в ущърб на България, не се върнаха парите от външнотърговските дружества за 1580 млн. долара, не се потърсиха парите като остатък от първия заем на Световната банка. От своя страна БСП не си мръдна пръста за последствията на „икономическата ера” нот управлението на Костов. Над 40 млрд. лв. собственост, бе раздадена за 900 млн.лв и , от които платени на половина. Цялата материална база бе унищожена по-безпощадно от върлуващи варвари. Като настървен завоевател политиката на Костов разруши всичко, което даваше някакъв национален доход. Ликвидацията на българското стопанство е най-значимата регресивна роля на БСП по пътя към нейното олигархоизиране. Тъкмо Иван Костов създаде условията и възможността да се извърши извратената масова приватизация, измислена от „Позитано”, като тя беше премоделирана и използвана като приьом за обсебване и тотална кражба на държавното имущество.
Костовите капиталисти и днес определят приноса на всеки в демократичното българско общество. Те издават вестници и списания за култура, политика, поръчват рецензии и публикуват изследвания, обслужващи тяхната „истина” за нова България.
Ето защо Иван Костов трябва да бъде поканен официално от Станишев, да се завърне при своите съглашатели.
Бившия Командир има огромни заслуги към БСП, той е идеално теоретично подготвен, особено по въпроса как с лява ултра демагогия може да се върви към овладяване на дясното у нас. Но този филм е вече към края си!
5. След като дезорганизира цялото си правителство по схемата на зависимостта и обвини половината си министри в корупция, а не ги доказа, Иван Костов стартира нова двулична подмяна. Сменяше силното и работещото със слабото и мимикрийното, но пряко подчинено и доволно предано. На Жотев след години му се случи за ди скубе косите, за това, че е подвил гръб на Драгалевския титан. Така го завири царската декларация от 6 април 2001 г. , когато министър-председателят и обкръжението му бяха сигурни, че ще векуват, заради добрата си работа към БСП. Тогава, през май 2001 г., когато Костов разбра, че Белият дом и другите му съюзници са го пуснали по улея към канала, той се втрещи, но не за съдбата на СДС, а за своя имунитет. Ако имаше стопроцентова гаранция за своя имунитет, той нямаше толкова жестоко да се саморазправи със своите.
Но Костов никога не е гледал на СДС като на свои. Той винаги е гледал на сините като сбор от други, които са призвани да работят за него. СДС не беше негово достижение, а натрапено наследство и Костов добре осъзна това. Още през май 1990 г., когато бе сложен на 4 място в Пловдивската листа на СДС, той схвана, че го използват за дубльор. За три дни размишления пред Елена, пред КНСБ и БСП, той проумя най-голямото вътрешно противоречие: бе заслужил да бъде сред първите в оригинала, наречен БСП, а го изпратиха да бъде дубльор в неговото копие!
Стремежът му към оригинала на червените и пренебрежението на сините тежко го нарани, унижи и обиди жестоко. Не го преглътна до края – беше гост в СДС, стана лидер, но натрапник, който всъщност направи всичко да провали синята идея, а накрая я напусна, като остави тялото без своя дух.
Напусна СДС, но си направи с нейните ресурси своя бутикова организация.
В продължение на четири години президентът Петър Стоянов го измъчи допълнително, неговото поведение и автономност твърде силно го дразнеше. Президентът еманципира друга политика, друг стил, друга човечност, друга визия. И не само пред „Събора на Рожен”, когато публично, макар и метафорично, държавният глава извади конфликта на яве.
Командира никога не прости на президента, че го победи нравствено. И му организира унижението с резултата на следващите президентски избори. С изключение на Бонев, на когото не можеше да влияе, Костов обяви Доган за проклятието на България и безпроблемно реализира Първанов на червения килим. „Неписаното споразумение” отново проработи. Резултатът се изравни – 1:1. Първо Първанов чрез Добрев направи Костов премиер и му осигури 4 години спокойствие. После Костов направи Първанов президент, и то в най-тежкият му период, когато в БСП го мразеха и се чудеха как да се отърват от него.
Костов подхлъзна и препъна Стоянов, защото президентът вече беше на „ти” с Белия дом. А Белият дом знаеше вече много добре за лошите му привички, знаеха за митниците, за Кольо Самоковеца и никой не можеше да им промени мнението за него. Железният антикомунист Костов, който даваше всичко да бъде харесан от САЩ, из един път ги намрази, а чрез тях и Петър Стоянов. Командира осъзна, че пажът му Бойко Ноев го бламира, че САЩ вече нямат нужда от подобен хитрец на Балканите. И последва Костовото отмъщението към президента на сините, към самите сини, към самото СДС, към дясната идея. Някога публично обяви своите предпочитания за Георги Първанов бъде избран за лидер на БСП, така по-късно задкулисно, с отмъстителна хитрост качи Първанов в спасителната лодка, отвела го до „Княз Дондуков” 2.
Но ето, че идва краят на политическото двуличие – на 14 юни 2011 г. на Станишев му уточняват, че естественото място на Първанов е в БСП. На 17 юни 2011 г. на Станишев му предлагат да си прибере Иван Костов в редовете на БСП, за да си отдъхне и успокои най-сетне дясното пространство.
Все пак всичко трябва да си дойде на мястото. Включително и на героите, както в края на всяка голяма пиеса.
20 юни 2011 г
Лондон

{ 92 comments… read them below or add one }

Mартин February 3, 2012 at 10:35

“Една лъжа,повторена 1000 пъти се превръща в истина”-д-р Гьобелс.Малка справка за лица,имената на които са цитирани;кой е Желю Желев може да се провери в едно мнение на Людмила Живкова-председател на Комитета за култура,Венцислав Димитров-икономически съветник на агента на ДС-Гоце Първанов,д-р Константин Тренчев-агент с досие от ДС,Димитър Луджев-бивш първи секретар на ОК на ДКМС-Ямбол.Мисля че няма смисъл да продължавам.А кой е Иван Костов историята ще отсъди.

Reply

Заренков August 19, 2014 at 10:43

Защо не кажеш кое е лъжа от написаното, Гаргамелчо ? Ако искаш да ни убедиш, че костов е бил в близко съдружие с активисти на бсп-бкп не е нужно никакво усилие, това е известно на всеки. Обясни само как така случайно не е бил член на сдс до 1995 г. обирай си огризките по масата му и си затвори плювалника.

Reply

Ганчев February 28, 2016 at 23:53

Цитираната от теб фраза е изречена само от Гьобелс, но политиката, която тя отразява е “изобретена” и изпробвана на практика във “великата съветска страна”! Също както и концлагерите, “национализацията” и последвалата по- късно у нас “приватизация”, проведена ИМЕННО от Костов! Последните две действия представляват “ПЕРЕСТРОЙКА”- преобразуване на явната и подлежаща на проверка и санкции политическа власт в тайната, неподлежаща на такива ЛИЧНА, (ЕООД) или с други думи,- ОФИЦИАЛНА КРАЖБА. Тази “перестройка” СЪЩО Е “ИЗОБРЕТЕНА” в бившия СССР и проведена от Костов! Иначе и изброените от теб лица са от същия дол дренки.

Reply

Мирен Революционер April 7, 2016 at 11:44

Кой е Иван Костов ? Мърша. Предател. Крадец. Наглец. Интересчия. Двуличник. Личност с оперативно отстранен морал. Една безподобна гад. Като 90 % от хората, които съставляват политическото съсловие у нас.

Reply

Асенси June 3, 2019 at 22:15

Мартине,не му вярвай толкова много на Костов.На мен лично ми е преподавал Политикономия във ВМЕИ-София,сега ТУ.Имам негов подпис в книжката ми.После той отрече по Всяка неделя,че изобщо е работил във ВМЕИ.Излъга пред цяла България.Излъга и,че не е бил на подготовка в СССР,но неговата леля го издаде.Това бяха дребни лъжи.После излъга цяла България,че е десен политик и съсипа СДС.Отлюспи всички по-свестни и по-честни и десни деятели,а се огради само с послушковци и покрадковци.

Reply

@ February 3, 2012 at 12:28

Това че Димитров, Желев, Парамов били някакви, не означава че Костов не е бандит и мошеник. ;-) Наистина защо не присъства на 01.02. ? От какво го е срам да застане пред хората от комунистическите концлагери?

Reply

dimitar kolev April 9, 2013 at 14:44

И за това , Българина си и ма приказка: — ” КРАДЕЦА ВИКА — ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА”! Това, че Костов е някакъв(!), не означава, че Желю-марксиста, КолЮ-комуниста, Венци-мръсника не са ЛЪЖЦИ-НАГЛЕЦИ!!!

Reply

Yavor April 15, 2013 at 10:01

Когато на такова събитие присъстват хора като Първанов и аз не бих отишъл. Защото отивайки там и нареждайки се до всичките долни лицемери, които имат пряка вина ги осквернява много повече от колкото просто да не отиде, не съм ли прав?

Reply

Ганчев February 28, 2016 at 23:54

Значи при Луканов може да присъства, а при Първанов- не?!

Reply

силен February 3, 2012 at 12:52

може ли някой да каже какво точно е лъжа в статията?

Reply

stag sympl February 3, 2012 at 16:06

…тези писания все едно във какъв процент са вярни . достатъчно ясно е политическото поведение на хора /имам в предвид всички седесари/ на които по голямата част от младите и по ителигентни хора през ’91ва им повярваха на патетичните дрънканици , и когато народонаселението на Булгароабсурдистан вече им бе дало власта те , за разлика от най великият бастион на комунизма СССР ,дори не попитаха народа дали са съсгласни да продължава да съществува БКП макар и под друга абревиатура /чрез референдум/ , новоизлюпената власт ”бивша псевдоопозиция” с абревиатура СДС ,най безкомромисно ритна концепцията която демонстрира пред избирателите си и се впусна във великото разграбване ведно със бившите комунисти/няма да изпадам в подробности/, вместо дори да забрани посткомунистическата-националсоциалистическа/БСП/…спомнете си патетичното изказване на Божков пред барикадите във Дупница /гнус ме е да си спомням това изказване /… тази отрепка преди да предадат властта комунистите/БСП/ подкрепяше и подскачаше със всички цигани , в момента във който /БСП/ се отдръпнаха под натиска на народа тоя кретен заплаши същите тия които му дадоха възможност да влезе във власта със силите за сигурност…..е кажете вие ТИЯ ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТ ,ЮРИСТПРУДЕНЦИЯ, И ПОЛИЦИЯ ,НЕ СА ЛИ ОТ ГРУПАТА НА НАГЛИТЕ ,…КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЯХ И ТРАФИКАНТИТЕ НА ОРЪЖИЕ И НАРКОТИЦИ ,…

Reply

Pavel Ganchev February 3, 2012 at 18:29

Още през 1996 г. бидейки активен член на СДС, заподозрях въпросният господин, в частни игри и съм се изказвал многократно, срещу Костов, но тогава не ми повярваха. постарах се да проуча кой е, какъв е и как е парашутирал в СДС. На събрание на зелената партия са го представили Ф. Димитров и Ал. Каракачанов, като “експерт”- икономист. След като нахвърлил на листче “програма за икономическото развитие на България”, е поискал от събранието 260 лева. За по- разширената програма, която щял да изготви след седмица или месец, е заявил сумата от 20 000 лева?! На събранията на СДС, темите за разговор се “спускаха” от него, а на всякакви въпроси, мнения, сезирания и др не обръщаше внимание. След приватизацията на “Нефтохим” и др, след млъкването му по повод смяната на министрите, (присъствието им на рождения ден на Лора Видинлиева, където бяха още Майкъл Чорни, Емил Кюлев, чиято собственост беше т.нар. “Ривиера” и др.), НЕотварянето на досиетата и разцепването на СДС, всички нормални и интелигентни хора го разбраха. Ако някой още му вярва, ще дам линкове към изказвания за него на Жельо Желев, Петър Стоянов, Евгени Михайлов, Едвин Сугарев, Явор Дачков, (негов “пи- ар”по това време и др.

Reply

AzsumAz April 7, 2013 at 11:33

Всезнайко, а т помниш ли какво са значели 20000лв по онова време, та си толкова изумен?

Reply

bo October 19, 2013 at 14:12

Хахаха – точно :-) Аз получавах тогава 180 000 лв. месечно и заплата ми беше под средната!

Reply

Ганчев February 28, 2016 at 23:58

`90- та година! Не `97- ма!

Reply

Коментиращ! April 24, 2021 at 6:50

Деноминацията на лева беше 1999 година.

Reply

гггггггггггггггггг February 4, 2012 at 16:12

Дали е българомохамеданка по произход или българохристиянка няма никакво значение.Тя си е българка примерно за разлика от Гаргамел.Има си мнение ,характер и си го защитава .Най интересното е че май е абсолютно права ,за което има от мен едно “староблъгарско” евалла.Но да се вгледаме по прецизно в историята и да потърсим и други обяснения.
През 2010г тя била писала че не ни трябва бойкомер а бойкомет ….. и т.н……………..ААААААААААААА сещате ли се вече.?не мислите ли че Бойко е наредил тази жена да не му се мярка никъде пред очите,примерно под “благовидният”предлог че след това обидно изявление ,заявление не може да я гледа!по стар български обичай…..То не че на други места в света е другояче но нали сме си мазохисти с гордо наведени глави и обичаме да си се плюем повече от враговете ни.

Reply

гггггггггггггггггг February 4, 2012 at 16:45

И още нещо ..Нека измъкнем иначе потенциално интелегентната аудитория от пещерният битов и саморазрушаващ злобизъм.Или поне да направим опит за това!
Какво по нормално от това българохристиянин да е президент а българомхамеданка да е негова съпруга !?
Не е ли това заявка или символ за единство на древната ни нация или сме по прости от албанците ,които не се делят по религиозен признак?Определено считам обаче че сме по умни от сърбите, които се делят по този признак и загубиха цяла Босна .(ако приемем изобщо че босненци са били сърби а не българи-богомили,приели исляма доброволно)

Reply

Иван Иван February 7, 2012 at 19:00

Викаш, българи били босанците? Това ли е обяснението че са толкова тъпи и доброволно са приели исляма? Щото не знам друг да го е правил. В този случай наеистина ставаме уникални дупедавци на Балканите. И не ми хвали богомилската паплач, с която Филип Хубавият е направил чеверме, защото е истински християнин, а не продажник!

Reply

Боби Фишер February 5, 2012 at 8:38

Гаргамел е ПРОКЛЯТИЕТО на България!!!!Каквито са и повечето ЦИГАНИ,към които принадлежи Драгалевският Изрод!!!
Дано Ал Бож да е подгрял достатъчно казана за него….

Reply

Гари Каспаров February 6, 2012 at 15:24

Естествено, че проклятието си ти! И задължително си ЦИГАНИН!

Reply

Константин February 6, 2012 at 15:33

А Боби Фишер не беше ли евреин ксенофоб поклонник на Хитлер? Откъдето и да го погледнеш пълен сбърканяк. На такива им дай категорично мнение да изразяват.

Reply

Гаврилов February 5, 2012 at 20:25

Искам само да обърна внимание на нещо, което прочетох в пресата преди няколко години Не си помням от кой беше статията, но ме впечатли, и го възприех като много логично.
Става дума за това, че СДС от самото начало е съюз на партии от целия политически спектър – от ляво до дясно – готови да се борят помежду си за властта, за идеите си за бъдещето на страната след комунизма. Ако имаше такава борба, тя щеше да бъде доста люта и вероятно щяха да управляват ту едни, ту други. Имаше между тях пълно съгласие само за едно – България да се върне в семейътвото на демократичните държави, за да може най-после народът да определя съдбата си, от което комунистите го бяха лишили. Защо трябваше партиите от СДС да изчезнат заедно с идеите си от преди 9 септември и срещу БСП да се изправи една хилава и досега партия, чиято единствена идея остана Демокрацията –нещо, което бившите комунисти вече с удоволствие бяха приели, заедно с уверението, дадено им от Запада, че няма да бъдат притеснявани. Може би на закуската с Митеран? И защо точно те трябваше да участват и дори да доминират при изработването на новата конституция? Може би целта беше да няма реваншизъм, да не се върне България в състоянието преди 9 септември. И защо? Кое му е лошото? Лошото беше след 9 септември! Ама беше вече минало. Вече имаше свобода на словото и демокрация. Май битките по митингите бяха като ритане в отворена врата. Сега борбата се води на друг фронт. За истинската, икономическата свобода, за просперитет. Но я водят други. Дано успеят

Reply

Виктор Кочной February 5, 2012 at 20:45

Проклятието на България са нискоинтелигентни екземпляри, като Боби Фишер, които повтарят заучени фрази, без да могат да цитират и най-малък аргумент в полза на твърденията си! Съвсем очевидно е, че Костов е политик, който е нужен на България и е доказал безспорно класата си!

Reply

Константин February 6, 2012 at 11:37

От биографията на Иван Костов, която не искате да четете:
В справка на Държавна сигурност с гриф “строго секретно” от 4 април 1984:

“При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи. Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да бъде освободен и да не се допуска до педагогическа идеологическа работа“.

Затова е принуден да напусне ВИИ “Карл Маркс“. И постъпва във ВМЕИ “Ленин“ като математик – асистент.

Но и на новото място “в изказванията му също се забелязват немарксически позиции“, пише в справката на ДС. И апартаментът му е бил подслушван. Проучвани са били хората, с които е говорил. Тайно са претърсвали дома му.

“В библиотеката в кабинета му почти няма идеологическа литература.” Стените украсявал с разни математически формули, дори поставил някаква маймуна с английски текстове по нея. Едва след категорична намеса на Довереното лице маймуната била свалена и били поставени портретите на Маркс и Енгелс.

Това съобщава довереното лице “Стоян“.

Цяла пасмина упорито всекидневно, нагло, неуморно, прилежно и злобно разпространяват измислици за Костов. Като например това, че бил искал да става партиен член.

При изпълнение на плана за проверка на Костов обаче оперативният работник на Държавна сигурност научава неговия колега Иван Гаврилов, че “ако на партийната група се постави въпросът за приемането на Костов в БКП, към което се стремял ръководителят на катедрата Алекси Алексиев, той щял да се изкаже най-остро против”.

Разпространява се и друга клевета срещу Костов – че като преподавател бил хвалил социалистическата икономика. Агентурните данни на Държавна сигурност показват обаче точно обратното. Оперативният работник, разследвал Костов, докладва, че

“Костов дава негативна оценка на новия икономически подход и в научните му разработки има антикомунистически постановки”.

А най-гадната клевета срещу Костов е, че службите го били вербували и затова някога му било позволено да отиде в Русия, затова му били публикували статия “Работническо дело“ и всичко това си го пише в неговото досие.

Статия на Костов в “Работническо дело“ наистина има. Тя е писана още в началото на демократичните промени, но и сега може да служи като образец за пазарни и антикомунистически виждания в икономиката.

Костов има и досие. Само че не агентурно досие, а досие на човек, разработван и преследван от Държавна сигурност за “идеологическа диверсия“. Срещу него са проведени повече от девет разследвания за антикомунистическа дейност.

Как започва всичко, ли?

Започва мръснишки. В Шести отдел на Държавна сигурност постъпват агентурни данни от агент “Галя” и довереното лице “Толев” срещу главния асистент в катедра “Политикономия” Иван Йорданов Костов. Това става повод на 4 март 1983 шестаците да направят предложение за завеждането на дело за оперативна проверка /ДОП/ срещу него.

Само четири дни след това предложението е одобрено. Започва организирането и провеждането на оперативно –техническите и агентурни мероприятия. Те са съсредоточени в няколко направления. Целта им е да изяснят извършва ли “обектът” антисоциалистическа пропаганда и сред какъв кръг от лица развива вражеска дейност. После да я документират и преустановят.

За да бъде гарантирана ефикасността на операцията ДС разработва детайлизирана стратегия. Разграфена в девет пункта. Те предвиждат да се направят тайни обиски в дома и в кабинета на Костов. Да се организира за 20 дни подслушване на жилището му, така че да се установи какво и с кои лица разговаря. По време на тайните обиски да се преснимат написаните от него работни бележки и материали. Впоследствие те да се предоставят за анализ на “специалисти в областта на политикономията.” Документирани подробно са и всички подслушани телефонни разговори. Проверката, разбира се, не спира дотук. Иначе не би ставало дума за репресивния апарат на една тоталитарна и комунистическа държава. За другарите от Шести отдел на ДС и за оперативния работник, завел ДОП е важно и друго. Каква е средата, в която този вражески елемент осъществява своята противодържавна пропаганда и агитация. Ето защо надлежно се събират “сведения” и от неговите колеги

В справка по това дело четем:
“….При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи.Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да не се допуска до педагогическа идеологическа работа…

От проведено мероприятие “Г” таен обиск бяха документирани негови научни разработки, на които бе направена експертна оценка от специалисти от ВИИ “Карл Маркс”. Констатирано е недобросъвестно използване на цитати от класиците на марксизма, позволяващи нееднозначно тълкуване, акцентирано е върху използване на математически средства, което води до игнориране мирогледното и идеологическото съдържание на политическата икономия. Бе направена оценка на идеологическото съдържание на изказвания на обекта. В тях се дискредитира социалистическата икономическа система като нежизнеспособна, противопоставя се икономическата политика на БКП на икономическите закони, прокарва се теорията на пазарния социализъм. Получените по оперативен път данни бяха легализирани от открити източници. Болшинството от преподавателите в катедра “Политическа икономия” на ВМЕИ “Ленин” считат обекта за неподходящ за преподавателска работа. През декември 1983 за проявите на обекта със справка е уведомен Градския комитет на БКП…”

Екземпляр единствен

София, 04.04 1984 г.

Довереното лице “Стоян” разгръща усилията си в по-интернационален мащаб. Освен, че обвинява Костов в антиживиковизъм, в немарксистки и непартийни позиции, “Стоян” предупреждава, че:

“…Подобни мисли с непартийни позиции /Костов/ е изказвал във връзка със сътрудничеството и резултатите от него в СИВ и други въпроси…” Има и друго. Според “Стоян” обектът твърди , че “ въпреки дългогодишните разработки и проверки, новият икономически механизъм няма да подобри жизненото равнище на народа…”

Източник:: В-к Седем – Иво Беров

Reply

bo October 19, 2013 at 14:22

Благодаря за информацията – тези факти не ги знаех, макар че винаги съм ги подозирала :-) Наистина чудесен отговор на гнусния пасквил срещу Костов :-)

Reply

Заренков August 19, 2014 at 10:55

Дали няма шизофреници тук ? Кой нормален, живял по това време , ще повярва, че кандидат летецът приет в Руска школа е бил “неблагонадежден” при положение, че в Български университет само със забележка “неблагонадежден политически” , посмъртно не може да влезе дори Българска филология или директно отива трудовак. Малии , пълно с Гаргамкели.

Reply

Виктор Кочной February 6, 2012 at 22:01

Чудна работа! Къде изчезна червената гмеж??!!

Reply

Радина May 16, 2012 at 15:34

Иван Костов сам знае доколко е вярно написаното за него. Толкова е пристрастно, злобно и завистливо, че някакси не мога да повярвам.Нито на Парамов, нито на статията… Как така ще наричаш някого ..Гаргамел” и ще очакваш да четеш статията ти като добросъвестна и пр.! Факт е ,обаче, че става въпрос за изключителна личност. Кадърна! Затова желана от всички, които не могат да свършат или нямат смелост за това нещо много важно и съдбоносно за България. Е, той успя. Целта беше ЕС! Постигна го за 4 години управление. Българският казан е страшна работа. Моля, Парамов и др. ,погледнете се! Вие сте участници във всичко лошо, което ни е сполетяло. Да не би да сте нещо толкова извисено и кадърно, че отвисоко , като супержури, давате оценки. Само Христос е безгрешен. А вие сте безбожници. Лъха от вас безбожие.
Колкото до жертвите…чу се ИК да казва, че в неговото семейство жертви няма и затова не присъства. Някакси ми се вижда по-разбираемо, отколкото тези, които са безбожници, но демонстрират със свещичките. Това на запад е така. Лично засегнатите от жертвите участват, без официални лица.

Reply

Даниел April 8, 2013 at 17:43

Бихте ли обяснили какво е постигнал, защото аз се сещам за т.нар. “приватизация”, когато предприятията бяха разграбени и разпродадени на безценица, БГА Балкан беше подарена, а Нефтохим беше продаден на чужденци. Единствената БГ рафинерия беше предадена в чужди ръце. Та къде е геройството тук ? Не знам какво толкова е направил за ЕС, при условие, че България влиза в ЕС 2007 г. и то по-скоро благодарение на НДСВ и царя.
А паричната криза 1996-1997 г. беше вътрешно предизвикана и това май е единствената му заслуга – вкарването на Борда… не че имахме друг избор.

Reply

Мислител April 9, 2013 at 8:19

Химко, Балкан и Кремиковци, плюс още 70
06/01/2010
От PressCafe
Безкрайните разговори, изнесените в медиите информации, полуистини, коментари и селските раздумки по въпроса за приватизацията и съдбата на няколко емблематични български “предприятия” ме накараха да потърся вода от извора и да видя какво казва по тия въпроси самият Иван Костов. Тук са няколко от неговите отговори по въпроса за съдбата на споменатите заводи, останалите могат да се видят на сайта http://www.otgovori.eu
В отговорите си на няколко места Командира споменава, че е правителството на Виденов е направило списък със 73 големи български предприятия, фактически – гръбнака на българската икономика, които са били в необявен фалит и затова правителството на Виденов ги е приготвило за ликвидация (не за приватизация, а за хлопване на кепенците).
Прочее, ето думите костови без никакви коментари от моя страна.

Въпрос: На кого дадохте „Химко” – Враца? Защо го дадохте, какво получихте като партия от това и Вие лично?
Отговор: Нищо не сме получили срещу едно предприятие, което беше практически в изключително тежко състояние. За какво може да се продаде един губещ завод? Ако сте… ако сте вече научили основни елементи на пазарната икономика (вече 10–12 години ние сме в пазарна икономика), ще знаете, че едно предприятие, което няма никаква печалба, не може да бъде продадено за никакви пари. Ако то генерира само загуби, то не може да бъде продадено наистина за никаква печалба. Просто трябва да се намери някой, който да го санира, да поеме загубите му първоначално, да го изправи на крака, което е много тежка предприемаческа дейност. Не вярвайте на такива щуротии. Това наистина е истинска щуротия.
Въпрос: Защо и как правителството на ОДС приватизира „Кремиковци“?
Отговор: Приватизацията на „Кремиковци“ беше осъществена също в последния момент. Предприятието беше обявено в списъка за ликвидация, съставен от Жан Виденов. Беше приватизирано в последния момент. Нашето правителство направи много, за да удължи живота му. Като под „много” разбирам, бяха опростени задължения, които „Кремиковци“ беше натрупал към българската държава, бяха разсрочени други задължения, само и само хиляди хора, може би тогава по това време там работеха около 13000 или 14000 души, да не останат безработни в една ужасяваща обстановка, в която всички се намирахме 98-ма и началото на 99-та година. Тогава беше решено да се осъществи приватизацията за 1 лев.
Един лев е символична сума, зад която стояха гигантски задължения, които собственикът пое да издължава към най-различните кредитори и по този начин все пак ефективната полза на българската държава е, че тези задължения се снеха от нея, и отидоха в този, който закупи „Кремиковци“.
Аз мисля, че това решение сега, отлагайки най-тежкия момент на „Кремиковци“, нека така да кажа, защото не знам точно какво ще бъде окончателното решение, с 10 години, даде възможност на редица хора да се преквалифицират, да се преориентират, изобщо да намерят друг път за себе си. По този начин считам, че ние изпълнихме дълга си.
Въпрос: Защо и как правителството на ОДС приватизира авиокомпания „Балкан”?
Отговор: Много пъти съм отговарял за приватизацията на авиокомпания „Балкан”. Много лесно може да бъде намерен отговор – когато в Google по подходящ начин се зададат ключовите думи, непременно ще попаднете на моя статия, на мое интервю, в което отговорите ги има и по-пространни, и по-кратки. Тук ще кажа само следното: първо, общият икономически контекст на продажбата на авиокомпания „Балкан” беше следният, както и на „Кремиковци” – седемдесет и три предприятия в ликвидация, поставени от правителството на Жан Виденов, седемдесет и три. Нека добре се разбере, това са гигантски предприятия, всички гигантски български предприятия, големите български предприятия, изпаднали в тежка неплатежоспособност, бяха обявени за ликвидация и бяха включени в един списък за ликвидация от правителството на Жан Виденов. Същевременно 14 банки фалираха. Това беше обстановката, при която трябваше да се решават задачите. Задачите имаха само две решения: първото е да бъдат ликвидирани тези предприятия, второто е да се опита да се намери решение, което да им удължи живота, или поначало да се намери устойчиво икономическо бъдеще. Единственият начин – вторият, е чрез приватизация, защото българската държава нямаше пари да инвестира в тях, да ги изправи на крака и т.н.
Положението беше плачевно. Ние нямахме пари да храним сираците в училищата. Тогава беше избран първият начин. Всички предприятия, заплашени от ликвидация, да бъдат приватизирани. Започнаха да се продават, за да бъде осъществявана приватизация на тези практически фалирали предприятия. Тогава може би малцина българи са знаели, преди 10 години, какво означава да продаваш предприятие в ликвидация. Сега, вярвам, знаят мнозина. Знаят какво струва едно предприятие в ликвидация с огромни задължения зад гърба си. Нищо не струва. Нищо не струва, стига да се намери някой да поеме неговите задължения. Това е и обяснението защо срещу някои от тези предприятия не бяха взети големи суми, които се привиждат на хора отстрани, просто защото тези предприятия имаха огромни задължения.
Най-трудна беше приватизацията на няколко предприятия. За приватизацията на „Балкан” мога да кажа, че тя стана няколко часа преди предприятието да бъде фалирало, по силата на споразумението, което беше сключил Жан Виденов. Практически тогава, по желание на всички, на профсъюзите основно, и разбира се с подкрепата на мнозинството в Народното събрание и с твърдата воля на правителството, авиокомпания „Балкан” беше приватизирана с идеята да се удължи животът й, да се намери решение, фирмата да просъществува. Това е единствената неуспешна сделка (от тия 73), на която неуспехът се видя още по времето на нашето правителство. И ние атакувахме собственика за неизпълнение на задълженията. Ние атакувахме Гад Зееви за това, че не изпълнява приватизационния договор и започнахме съдебни дела срещу него. Така че приватизацията на авиокомпания „Балкан” беше осъществена в условия на крайна принуда спрямо държавата. Сега ако ме запитате така: „Ако знаехте, че това ще се превърне в мит срещу Вас, който ще бъде експлоатиран в продължение на десет години, независимо от съвършено очевидната фактология по случая, бихте ли направили същото?”, аз ще кажа „Бих направил същото”. В онзи момент, не можех по никакъв начин да се съглася 2000 души елитни летци, стюардеси и състав на авиокомпанията, техници и прочее, да останат „на улицата”…

Reply

силен February 7, 2012 at 14:21

България и европейската памет
Понеделник, 6 Февруари 2012

България и европейската памет

▲ Петър Бояджиев

Случилото се на 1 февруари повдига обаче и редица въпроси произтичащи от списъкът на отсъстващите.

Денят 1 февруари 2012 година ще влезе в българската история като един от големите паметни дати. Нямаме енергия за прахосваме, за да убеждаваме скептиците или пък още по малко циниците в истиността на оценката ни. За първи път от високата трибуна на държавния глава пред мемориал, който символизира съпротивата на генерации българи срещу комунистическия режим, наложен от чужда държава с активното участие на малцина българи – авантюристи, прозвучаха исконни истини. Истини, които символизират едно начало. Началото на окончателното освобождаване на българското общество от пипалата на червения октопод, който в продължение на десетилетия, под различни имена и форми, изсмуква националната енергия и възпрепятствува развитието на българскоото общество.

Прочетох много положителни коментари, между които и един: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 67 ГОДИНИ НЕ СЕ СРАМУВАМ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА НА МОЯТА СТРАНА. Не само вярвам на написалите тези коментари, но и безусловно се приобщавам към тях. Приобщават се и много мои приятели, с които имахме щастието да сме между живите за разлика от съдбата на тези, които бяха почетени на този ден.

Един сайт писа НАЙ-СЕТНЕ СЕ СЛУЧИ – ПРЕЗИДЕНТ ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОМИУНИЗМА. Друг друго, но всички почувствуваха новата обществена култура, която се излъчва от високата трибуна на държавния глава. Един млад технократ, поел тази тежка историческа отговорност да даде своя принос за окончателното излизане на страната си от блатото, в което от десетилетия я бутат авантюристи от всякаква порода. Млад технократ, който преди това не се е срамувал да спи по паркингите на Германия, за да се пребори за полагащото му се място в семейството на европейските държави след срива на комунистическата авантюра лишила го от право на реализация в собствената му страна въпреки изрядното образование и възпитание.

На този ден новоизбраният президент постигна две неща. Първо от технократ стана и политик. И второ политик, който прояви куража да застане лице с лице пред един проблем от национално значение със общоевропейски измерения. Проблем, който вече повече от 20 години, цялата политическа класа реално замита под килима едновременно опитвайки се с ефтини манипулации да извлича дивиденти при възможност. Никой до днес, от такава висока трибуна, не е ирекъл по темата толкова много за толкова кратко време. Ще оставя на наблюдателите и анализаторите да продължат и си вършат работата.

Случилото се на 1 февруари повдига обаче и редица въпроси произтичащи от списъкът на отсъстващите. Отсъствието на членове на правителството е напълно оправдано. Масовото отсъствие на представители на политическите партии също е оправдано. Тези отсъствия не само са оправдани, но те дават възможност на събитието да заеме своето място във националната памят освободено от партизанските пристрастия. Една от причините да няма до сега напредък по темата е именно натрапчивото усещане за политически спекулации вместо желание за търсене на решения. Обстоятелството че събитието се случва веднага след успешния избор, също му придава допълнителна тежест, освобождавайки го от подозрението за търсене на предизборан ефект. Отсъствието обаче на тримата предшественици на държавния глава заслужава внимание. За Първанов обяснението е като че ли тривиално и не си струва разхода на мастилото.

Отсъствието на Петър СТОЯНОВ се свързва с отсъствието му от страната, което в известна степен е извинително, но не напълно. Лично аз разговарях с неговия секратариат в София ден преди събитието. След като ме информираха, че отсъства от страната, дадох елементарния съвет в такива случаи да бъде поднесен от негово име венец на почит. По този начин той беше постъпил 2 седмици по-рано при погребението на доайена на политзатворниците от времетона комунизма – СТЕФАН ВЪЛКОВ. За съжаление такъв венец не се появи. Още по време на разговорът ми със неговият секратариат ме уведомиха, че нямат връзка с него. За мен това е наистина странно. Днес в света на мобилните телефони и интернета съм изненадан. У мен се прокрадва подозрението че става дума за чдвоткатска хитринка. Още повече че само 3 дни по-късно се появява при някой си Карбовски. Раздава наляво и надясно комплименти по адрес на Желев и Първанов. Изказва се по адрес на съпругата на Плевнелиев доста несръчно. Точно той наистина е човекът, който има най-малко право да се изказва по тази тема. Болните амбиции и белите, които нанесе неговата съпруга, не са тайна за много хора. Не бих желал да влизам в повече подробности тук и на този етап. По темата за неговото отсъствие е странно че водещия не го попита като се има предвид че е автор на предложението. Коя е в крайна сметка причината е надявам се той лично да обясни. Това е важно и за самият него защото в медиите неговото име ,както и това на Желев, като лица предложили на правителството този ден да се празнува се тиражира многократно по-често от това на правителството което е взело решението. Факт който ми изглежда смущаващ. Все едно ние участниците в инициативната група отправила предложението към г-н Плевнелиев да натрапваме на обществото ролята на нашата инициатива и едва ли не да приписваме акта на държавния глава за наша заслуга. Аз дори не съм сигурен дали Държавния глава нямаше да направи това което стори и без нашата инициатива. От неговото слово ясно личи, че той познава проблема и че има пълното съзнаие за мащаба и значимостта му.

Остава открит въпросът за отсъствието на другия съавтор на предложението- бившият президент Желю Желев. Тук вече случаят става много по-завързан и едва ли ще успея да го разясня във следващите редове, но поне ще се опитам. От него не очаквам да даде разяснения, защото вече 22 години като закоравял апаратчик като е на тясно той има един единствен – отговор – измишльотини. За отношението на Желев към политзатворниците , лагеристите и политемиграните на комунизма има достатъчно факти и свидетелстава . Освен това има и достаъчно все още живи участници или членове на семейставата на участници.

Непосредственно след комунистическия преврат от 10 ноември 1989 година Желев работеше рамо до рамо със част от репресивния апарат на държавна съгурност против упоменатата по-горе категория българи. Свидетелствувам лично аз, като принадлежащ към тази категория. Свидетелствуват и стотоци да не кажа хиляди мои приятели от същата категория. Винаги където и да е сме биле готови да свидетелствуваме очи в очи. Не е тук мястото да почваме да изреждаме случаите. Ще спомена само един. На 18 ноември 1989 година перестройчиците под зоркото око на мисията на кгб в София организират прословутия митинг . Илия МИНЕВ се приближава до трибуната и добродушно казва : Абе нали ще правим демокрация дейте и аз да кажа няколоко думи. Отговорът от перестройчиците е само едно изсъскване : Тази демокрация не е за теб. За трибуната съветниците на кгб бяха избрали жертви които по един или друг начин са проявили слабост през трудните години и са се поставили в зависимост от тайните служби и по този начин са без всякакъв авторитет всред събратятта си по съдба. Другаде и друг път при нужда повече.

Участието на Желев в българската политика и резултатите от това участие са емблематични за цалия период, известен като преход /а според Луджев договорен преход/. 1953 година умира Сталин. Желев е на 18 години и по собствените му признания той плаче. Една голяма част от жертвите, които българите почитат на 01 февруари, са намерили смъртта си в този мрачен период. Затворите и лагерите на България пращят от набутани вътре нещастници. Смъртта на Сталин за тях е някаква малка надежда към свободата или поне към частичната такава. Те вътрешно ликуват. А той, Желев, плаче. Нещо повече 5 години по-късно става платен партиен апаратчик. 1988 година става доктор на философските науки. Докторските титли влизаха в графата номенклатура и се раздаваха след санкция от ЦК на БКП. Няма да изреждама всичко. Въпреки това смятам че всеки има правото да изживее собствената си еволюция включително и той. Еволюцията затова се и нарича така защото е различна от революжията. При него обаче не е точно така. В началото на 1989 година по собстевените му признания / звукозаписът е даден от мен за публикуване / той е марксист. И вече в края на същата година той е либерал. Поне да беше станал социал-демократ. Да но мястото за социал-демократ беше определено от назначаващия – Горбачов, за А. Луканов а за ЖЕЛЕВ остана само либерала.

Пак да приемем, че и това е и вярно и искрено. Да приемем че си е еволюция на сталиниста / по личните му признания пред Кеворкян – стр 184/ . Да приемем и му признаем правото на еволюция. Най-малкото което би следвало да констатираме при него една относителна скромност и уважение пред тези към чиито ценноси еволюирал той. Тези на които не се е налагало да еволюират а напротив са биле принуждавани да плащат висока цена, по някога най-високата, за да защитят тези цености.

Противно на това той стана един от водещите нови еничари на комунистите и наляво и надясно заедно с тях отричаше, че е имало политически затворници в Б-я през седемдесетте и осемдесетте години. Тази лъжа на Тодор ЖИВКОВ и т.н. Списъкът на манипулациите и фалшификацита, в които той е участвувал и участвува е наистина дълъг за изброяване.

Добре е да споменем само тези със двата му избора.

1990 от Великото народно събрание. Задкулисното му участие в елиминирането на Петър Дертлиев и фарсовото избиране на Атанас Семерджиев за вице-президент. Което дори и един Виктор Вълков иронично нарича назначение.

1991 г – Той обича да споменава големия брой гласували в подкрепа на СДС – кандидата /2 273 541 /– но придружен от – гласуваха за мен. Просто забравя да спомене СДС, Блага Димитрова и т.н. А той предаде тези гласоподаватели, защото зад гърба им беше поел задкулисно ангажименти пред други от които беше зависим. И нещо повече – само година след избора му за президент той реално извърши задкулисен и незаконен преврат срещу правителството избрано от избирателите които го бяха качили в президенското кресло. А гласувалите за него през 1997 година са 0,32 % – /13638 /. Това е поддкрепата, която имаше личността Желю Желев като политик в Б-я.

И пак да се върнем към въпроса за отсъствието му на 01/02/2012 пред мемориала. Не е възможно да се обясни със предвидената за 11 часа същия ден панахида в църквата Св СОФИЯ. Само можем да се радваме че и тази панахида е извършена. И не само тя. Очакваме догодина след да има не само 10-20 църкви панахида по този повод, а по призив на обновеното църковно ръководство във всички български църкви. И това така или иначе ще стане рано или късно. Свидетели сме че част от присъстващите пред мемориала са почели след това и панахидата в Света СОФИЯ. Остава открит въпросът защо Желев не е бил сред тях. За мен отговорът на този въпрос се крие в по-горе упоменатите превъплащения на Желев.

Струва ми се уместно да спомена и едно обстоятелство за което голяма част от медиите в Б-я нямат навика да говорят много. Както през целият си живот така и в момента Желев и неговата чктивност са изцяло за сметка на българския данъкоплатец. Офис, техника, персонален шофьор, секретариат и т.н. С парите на българския данъкоплатец той издържа фондацията с претенциозното персонално име. Историята разбира се се повтаря и с друг един марксист – Първанов и за мое удоволствие премиерът публично се запита –кой е гласувал този закон. Добре бе, г-н Премиер, излезте с предложение пред парламента и коригирайте този закон във една по справедлива и приемлива форма. Не Ви призовавам да ги хвърлите на кучетата а да го коригирата в съответствие на стандартита на живаот на българина а не на французина. Точно тук е липсата на спарведливост. Тези, които чрез участието си в управлението на Б-я, искат да са равни пред колегите си във Франция, докато избирателите им стоят на опашката.

Reply

Радина May 16, 2012 at 15:17

Г-н Бояджиев, разбирам горчивината Ви, но за г. Плевнелиев само ще кажа, че не трябва да избързвате. Защото едно са думите, които е признесъл, а друго делата. Както знаете “по делата ще ги познаете”. Той лично обеща и извърши дарението на Дома паметник на Бузлуджа на БСП в първия ден на изборната си кампания?! По-късно, когато писмено протестирахме с писмо до него, какво мислите се случи…познахте. Никакво признание за грешка и ход назад. Лошо. А имаше няколко оферти за концесия (не дарение!). Бяха пренебрегнати в полза на…БСП, от която с усилията на много хора беше конфискувано имуществото преди години. Оооооох!

Reply

Иван Иван February 7, 2012 at 18:54

Неуморна е пропагандата срещу Иван Костов. Вече повече от 10 години човекът, който спаси страната и навря в кучи гъз Мултигруп и тем подобни комунистически изчадия е оплюван и храчен и от от най-долните слуги на БКП. Омразата на червените е неистова и стигат в подлостта си дори до там, че да го приравняват със себе си като “доказателство” колко бил покварен. Казват го продажници като Желев, който написа една копи-пейст книга под крилото на Людмила Живкова и го превърнаха зорлем в дисидент, а живееше в една квартира с алкохоличката Велислава Дърева! В същото време в Правец се изсипа цялата държава да реве на паметника на Живков и да ни обясняват колко бил ценен за историята. Срам ме е от този проджен и прост народ и му плюя в мутрата!

Reply

наблюдател February 8, 2012 at 12:35

След като е антикомунист, защо наистина не е отишъл да почетете паметта на избитите от болшевиките? Костов е най-обикновен бандит, а подръжниците му са безкритични хора с ограничен интелект.

Reply

за Иван Иван February 8, 2012 at 12:50

Цитирам:Срам ме е от този проджен и прост народ и му плюя в мутрата!

Вие му се изплюхте с бандитската приватизация. Затова сега хората бягат от вас като от прокажени. Затова никой не иска да е с вас и Костов е синоним на нещо лошо, черно и антибългарско.

Reply

Константин February 8, 2012 at 19:17

За коя бандитска приватизация става въпрос? По-конкретно, ако може, едно по едно, за да стане конкретен разговор. Хайде, че ме сърби езика да поговорим за Кремиковци, Нефтохима, Балкан, ама ако може с конкретни факти и цифри. Или така не става? Защото Кремиковци както нищо не произвеждаше през зимата когато “братушките” ни спряха газта гълташе по 4 300 м3 газ на ден само за да може да си поддържа мъждеещата технология и да хрантути няколко хиляди пини мърлячи с ватенки. А иначе, нали си пазите още книжките от масовата приватизация на Виденов. Защо така никой не се подсеща за тази лява, демократична, дълбоко промислена крачка на комунистическия безкористен гений?

Reply

Анонимна April 14, 2013 at 21:46

Константин,ти явно си от късопаметните,на които политици като Костов разчитат!Да ти припомня,или по-точно,да ти разкажа,защото явно не знаеш!За приватизацията на Асарел Медет,Челопеч,МДК Пирдоп,Елаците!Комбинати,които са посторени с парите на сегашните пенсионери за 5 милиарда долара,а Костов “приватизира” за 5 милиона,като затвори още 90 предприятия,разчитащи на суровините на тези комбинати.Да ти обяснявам за хилядите безработни,за златото и останалите ценни метали,от които в момента се облажват чужди фирми,а България е на дъното,защото Костовия закон от 1999г за концесия е в полза на чуждите грабители,а не на държавата…Да ти обяснявам,че тези суровини,от които се облажват определени хора,могат да се преработват до готов продукт,като създадат работа на хиляди хора и изправят икономиката на България!Не съм сигурна,че има смисъл да ти обяснявам повече.

Reply

Константин 2 August 5, 2014 at 12:11

Константине, “приватизацията” на Кремиковци – какво донесе на българите…?
Мисля, че покрай нея се облагодетелстваха сума ти номенклатури и мутри (е, различни от Мултигруп), докато в крайна сметка – пак се стигна до ликвидация…

Общо: Мисля, че е доста глупаво да се спори и да се взема конкретна страна – при условие, че наистина – “всички са маскари” !
За съжаление – ние сме по-големи маскари, защото ги плескаме допълнително с кал ( и на практика – замазваме следите) , вместо да ги вкарваме в затвора !

Reply

Mартин February 9, 2012 at 16:18

Константине,аз също искам някой да коментира въпросите които поставяш.Само ще те допълня че правителството на Жан Виденов беше вкарало и Балкан и Кремиковци за ЛИКВИДАЦИЯ!Трябва ли да коментирам какво значи това?Зашо никой не споменава че представителствата на Балкан в чужбина бяха наблъскани с ченгета толкова много,че фактически бяха представителства на ДС зад граница.Три са основно нешата които комунистите никога няма да простят на Костов и неговото правителство; 1/Подряза крилата на червената мафия-примера с Мултигруп е много точен 2/ Започна да пресича някои от кранчетата за финансирани на БКП/БСП. 3/ Не допусна през България да минат руски войски по време на операцията срещу режима на Милошевич.Не ми се мисли каква касапница щеше да настъпи там ако не го беше направил.Основния извод от всичко това е че именно правителството на ОДС с премиер Иван Костов фактически вкара България в НАТО,което по мое мнение е много по-важно от влизането ни в ЕС.

Reply

любопитен February 10, 2012 at 12:56

Мартине, след като представителствата на Балкан и цялата държава по костово време беше бъкана с ченгета и руски агенти, защо той не откри досиетата на ДС, бе? Защо трябваше да избираме ГЕРБ на власт за да свърши тази работа?

Reply

Константин February 11, 2012 at 21:36

Любопитен, виж решението на Конституционния съд от онова време по въпроса и не се прави чукча – Любопитен не читател, Любопитен писател.

Reply

ufo February 13, 2012 at 19:14

Костов има доста заслуги към модернизацията на обществото, факт беше, че сред интелектуалците, които започнаха прехода нямаше икономисти, разбиращи от пазарни институции, спомням си обявите, че СДС търси икономисти, т.е той наистина беше търсен, като едни от малцината които си имаха понятие от пазарна икномика и допринесе много нещата да се развият в тази посока. Иначе нормално е в едно общество, което още не е преодоляло старите си комуниистически нагласи и живеве в условията на разпадаща се родова община и липса на каквито и да било социални навици и представи , нормално е в такова традиционно общество проводниците на либералната демокрация да извикват ненавист и да биват сатанизирани с определени опетняващи ритуали , прогонващи злото от племето, което си е хубав атестат за охуленото лице. Съмнителен е приноса на харесваните, защото най-вероятно те затвърждават примитивната социалност на популацията, която едва ли ще бъде изживяна в близките 50години.

Reply

Не-политик December 30, 2012 at 21:10

Бг е малка, лесно се научава кой какво е правил.
Мен лично не ме вълнува като какъв се самоопределя, какво говори, пише или мисли Костов, а какво в действителност прави.
Вярно е, че фактите могат да се тълкуват по различен начин, но когато видиш последиците 1:1, вече няма никакво съмнение за същността на този човек.
Какви са политическите му мимикрии изобщо ен ме вълнува, интерсува ме само това какво е направил за държавата като управленец – и веднага се сещам за т.нар. приватизация: нещото, което наистина съсипа и без това съсипаната ни от т.нар. социализъм страна…
Лично знам процентите, които прибираха министрите на този псевдоуправленец, и съответно всеки що-годе нормален човек може да се сети за процентите, които е прибирал и самия Костов. Няма нищо против – всеки на държавен пост гуши рушвети (според мястото си в йерархията, разбира се), така е по целия свят, но… в края на краищата трябваше да се остави и нещо съществено.
А всички видяхме какво и как стана.

Reply

Economist March 8, 2013 at 17:31

До Не-политик

Вие повтаряте част от митовете, за “ограбването”, и за някакъв дю джилинс (due diligence? ) за някакви милиони.
Вижте, Бълагрия не е имала работеща икономика пред Костов, поне от 1985-та. За уникалните соц заводи (уникални по липса на икономическа мисъл) няма да говоря. Трябва да разберете, че правителствата ма Луканов, Беров и Виденов не са се интересували от тези завдои да работят ефективно. Те са ги използвали за облагодетелстване на техни хора и за източване на държавата и на парите на хората. Повечето заводи бяха докарани до фалит и изобщо трябваше да са затворени, а не да източват държавната хазна. Костов се опита да продаде каквото може и да не ги затваря, поне тогава.
Ако не ми вярвате, тогава отговорете защо пред Костов, с тези велики предприятия България фалира ДВА пъти (прецедент за държава от източния блок)? Вижте хубаво данните – преди Костов икономиката се свива драстично, приходите падат, дефицитът расте, България е силно задлъжняла. Това се променя при Костов и става точно обратното. Икономиката ускорява темповете си на растеж дори след него, до идването на кризата, дългът спада и дори днес е вторият най-нисък в ЕС. Замислете се дали тези прекрасни предприятия, поне в икономическата структура преди Костов не са били “мъртва тежест”, но нужни на някои другари.

Reply

Стьршел February 19, 2013 at 23:09

На колко години сте бе момчета? Икономиката на страната не е съсипана от комунизма, защото именно благодарение на него беше създадена силната българска икономика. Тази икономика беше съсипана от некадърни комунисти, които дори и да са чели Маркс и Ленин нищо от това не са разбрали. За някои от тях се съмнявам че въобще нещо са чели. Когато си слаб в теорията и нямаш никакви знания но можеш да рецитираш, извинявам се, да възпроизвеждаш текст, който не разбираш, резултатите са на лице. Костов явно е един от тях, а може нещичко и да му е било ясно, но явно е поставил личното оцеляване пред оцеляването на народа. Господа, положението в което е България не е заради И.Костов, такава е капиталистическата система – несправедлива, защото се защитават интересите на малцинството; безкомпромисна защото компромис прави само мнозинството, жестока защото води до погубване на нацията. 1946 населението но България е 7 029 349 души. За 45 години то нарасна на 8 992 000 и за всички беше осигурена работа и здравеопазване. За 23 години населението на България се стопи до 7 364 570. Това стопяване само за 23 години ни показва каква е истината. Не комунистите убиха милиони, а некадърниците и предателите, които решиха че им е добре да са слуги на могъщ господар и да гнетят собственият си народ. За 23 години колко убийства, колко насилие, колко смърт и то по вина на социализма, а вината му е в това че той изчезна и в страната ни дойде мракобесният капитализъм. Това са фактите господа, а за предателите асистенти или професори, генерални-секретари членове на политбюро и служители на ДС и МВР и тези, които са били в армията заслужават САМО ЕДНО: ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА НАРОДА, КУЧЕШКА СМЪРТ!!!

Reply

Economist March 8, 2013 at 17:59

До Стършел

Бълагрия фалира 1990-те, имаше дори мораториум на изплащатенот на външния дълг. Точно така, външен дълг. Всичко е било икзуствено, със заеми, и то от западни банки. Имало е и огромна вътрешна задлъжнялост. Имало е и автомати и боеприпаси, продадени на скапани дъжрави, които никога не са ги платили. Имало е заводи построени без източник (на руда), стотици километри от пристанище. За едно нещо е прав Живков – комунизмът е едно недоносче. И не може да са били виновни тъпите ни кадри, защото в СССР стана подобно нещо, а там винаги е имало изобилие от природни ресурси. Дори днес няма дъжрава от източния блок, която да е на нивото на подобна западна държава – изключение прави само ЕДИН МАЛЪК РЕГИОН в Източна Гемрания. Чакането от 15-20 години за получаване на детуниран и опростен съветски ФИАТ от 60-те години е бил най-малкият проблем. България е имала збъркана, грандоманска индустрия, която не е била ефективна (някои заводи не са работили на повече от 3-4% капацитет), България не е развивала технологии (всичко е било крадено с гордост от техническото разузнаване), България е натрупала огромно дефиците през 80-те, непосилен външен дълг, както и невиждана вътрешна задлъжнялост, а не на последно място – по чудо се рзаминава гражданска война, след целенасочено създаване на етническо напрежение. Това стига ли ви?
След смяната на политическата система, извършена съвсем доброволно от БКП, защото те са били готови за смяната, иситната излиза наяве, хората могат да пътуват и доста хора почват да напускат. Но помислете ако през комунизма не е имало задгранични паспорти, а свободно движение на хора – колко милиони би имало тогава? А и като пресметнем стотици хиляди българи-мохамедани, които са чакали на границата, отделно от тези, които са напуснали.
Капитализмът не е перфектен. Но най-значимото е, че за разлика от комунизма, той не “дава” на хората. Капитализмът работи ефективно когато дава причина и възможност на хората да творят, създават, произвеждат. Това предприемачество движи човешкия прогрес, а не изравняването на всички хора. Хората трябва да работят и да имат реалистични очаквания. Много хора очакват много, но не са инвестирали в себе си толкова, колкото други и следователно остават разочаровани. Освен това, в България капитализмът тръгна 1990-та, с отключването на финансовия ресурс на БКП – те са станали първите капиталисти и те са решавали кой спортист какво ще получи. Това, разбира се, става тайно и до ден днешен народът не знае и не съди това очевадно нарушение на правилата на истинския капитализъм – злоупотреба с информация, работно положение, присвояване на чужди (народни) пари и т.н. Това не е истинският капитализъм, това е преходът на БКП.
Не знам дали ви прави вечатление, но но фона на зловещата икономическа, финансова и социална криза в целия развит свят (която също застрашава и има ефект върху развиващите се страни, т.е. целия свят), днес България е финансово независима и няма нужда от външни кредити, дългът е на много ниско ниво. Това е индикатор за ефективност от най-базово ниво – това, което правиш издържа ли те, или трябва непрекъснато да взимаш заеми? Иначе и в Гърция нещата бяха много “хубави”, както в Бълагрия през комунизма, докато не излизе истината. Трагедията е, че гърците разбират какво е станало при тях още по-малко, отколкото българите разбират комунизма.

Reply

Рони September 18, 2014 at 10:32

Пропускаш факта, че в периода 46-89 населението е нараснало най- вече в резултат на репресивния режим, в резултат на който хората не са можели да избягат, не че не са искали и масовото бягство на вероятно един милион през 90 те го доказва

Reply

Баце February 26, 2013 at 1:30

Леле, досега го мислех за това онова Костов, ама сега ми стана ясно, че тоя човек е от КГБ. Тия му присъствия в СССР на два пъти, като ги съчетаеш със сегашните му непрекъснати изказвания против Русия нямат друго обяснение.

Reply

Читател February 28, 2013 at 16:44

Изненадан съм, че човек, като Йордан Василев, когото смятах за интелигентен, подкрепя подобен ПАСКВИЛ!! Г-н Василев, в Библията е казано : “По делата ще ги познаете”! Спомняте ли си Лукановата зима!? А, г-н Василев? А спомняте ли си Виденовата зима?! Как може да харесвате подобни глупости, без нито един аргумент или разумен факт??!!

Reply

Светла March 1, 2013 at 11:35

Такава злобна, просмукана с омраза статия може да напише само изключително гузен човек. Ругателствата в нея не се съобразяват с истината, търсят подкрепа при подли, лъжливи, неморални хора. Говорят, че Костов драпал за членство в БКП, но му било отказвано. И това е дефект. А сочат като пример дългогодишния член на БКП – Жельо Желев. Защо Йордан Василев се присъединява към казаното от Жельо Желев. Нима не си спомня причините, поради които Блага Димитрова напусна вицепрезидентския пост? Ако той се опита да ги изопачи, има нейни приятели, които си спомнят, а и са записвали думите й. Малко почит поне към нейната памет. Няма да изброявам политическите метаморфози на Венцеслав Димитров – дали остана политическа сила, на която да не е предлагал услугите си?! Може ли да са свидетелство агенти и доносници на ДС, чиито мнения се цитират? Или Едвин Сугарев, който започна като член на Екогласност и израсна до добре заплатен публичен защитник на мутренските престъпления. Потресена съм от падението на политическите нищожества! Бог да пази България от тях! Бог да благослови Иван Костов и усилията му да спасява България!

Reply

бг мафия June 8, 2014 at 11:56

Костов е драпал дастава член ан БКП – това е факт г-жо харесва ли не …престанете да си измисляте и може да се ооправим някога в тая държава

Reply

Economist March 8, 2013 at 17:20

Съгласен съм с мнението по-горе. Венци Коня не е никакъв създател на “синята идея”, той си е бил агент на ДС и продажник. И за Ж. Желев същото – по-скоро селяк и компромисен президент, който предаде СДС.
Говорите в статията за свалянето на Ф. Димитров – тук си проличава, че статията не е солиден анализ, а колаж от слухове, полу-истини и истини. ИСТИНАТА е, че правителството на Ф. Димитров бе блокирано отвсякъде – агенти като Венци Коня, ДПС (творение на Луканов и изолирано единствено при ОДС), профсъюзи, медии (същият Т. Тошев, който плюе по Костов, когато Бълагрия поема по пътя към Европа, същият той плюе и по Ф. Димитров), даже имаше и скандал в църквата. Но кое преля чашата – не беше ли изказването на президента Желев, който изведнъж отваря остра и ревнива критика към СДС (за личното въодушевление на такива като Т. Тошев). Това беше предателство, няма значение дали Желю е бил в диалог с някое крило на БСП, или дали е действал от завист и селска злоба. Оттук нататък, кабинетът на Ф. Димитров няма шанс да продължи, освен ако последният не е бил готов да стане кукла на конци на БСП, както Ж. Виденов.
Именно затова искането на вот на недоверие е именно идея на Ф. Димитров – цели предсрочни избори, които СДС ще спечели с по-добро мнозинство. Това, че Костов го бил убедил да поиска вота и в това, че нямало да мине е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА! Знам, защото съм чул стартегията ма Ф. Димитров ИМЕННО ЛИЧНО ОТ НЕГО!
Колкото до Костов, омразата към него то комунистите си казва кава е била истината. Какво е правил преди да вземе властта не ме интересува, интересува ме какво е направил с нея. И ако този народ можеше да мисли, и за него би било така. Но ПАТОЛОГИЧНАТА омраза към Костов е приоритет. Така става, защото този народ НИКОГА не е знаел какво иска, никога не е знаел реалността за комунизма и никога не е бил решен на истинска промяна. Тя стана едва когато ножът опря в кокъла. Докато имаме безидеен народ и платени медии, така ще бъде. Всичко това е по план на червената олигархия, която целенасочено желае такава народопсихология – песимизъм, омраза, злоба и безидейност, “всички са едни и същи”. Така държат масите под контрол. Добавете митовете за величието на комунизма, митовете за великата българска индустрия при Виденов и митовете за “ограбването”. Така народът умира от овча радост, когато чуе, че Костов няма да е в парламента. А единствено той промени България и знае как се прави това. Промяна няма да има – това е планът на другарите.

Reply

Lil April 8, 2013 at 16:54

Ама, моля ви, четете и прогледнете, най-сетне! Всички вие, които защитавате със сърце и душа Иван Костов…Каква омраза от страна на комунистите, та г-н Костов на няколко пъти ги подкрепи в 41-ия парламент…и гласува заедно със Станишев и Сие… :)

Именно той разби дясното пространство в България за да се измъкне неопетнен след провала на изборите 2001 год (когато и аз, признавам, гласувах за него) и прехвърли цялата кал и вина върху СДС, за да може ни лук ял, ни лук мирисал, да си направи чисто нова и необременена с тежки спомени и обвинения партия-ДСБ…адски облъчено звучите в опита си да го защитите … препоръчвам ви внимателно да прочетете откритото писмо на Едвин Сугарев до Иван Костов от април 2005, което започва така:

“Страшно е да застанеш очи в очи с излъганата вяра”

Иван Костов:

“Каузата напусна СДС. То е като моментът, в който духът напуска тялото. Истината е, че духът си отива от тялото, а не тялото изпуска духа. Когато каузата напусне една организация, не можем да тъжим за тази организация. Единственото, което има смисъл в политиката, е политическият дух. Именно ДСБ се превърна в новото тяло на този дух.”

Г-н Костов, горните редове са единствената причина да напиша това открито писмо. Правя го, защото смятам, че има една граница, отвъд която арогaнтността и лицемерието просто не могат да бъдат търпяни – защото търпимостта ни прави съучастници, създава тяхната жизнена среда, превръща паметта и историята в тяхна територия. Нямате моралното право да претендирате нито за каузата, нито за политическия дух на СДС – защото това е каузата, която потъпкахте, и политическия дух, който поругахте.

Reply

Зрител April 9, 2013 at 9:11

Много ще се радвам, ако ми обясните, в какво се състои е провалът на Костов в изборите 2001г??!! И каква е причината СДС да се раздели?

Reply

Петър Белоречки April 8, 2013 at 19:14

Вие дето подкрепяте драгалевшкия мангал идиоти ли сте, не разбрахте ли до сега кой и как унищожи дясното и там зейна дупка. Който се доближи до него по Сталински го изгаря и унищожава. Той ли дето един СДС-ар не остави от учредителите, за да остане сам и велик. Той ли дето направи СДС жив труп и патерица на измислената от него ДСБ /Другата Социалистическа България/. …Всички вие останахте един файтон “СВИДЕТЕЛИТЕ НА СВЕТИ ЙОАН КОСТОВ” който накрая освен дясната идея и себе си погуби и…ВАС СЪЩО!

Reply

father April 9, 2013 at 15:04

E.i kakvo?!? Vajno e ot kude idvash,no e po vajno na kude vurvish! Hora, kato Kostov sa rodeni i vuzpitavani po vreme na socializma.Te ne mogat da ostanat nezasegnati ot 4ervenara “radiaciya”.Vupreki tova Te “Proglejdat” i poso4vat maksimalno uda4niyat put,po koyto,ako vurvim-mojem da postignem jelanoto ot naroda ni normalno sushtestvuvane.Ot 23god. BSP ne uspya nito vednuj v upravlenieto na durjavata! Preoriteta Im beshe da zagrabyat kolkoto moje i da zali4at sledite.Bulgarskiyat narod ima nujda ot takiva,kato Kostov! Nyama drugo spasenie.

Reply

avto April 10, 2013 at 12:24

Тази анонимка е несъмнено злобна и обидна.Но тя е обидна най-вече към читателите.Защото дори да си слаб в умножението и деленето,то само ако можеш да събиращ и изваждаш лъжата лъсва.Как Иван Костаов е в групата на КНСБ в края на 1989 и началото на 1990,а от 14-15 ноември той икономически експерт в редиците на СДС/виж тв. записите от тогава/.Как Андрей Луканов ще уреди Костов да го приемат в белия дом?Луканов може да му уреди прием в другия бял дом в Мосва /защото и там има подобна сграда /.Как най-омразното име за всеки комунист/социалист/ може да работи за тях?

Reply

sneja April 14, 2013 at 17:05

za naroda toi e vinoven za razruxata na stranata smart za predatelia grabitel

Reply

Anonymous April 14, 2013 at 20:23

abe ti dobre li si?

Reply

Грешкоа April 18, 2013 at 11:36

В текста се съдържа твърдение на Николай Гацев за среща на Иван Костов и Андрей Луканов по повод оставката на правителството на Филип Димитров. Такава среща няма как да се е състояла в апартамент по простата причина, че оставката на Филип Димитров е на 28 октомври 1992 г., а Луканов е арестуван на 9 юли 1992 г. и остава в ареста на “Развигор” до 30 декември 1992 г. .

Reply

Иванова April 14, 2013 at 20:35

Не забравяйте главния виновник за случващото се в БГ след 2001 – НДСВ! Никой и дума не обелва за тях! Иван Костов ли докара Симеон Сакскобурготски в България? Или тези, които отново искат да ни водят за носа?! Тези, които временно прилъгват духа да се прибере в бутилката и чакат да го пуснат след изборите? Вие кой предпочитате? Аз лично предпочитам Иван Костов – имах бизнес, имах желание за градеж, имах вяра! Той държеше здраво духа в бутилката и искаше от него не само за себе си, но и за нас!!! След 2005 имам само кредити, нямам бизнес, нямам желание за градеж, имам само вяра!

Reply

st john April 15, 2013 at 13:24

Както Иванова по-горе:

Безспорно е желанието на разни комуноидни структури, индивиди, групи и т.н. да докарат всички ни отново до нивото на герои от “Вилна зона”. А в една страна, дори и малка и населена много роби, има и хора, които могат да кажат “имах бизнес, имах желание за градеж, имах вяра!” Тези хора този път ще отидат да гласуват, както са го правили и преди. Изходът от всяка битка ще се реши след края на битката. Вяра и упорство.

Reply

anonimen April 16, 2013 at 19:53

Е толкова много омраза, как не Ви омръзна толкова години, не му простихте,че именно той изправи страната след управлението на Вшата мила партия и Жан ВИДЕНОВ, всички помним Виденовата зима, такава не е запомнена, и наречена на Министър Председател, забравихте Чернобил, лъжиите Ви нямат край. Не се извинихте даже на този изстрадал народ, а сега сигурно треперите защото ще излезат имената на видни ваши функционери от офшорните компании и ще се окаже, че чуждите инвестиции за , които така се хвалите не са ужди , а от офшорните компании на вашите ДРУГАРИ, ако имахте капка уважение , Иван Костов е бивш Министър Председател, не може да го наричате , както и да е както аз не искам да наричам Станишев, ако и да не съм му фен.Политическа култура е необходима, трябва да се срещат идеи, как да излезе България, а не да се изопачават факти, забравиихте ли , че на 10 ноември вследствие на доброто управление осъмнахме с 10 милиарда дълг, а Луканов след това обяви мораториум и България бе изолирана от света, Къса памет, за 100 годишна Партия.

Reply

ברויט און זאַלץ April 17, 2013 at 9:09

и кво се пените ве десерасти? Гаргамел Драгалевски е някакъв буфон, а вие подскачате около него все едно е нов месия. Религия не политическа партия. :-(

Reply

Кецкаров May 10, 2013 at 17:17

Този текст е пълен с лъжи. Смесени са истини с полулъжи и откровени лъжи. Недостойно е.

Reply

косата September 14, 2013 at 10:33

Хубаво е да степенуваме заплахите – 1. Орешарски и тройната кочина, 2 ГЕРБ и тяхната кочина 3. Блока. От спама и храненето и караниците на втория и третия, познайте кой има най-голяма полза? Олигархията отклонява вниманието както го направи и февруари. И затова протеста умря. Но иде зимата….

Reply

иван September 17, 2013 at 11:18

НАБЛЮДАВАМ УЧАСТИЕТО НА КОСТОВ В ПОЛИТИКАТА ОТ САМОТО НАЧАЛО И НЯМАМ ЗАБЕЛЕЖКИ КЪМ НЕГО.КАТО ГЛЕДАМ В СТАТИЯТА ПО-ГОРЕ,КОИ ХОРА СА ЗАМЕСЕНИ И ЦИТИРАНИ,РАЗБИРАМ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.ЕДНО МОГА ДА КАЖА.КОГАТО ВСИЧКИ КОИТО ПЛЮЯТ ПО КОСТОВ НАПРАВЯТ 1% ОТ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ КОСТОВ ЗА БЪЛГАРИЯ СЕГА НЯМАШЕ ДА СМЕ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА

Reply

ит June 26, 2014 at 12:07

Други такива безкритични са ромското, мюслем., пенсионерското малцинство към кебапчетата, ей такива хора решават изборите. После идват тук и ми фаворизират някакви герои. А потомците им, тъй като искат да имат работа и да могат да си позволят повече от 1 дете, отдавна са напуснали тази прекрасно устроена от баби и дядовци без претенции държавица.

Reply

светлина първанова October 19, 2013 at 10:05

изпращам ти , четиво за развлечение .

Reply

Лозенец October 20, 2013 at 16:29

Статията (а и повечето коментари) до голяма степен потвърждават това, което наблюдавам отстрани.Без да съм в течение на нещата от непосредствена близост винаги съм мислил, че Костов по всяка вероятност е бил техен човек. Но когато е застанал начело на правителството по времето, когато България беше пред закриване, той може да им е казал: другари, до тук било каквото било, дайте да спасяваме държавата! И може би им е бръкнал доста дълбоко в едно доста чувствително място. Фактът, че досега го плюят под път и над път ( а за Виденов не се споменава и сричка), показва колко дълбоко им го е пъхнал. И на края – защо докараха най-големия си коз – бившето величие Кобургготски – в момент, когато Българие вече беше поела дъх и стоеше стабилно на крака? Нъде беше т.нареченото “величество” през 90-91 година, къде беше през 95-96 година, а извенъж се трапоса да спасява държавата за 800 дни през 2001?!

Reply

Peter Petrov March 10, 2014 at 18:52

Това е много ценно четиво да мен. Като един от първите основатели на СДС през 1990 година, аз съм бил фен на Иван Костов Бил съм заедно с него и Надежда Михайлова на първата копка на граничният пункт Маказа около 1998 или началото на1999 година. От тогава се убедих че той е политически кариерист и няма нищо общо с идеите на СДС. След коварната му роля за разбиването на СДС съм разочарован от коварството и кариеризмът му и отношението ми към него е крайно негативно. Този материал трябва да стане широко достояние, за да отвори очите и избистри главите на все още слепите му привърженици

Reply

krasi June 18, 2014 at 6:47

Kostov e edin ot grobokopachite na Balgaria.Veren sin naBKP , razbi desnicata , I uchastva v 12 o maiskia prevrat!Ogranicen zavistliv I podmolen intrigant . Kade e kanen Kostov, v Chuzbina na lekcii ili na sreshti na intelektualci, kato Mihnik,Balcerovich I podobni,mrazi tezi, koito se razvivat, ne znae chuzd ezik s izklyuchenie maichinia mu ruski ezik. A dano GERB vzeme absulyutno mnozinstvo na izborite , a RB da go gleda otvanka. Na nikoi ne tryabva pomoshtta na komunisticheskata predatelska zmia Kostov!

Reply

wonder June 18, 2014 at 13:17

Никой не е пророк в собствената си страна
и
Прост народ , слаба държава

Някои предпочитат да вярват на Митьо Гестапото и кръга Монтерей , без изобщо да се замислят какви небивалици им се втълпяват.
На прага сме на нова криза , която ще започне от НЕК. И е предизвикана умишлено , като беше предизвикана умишлено и банковата криза при Виденов.

Българинът ще подобри живота си тогава , когато започне да разбира кога го правят на маймуна. Но след 25 години още не се е научил.След като е готов да продаде бъдещето си , както и това на децата си ,за 3 кебабчета и 2 бири+20 лева -ще страда още.

Reply

ит June 26, 2014 at 11:41

Че се разчита на късата памет, разчита се. Че не българите избират, като цяло и това е така, избират 900 000 мъртви души, ромското, турското и пенсионерското. Че бандитски бе приватизирана държавата основно по времето на ИК – 76% от държавната собственост приватизирана по това време. Яко % от приватизационните сделки, за справка само си припомнете Марица изток 1 и 3 продадени на хамеракамска компания, Нефтохим. На кого продадоха Нефтохим нашето “демократичн” правителство? Ами на руска компания. Ха сега да ми обясните като как тез демократи, учили в Рус ще да са защитници на правото и на демократично бъдеще на страната. Всичко у нас се изражда в един голям фарс, но въпросният има основна опоскваща роля. Защото къде са средствата от тия приватизации? Защо същия промени и изчислението на пенсиите, за да не плаща на хората изработеното с кървав труд? Но хората по места помнят и знаят, затова вместо БСП, сините в Бг /за моя голяма покруса/ заеха мястото на полит маргинал, а управлението на страната скоро съвсем явно ще премине в ръцете на едно др. етническо малцинство, което изнудва с европ. средства своите и всички останали и което ходи да гласува под строй и никой от управляващите ни дори не помисля да въведе изисквания, които да не им дават възм. да налагат волята си от към юг.

Reply

Vassilev July 15, 2014 at 2:55

Иван Костов(ГАРГАНЕЛ) несъмнено е чел Алеко Константинов;”… я кмет, я депутатин, келипирец има в тая работа…”.Думи на бай Ганьо. Интересно е, че има почитатели(съдейки по коментарите) . И неизбежният въпрос; Какъв келипирец изтърваха те, та толкова плачат за него?

Reply

ИБ August 5, 2014 at 8:59

С ЕДНА ДУМА,МРЪСНА,ДОЛНА,ПОДЛА,АЛЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА СВИНЯ!!!

Reply

Константин Христов August 5, 2014 at 12:25

Мисля, че е доста глупаво да се спори и да се взема конкретна страна и най-безотговорно заявявам – “всички са маскари” !
За съжаление – ние сме по-големи маскари, защото ги плескаме допълнително с кал ( и на практика – замазваме следите) , вместо да ги вкарваме в затвора !

Четете обективно и ще видите – колко истина и болка има във всеки пост, но добавената към тях ЗЛОБА е като лъжицата катран в кацата с меда…

24 години – сърбаме попарата “подсладена” с този “отровен” мед и ставаме все по-злобни, по-злобни и по-некоректни в мисленето си …

Стига се до там, че всеки плюе наред и не се съобразява, че духа вятър и вече не е ясно кой и защо е “мокър”, а с такива хора не искаме да работим и ПРАВИЛНО !

Защо не ги вкараме в затвора и да си заработим и да си оправим Държавата,
ами се “плюем” и помежду си ? Кога ще има някой останал “сух” ?

Reply

Стефан Сълков August 7, 2014 at 9:36

Само за сведение – името ми точно по лична карта.
От 1978 до 1982 г. бях студент във Техническия университет София, тогава ВМЕИ “В. И. Ленин”. Политическа икономия се четеше два семестъра. На мен лекции ми четеше, тогава доц. Алексиев, а асистент, който водеше упражнения беше Иван Костов. Много добре помня какво и как говореше на упражненията гл. асистетент Иван Костов. Доц. Алексиев ме скъса на изпита защото повторих едни думи на Костов, а именно, че няма голяма разлика в производствено-икономическите отношения при социализма и капитализма.
Това го пиша защото има явно противоречия в т. н. Биография на Иван Костов. С други думи дълбоко вярвам, че в по-голямата част е не вярна и тенденциозна.

Reply

радева August 16, 2014 at 7:54

Вече цели 25 години наблюдавам, слушам и най-вече с факти разбирам кой е Иван Костов!
Личо пред мен, пред много хора от Съюза на репресираните, през зимата на 1995 г., на въпроса какво мисли за тях, Иван Костов отговори: Какви репресирани, няма да правим нови активни борци! Замълчахме неловко, покрусени и….изтрезнели какво се е случило със СДС! От тогава до сега Костов се показа като мерзавец! Нищо не е в състояние да ме убеди в противното!

Reply

Любо August 17, 2014 at 12:38

и аз тъй си помислих…а за останалото:да напишеш една такава дълга статия за един подлец-предател на целия български народ си е направо срамно!Това нищожество костофф не заслужава и запетая.И последно:не разбрахте ли вече,измити дебилни кратуни,че от 44та насетне сте е*б*а*н*и само от еничерите на бкп?! толкова ли ви измиха чалгарийските мозъци,та не разбирате,че всичко слде 89та е цирк и партиите,които играят в него,са клонингина бкп!? всеки народ си зас;ужава съдбата и управниците-най-вече чалгарийското робско племе.Дори африканските маймуняци успяха да прогонят белия колонизатор,само чалгарийското робско племе не успя…7 вековен трудов стаж

Reply

ХРИСТОВ October 20, 2014 at 21:58

Новинар
17:22, 17 октомври 2014

Лъсна нова зависимост Иван Костов – Цветан Василев !
———————————————————————————–
( Хайде Цацаров …! б.а.)

Дъщерята на Командира прибира по 30 бона наем месечно
от скандалния бизнесмен !

Скандална и съвсем нова зависимост лъсна между бившия премиер Иван Костов и мажоритарния собственик на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Това стана ясно от разследване на агенция ПИК.

Според документите, които агенцията публикува, Командира получава солидни финансови хапки по заобиколен път от Василев, като в схемата е включил родната си дъщеря.

Оказва се, че Мина Костова не само е получавала тлъсти суми за консултантски услуги на фирма, свързана с доскорошния мажоритарен собственик на КТБ, но е получавала огромни средства по договори за наем с три отделни фирми, близки до Василев.

От разследването на агенцията става ясно, че от 2010 г. недвижим имот, собственост на дружеството на Мина Костова – “Интерейдингс” АД и представляващ бизнес сграда на булевард “Цар Борис” ІІІ №201, е отдадена под наем на свързани с Цветан Василев дружества наематели, като ИПС Инфраструктури АД (с ново наименование “Инфраструктурна компания” АД), представлявано тогава от изпълнителния директор и близък до Василев Валери Карадачки, “Хидропонт-М” ООД, “Гипс” АД и др.

Свързаните със скандалния “банкер” дружества са наели офис от бизнес сградата на Мина Костова, с което са осигурили гарантиран доход на фамилията на Командира под формата на наемни вноски за над 15 000 евро на месец.

Според брокери на недвижими имоти цената на квадратния метър в района на булевард “Цар Борис” ІІІ е около 3-4 евро. В същото време Мина Костова е получила двойно по-висока сума като аренда – 7 евро за наем и евро и половина такса за обслужване.

Наред с фиктивните консултантски услуги Василев е заплащал месечно по 30 000 лева за наем. Това създава солидно по размер месечно финансиране на семейство Костови от страна на банкера в изгнание за над 60 000 на всеки 30 дни, пише ПИК.

В разследването става ясно и че всяко от горепосочените дружества е кредитополучател от КТБ с лесни и огромни по размер кредити – само “ИПС Инфраструктури” АД има задължения към КТБ към момента на поставянето на банката под особен надзор в размер на над 44 млн. лева, а “Хидропонт – М” ООД – повече от 15 млн. лева.

По този начин изкристализира зависимостта на Командира с Василев. С пари на КТБ Василев е финансирал своите дружества, които от своя страна са финансирали негови бизнес начинания и всякакви други разходи, включително са осигурявали добър месечен доход на дъщерята на Костов чрез консултантски възнаграждения и наемни плащания.
Етикети: банки, влогове, вложители, Иван Костов, КТБ, облигации,

пп
————————-
Иване, кажи си… (президент П. Стоянов)

“Иване, кажи си! Колко загуби? Връзките ти с Цв.В. са известни отдавна. Не прави мечешка услуга сега. Одитът беше длъжен да отчете, че в прокуратурата са иззети документи, включително кредитни досиета. И затова има опис в КТБ, който не е прочетен от одиторите на БНБ. Но ти си само лаборант, що ли питам”

Reply

Anonymous March 3, 2015 at 18:25

Браво!

Reply

Anonymous March 14, 2015 at 22:13

Чувал съм от вуйчо си, който беше директор на едно от големите машиностроителни предприятия в Сливен как черен Ваньо водел през 8о-те безмислени курсове лекции по научен комунизъм по заводите срещу скромната сума от 400 лв на ден +разходи за транспорт с кола на завода от обратно до София. Още тогава другаря Костов бил особено нагъл и запалшвал, ако не го поканят да води други курсове щял да”докладва където трябва”. След години като премиер лично предложил на вуйчо ми криминална схема за разграбване на предприятието, но след като му било отказано , вуйчо ми бил незабавно уволнен, сложен бил точния човек а предприятето разсипано.

Reply

проф дин андеев March 16, 2015 at 0:02

като асистент в ВМЕИ София по политическа икономия костов беше посредствен
догматичен схоластичен апологетичен
удивлявам се на жонглорството му умение в политиката и направената карирера

Reply

Мао April 17, 2015 at 10:56

Костов се нагушка с пари от приватизацията на гърба на българския народ. Освен това с неговата приятелка Надежда Михайлова окрадоха парите на Вера Кочовска. Рано или късно всичко се връща. Щастие не се гради върху нещастието на другите и затова ще си заплати за всичките гяволии.

Reply

Anonymous August 11, 2015 at 7:48

И като войник в Кърджали беше пълен лайнар

Reply

Костовист December 20, 2015 at 1:14

Под първа публикация имам предвид статията на Иван Костов във в. Работническо дело от 30.11.1989-та когато не е имало друга подходяща медия. :)

Reply

Toni June 20, 2016 at 22:56

Само това ли е?Като министър-председател Гаргамел колко рушвети е получил във фондацията си Бъдеще за семейство Костови?

Reply

Българин January 26, 2021 at 17:20

Авторът пише лъжи и полуистини. Константин много добре му е отговорил. Ако не беше БЪЛГАРИНА Костов, щяхме сега да сме като люшкаща се Украйна. Поклон пред големия български патриот Иван Костов. И срам за клеветниците му. Господ забавя, но не забравя!

Reply

Anonymous April 17, 2021 at 18:18

Ти не си българин а си български МАНГАЛ! Само ненормален и деградирал човек може да се кланя на един Премиер Мангал който е направил само едно точно и добро решение и другото са били катастрофални решения които още повече разграбиха България.

Reply

Х April 17, 2021 at 18:18

Ти не си българин а си български МАНГАЛ! Само ненормален и деградирал човек може да се кланя на един Премиер Мангал който е направил само едно точно и добро решение и другото са били катастрофални решения които още повече разграбиха България.

Reply

Leave a Comment

{ 5 trackbacks }

Previous post:

Next post: