Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /nfs/c04/h06/mnt/164878/domains/extremecentrepoint.com/html/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 0
KНИГИ | ExtremeCentrePoint

KНИГИ

Thursday, 24 January, 2008

Европа

От Ледниковата епоха до Студената война, от Рейкявик до Волга, от Минос до Маргарет Тачър – тук Норман Дейвисни разказва цялата история на Европа в един единствен том. Избрана десет пъти като Книга на годината, това е най-амбициозната история на континента, която е писана някога.

====================================================================================================

История на Американския народ

Авторът представя един достоверен разказ за американската история, наситен с факти, дати и цифри. Той интерпретира събития и процеси, описва личности, станали част от развитието на Америка за повече от четиристотин години – от заселването на континента до наши дни. Книгата е ценен източник на информация и с богатата библиография, приложена към всяка глава.

===========================================================================================================

Възход и падение на великите сили   
Английският историк Пол Кенеди е преподавател в университета Йейл – САЩ, автор на бестселъра “Възход и падение на Великите сили” за глобалната международна стратегия от края на XIX до началото на ХХ в. Дипломатическите ходове на Великите сили и техните съюзници в навечерието на I и II световна война, концепциите и борбата за морско превъзходство.

================================================================================================================

Модерната мисъл

Това е удивителна енциклопедия, това е история на всички идеи и постижения на двадесети век.”

Даниел Бел,
професор по социология, Харвард
===============================================================================================================

История на кръстоносните походи„Кръстоносните походи, като израз на идеите и настроенията на цели нации и етноси през един доста голям период от Средновековието, не предизвикват интерес единствено от историческа гледна точка… Обхващайки голяма част от западноевропейското минало, историята на кръстоносните походи изобилства с факти и е богата на исторически уроци, които, макар и осъзнати на висока цена, могъщо повлияват на духовното развитие на европейските народи”
=========================================================================================================

ВойнатаВойната е дълбоко вкоренена в нашата история и в нашата култура вероятно още от периода, преди да сме станали напълно човеци.
Войната има много лица – от схватките между примитивните племена, през тоталния погром на Първата и Втората световна война до конфликтите през последните 30 години и съвременния тероризъм. Пропълзява усещането за неумолима цикличност, за това, че историята се повтаря отново и отново.
===============================================================================================================

Битките
Това са разказите на онези, сражавали се в най-великите битки в историята. Изследвана е цялата променяща се природа на записаните в историята войни – от Термопилите в Древна Гърция, до операция “Пустинна буря”. Някои от тях идват от командващите и предоставят общ поглед към цялостната арена на войната; други са на пехотинци или нисши офицери. Те са непосредствени и не по-малко завладяващи.
=============================================================================================================

Ръкописите от Мъртво море

Днес трудът на И. Амусин е библиографска рядкост, още повече, че се явява едно от първите в света обстойни изследвания на Кумранските ръкописи от някогашна огромна библиотека на неизвестната по-рано иудейска секта, живяла в Иудейската пустиня от 2 в. пр. Хр. до 68 г. сл. Хр., наричана днес Кумранската община.

================================================================================================================

Изобретено от войнатаКак военните конфликти раждат чудеса, за каквито само сме си мечтали! Почти всяко устройство и нововъведение, което възприемаме като даденост в нашия живот през XXI век, е продукт на технологии, развити вследствие от войните. Списъкът е огромен и всеобхватен и включва невъобразимо разнообразие от изобретения и процеси: от микровълновите печки до радиото и телевизията; от контактните лещи до компютрите; от интернет до сърдечната хирургия.  

.

.

.

.

.

==============================================================================================================  

Съвременноста-светът от 20 до 90-те


Пол Джонсън е роден през 1928 г. Учи в колежите Стоункхърст и Модлин, Оксфорд. По време на военната си служба достига чин капитан, след това работи в Париж като редактор на френския ежемесечник Realites. През 1955-1970 г. работи за „Ню стейтсман”, катопрез последните шест години с редактор. Сътрудничи на най-известните вестници и списания по света и отразява събитията на петте континента. Интервюира президенти и министър-председатели за